Keramische oprittegels

Op zoek naar keramische tegels voor de oprit? Dan ben je bij Buitenbart aan het juiste adres. Ook keramische oprit tegels hebben wij in ons assortiment opgenomen, deze zijn eenvoudig online te bestellen. Bekijk hier al ons keramiek voor de oprit. Raadpleeg voor meer informatie de tekst onderaan de pagina, of neem hiervoor contact met ons op. Kom langs in een van onze showtuinen, waar een aantal van onze tegels zijn bestraat om te bekijken.

12 producten

12 producten

Oprit met keramische tegels

De oprit wordt vaak aangelegd met 6cm dikke betontegels, omdat deze gegarandeerd bestand zijn tegen een hogere belasting. Maar betontegels brengen ook een nadeel met zich mee, namelijk de open structuur. Dit betekent dat betontegels niet alleen vocht, maar ook vuil makkelijk opnemen. Het gevolg is een oprit die je moeilijker schoon krijgt. Hier is nu de oplossing voor, namelijk keramische tegels. Ervaar het gemak van keramische terras- en tuintegels, maar nu voor de oprit. Met keramiek profiteer je van vele voordelen, die wij je hieronder toelichten.

Voordelen keramische tegels oprit

Keramiek is gemaakt van klei dat op hoge temperaturen wordt gebakken. Het gevolg is een materiaal met een hoge dichtheid. Dit betekent dat keramische tegels sterk zijn en nauwelijks vocht opnemen. Dit zorgt voor de volgende voordelen:

 • Kras- en slijtvast
 • UV-bestendig, hierdoor kleurvast
 • Niet vlekgevoelig, hierdoor gemakkelijker schoon te maken
 • Minder snel groen dan betontegels
 • Antislip afwerking

Nadelen keramiek

Hoewel deze zeker niet opwegen tegen de voordelen hebben keramische tegels ook nadelen. Door de minieme vochtopname blijven de tegels namelijk langer nat na een regenbui. Daarnaast zijn deze tegels continu in beweging. Dit betekent dat de tegels met temperatuurwisselingen krimpen of juist uitzetten, waardoor bestrating beschadigd kan raken. Daarom worden keramische tegels altijd met een flexibele voeg gelegd. Zo heeft hemelwater een kans om weg te lopen en wordt schade voorkomen. 

Soorten keramische tegels oprit

Keramische tegels voor de oprit zijn verkrijgbaar in meerdere varianten. Hierbij heb je keuze uit tegels die volledig van keramiek zijn gemaakt of keramiek op onderbeton. De verschillen van deze varianten lees je hieronder.

 • Keramiek op onderbeton: De beste keuze voor keramische oprit tegels komen uit de GeoCeramica 2Drive serie van MBI. Deze tegels bestaan uit een toplaag van keramiek met een betonnen onderlaag. Beide materialen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. 2Drive tegels hebben een dikte van 6cm. Hierdoor zijn deze bestand tegen de hogere druk van een auto. Het resultaat is een oprit van keramiek die niet zal breken onder het gewicht van de auto. Geniet nog jarenlang van een prachtige en onderhoudsvriendelijke oprit met GeoCeramica 2Drive tegels.
 • Full body keramiek: Dit zijn tegels die volledig van keramiek gemaakt zijn. Deze zijn minder geschikt voor de oprit, maar er zijn wel een paar full body keramiek tegels die gebruikt kunnen worden. Dit zijn de Urban Atmos tegels van vtwonen. Dankzij de dikte van 3cm en de afstandshouders van de tegels kan hiermee de oprit worden bestraat. Let op dat deze niet te zwaar worden belast. Heb je bijvoorbeeld een elektrische auto? Dan zijn deze tegels niet geschikt.

Afmetingen keramische tegels

Keramische tegels zijn verkrijgbaar in vele verschillende maatvoeringen. GeoCeramica tegels voor de oprit hebben een afmeting van 60x60cm. Dankzij dit formaat kan het gewicht van een auto goed over de tegels worden verdeeld. Zo weet je zeker dat je oprit niet beschadigd raakt wanneer je de auto hierop parkeert. Ben je op zoek naar keramische tegels in een ander formaat, zoals 90x90cm of 120x30cm? Dan zijn deze niet geschikt voor de oprit. Hiermee kan je wel een prachtige tuin of een terras aanleggen. Klik hier voor ons volledige aanbod aan keramische tegels.

Aanleg keramische tegels voor de oprit

Keramiek op onderbeton kan op een geëgaliseerde ondergrond van vulzand worden gelegd. Voor de oprit heb je echter een extra stevige ondergrond nodig. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van menggranulaat, ofwel gebroken puin. Dit zorgt ervoor dat de ondergrond stevig genoeg is om zwaardere belasting te dragen, zonder kans op verzakking van de bestrating. Daarnaast zijn er nog een paar andere belangrijke factoren om op te letten. 

 • Voegen: Keramische tegels nemen nauwelijks vocht op, waardoor hemelwater langer kan blijven liggen. Door de tegels met voeg te leggen zorg je ervoor dat water alsnog kan doorstromen naar de ondergrond. Maak hierbij gebruik van een flexibel voegmiddel die de bewegingen van keramiek opvangt. 
 • Afschot: Met afschot wordt bedoeld dat de bestrating schuin afloopt. In de regel is het afschot 1cm per strekkende meter van de bestrating. Dankzij het afschot kan hemelwater alsnog makkelijk weglopen en blijft je oprit niet onnodig lang nat. Je kan er ook voor kiezen om naast het afschot een goot te plaatsen, zodat hemelwater gelijkmatig naar de grond wordt geleid.

Wil je meer informatie over de aanleg met GeoCeramica tegels? Klik dan hier.

Veel gestelde vragen over GeoCeramica tegels

 • Kunnen keramische tegels zonder voeg worden gelegd?

  Nee, keramische tegels dienen altijd met voeg te worden gelegd. Dit komt doordat keramiek nauwelijks vocht opneemt. Dit betekent dat hemelwater langer op bestrating zal blijven liggen. Dit wordt opgelost door de tegels met voeg te leggen. Een voeg zorgt er namelijk voor dat water alsnog weg kan lopen naar de grond. Meer informatie over het afvoegen van keramiek vind je hier.

 • Wat komt onder keramische tegels?

  Ga je met keramiek licht belastbare bestrating aanleggen, dan is een ondergrond van geëgaliseerd vulzand voldoende. Ben je van plan keramiek op de oprit te leggen, dan heb je een extra stevige ondergrond nodig. Dit betekent dat onder het vulzand een extra laag menggranulaat, ofwel gebroken puin komt. 

 • Welke dikte voor keramische tegels buiten?

  Dit hangt af van het type bestrating dat je aan gaat leggen. Ga je een terras aanleggen, dan zijn keramische tegels van 4cm dik voldoende. Voor de oprit wordt keramiek op onderbeton van 6cm dik gebruikt. Deze tegels zijn namelijk bestand tegen de druk van een personenauto. 

 • Wat is de beste tegel voor een oprit?

  Welke tegel je het beste vindt bepaal je natuurlijk zelf. Zowel betontegels van 6cm dik als GeoCeramica 2Drive tegels zijn sterk genoeg om zwaardere belasting te dragen. Wel heeft keramiek een voordeel ten opzichte van betontegels, namelijk de dichtheid van het materiaal. Keramiek is een compact materiaal, waardoor vocht nauwelijks wordt opgenomen. Dit zorgt ervoor dat vuil beperkt blijft tot het oppervlak. Het gevolg is bestrating die je gemakkelijk schoon krijgt. Beton heeft een open structuur. Dit betekent dat vocht en vuil worden opgenomen door de tegel, waardoor je deze moeilijker schoon krijgt.

Filters