Hoe kan je zelf kunstgras aanleggen?
Kunstgras in de tuin aanleggen kan je uitbesteden, maar het is natuurlijk net zo leuk en makkelijk om dit zelf aan te leggen. Wij van Buitenbart helpen je hier graag bij. In deze blog lees je alles wat je moet weten over de aanleg van kunstgras. Daarnaast vind je hier een lijst van alle benodigdheden.
Kunstgras aanleggen, wat heb je nodig?
Voor de aanleg van een prachtige en nette tuin heb je meer nodig dan alleen kunstgras. Alle hulpmiddelen zorgen ervoor dat het gras netjes wordt afgelegd, waarna het nog jarenlang goed blijft liggen. De middelen die je naast het kunstgras nog nodig hebt zijn als volgt:
Stanleymes met haak: Grasmatten worden op maat geleverd, maar het kan natuurlijk alsnog voorkomen dat je een klein stukje af moet snijden. Bijvoorbeeld als het oppervlak een hoek bevat of een ronding heeft. Maak dan gebruik van een stanleymes met haak om het kunstgras te snijden. Een tapijtmes is ook geschikt. Let op: snij vanaf de achterkant van de grasmat. Zo kan je de grasvezels niet beschadigen.
Drukverdeeldoek: Kunstgras wordt altijd op een drukverdeeldoek gelegd. Deze zorgt namelijk voor extra versteviging, voorkomt kuilen en gaat onkruid en ongedierte tegen.
Lijmband: Met een lijmband worden meerdere grasmatten met elkaar gekoppeld.
Grondpennen: Met grondpennen wordt kunstgras vastgezet in de grond. Wij adviseren om hiervoor grondpennen met krinkel te gebruiken. Door de kronkel blijven deze pinnen steviger in de grond zitten dan standaard grondpennen. Daarnaast zorgt de vorm ervoor dat deze pennen moeilijker te verwijderen zijn. Zo blijft het kunstgras stevig op zijn plek en zullen bijvoorbeeld harde windstoten geen invloed hebben.
Kunstgraskit: Met kunstgraskit maak je kunstgras stevig vast op een harde ondergrond. Hiermee worden de randen van de grasmat aan de ondergrond bevestigd.
Instrooizand: Dit wordt over het kunstgras gestrooid. Instrooizand zorgt voor extra versteviging, zodat het gras nog beter blijft liggen. Daarnaast wordt opvliegen van de grasmat voorkomen. Ook zorgt instrooizand ervoor dat grasvezels beter rechtop blijven staan. Al deze factoren zorgen ervoor dat de levensduur van de grasmat aanzienlijk wordt verlengd.
Ondergrond voorbereiden voor kunstgras
Voordat je kan beginnen met het aanleggen van kunstgras is een goede ondergrond belangrijk, want dit vormt de fundering van je gazon. Een stevige fundering helpt inzakken van het kunstgras voorkomen. Zorg ervoor dat de grond helemaal vrij is van eventueel oude grasmatten, beplanting en afval. Graaf vervolgens het oppervlak dat je wilt aanleggen met kunstgras uit. Gebruik vulzand om het oppervlak op te vullen. Tril het zand aan zodat er een stevige fundering wordt gevormd. Maak de grond af door deze te egaliseren met behulp van een waterpas.
Kunstgras leggen
Je hebt voor een stevige en egale fundering gezorgd. Nu kan je overgaan tot het plaatsen van het kunstgras. Dit doe je door de volgende stappen te doorlopen:
Drukverdeeldoek leggen
Dit wordt als eerste over het zandbed uitgerold. Het is belangrijk dat het hele oppervlak wordt bedekt, zodat je zeker weet dat al het kunstgras van extra fundering is voorzien. Snij het doek langs de randen af voor een nette afwerking.
Kunstgras leggen
Rol het kunstgras uit en bepaal de richting van de grasvezels. Leg voor het mooiste resultaat het kunstgras zo neer dat je vanaf je raam of terras tegen de vleug in kijkt. Met de vleug bedoelen we de richting van de kunstgrasvezels. Heb je meerdere grasmatten die naast elkaar worden gelegd? Zorg er dan voor dat de richting van elke grasmat gelijk is. Leg het kunstgras zo neer dat deze langs alle randen minimaal 5cm over de rand komt.
Eventuele verbinding
Met lijmband worden meerdere grasmatten met elkaar verbonden. Leg de naden van de matten kunstgras met maximaal 4mm afstand langs elkaar en sla deze om, zodat je de lijmband op de juiste plek kunt leggen. Let op dat de buitenkanten van de grasmatten schoongesneden dienen te worden, voordat je deze met elkaar verbindt. Plaats de lijmband onder de opening tussen de grasmatten, sla deze terug en druk de vezels als een soort ritssluiting tegen elkaar aan. Controleer of de verbinding geen kieren heeft. Zo weet je zeker dat de naden in het eindresultaat niet meer te zien zijn.
Kunstgras vastzetten en instrooien
Gebruik grondpennen met krinkel om het kunstgras vast te zetten om te voorkomen dat het tapijt verschuift of opvliegt. Deze worden om de 50cm langs de buitenrand in de grond geslagen. Gebruik na het plaatsen van de grondpennen instrooizand om het kunst gras af te strooien. Dit zorgt voor een extra stabiele ligging. Hoeveel je hiervoor nodig hebt hangt af van het type kunstgras. Hoe hoger de grasvezels, hoe meer instrooizand gebruikt wordt. Gemiddeld kom je uit op 3 tot 12 kg per vierkante meter.
Afwerken kunstgras
Gebruik een harde bezem om het instrooizand, tegen de vleug van het kunstgras in, over het hele oppervlak te verdelen. Doe dit net zo lang totdat het zand niet meer zichtbaar is. Nu hoef je alleen nog maar het kunstgras opvegen. Dat wil zeggen, tegen de richting van de vezels in vegen zodat het gras mooi rechtop komt te staan.
De aanleg van het kunstgras is nu helemaal klaar. Tijd om van je nieuwe tuin te genieten! Wil je deze nog persoonlijker maken? Denk dan eens aan het maken van een eigen ontworpen plantenbak. Ook hierbij helpen we je graag. Klik hier voor de instructie voor het bouwen van een plantenbak met stapelblokken.