Wil je bestrating van keramiek, maar vind je de aanleg te ingewikkeld? Ga dan voor tuintegels van keramiek op onderbeton. Deze tegels zijn namelijk makkelijker te leggen dan full-body keramiek. Benieuwd hoe je bestrating van keramische tegels op onderbeton aanlegt? Wij van Buitenbart leggen dit graag aan je uit.

Keramiek op onderbeton

Zoals de naam al zegt bestaan deze tegels uit keramiek en beton. Een keramische toplaag van 1cm dik is verbonden met een onderlaag van 3cm dik beton. Daarom staan deze tegels ook bekend als de 3+1 tegel, waarbij de materialen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Zo profiteer je van de prachtige designs van keramiek en de eenvoudige aanleg van beton. De meest populaire varianten van keramiek op onderbeton zijn de GeoCeramica en Cerasun tegels. Ondanks de vele overeenkomsten hebben deze tegels toch een verschil. Daarom verloopt de aanleg net een beetje anders. Dit zal in onderstaande uitleg naar voren komen.

Wat heb je allemaal nodig?

Het begint natuurlijk bij het ontwerp van de tuin, de nodige tegels, opsluitbanden en het nodige voegmiddel. Maar met deze materialen ben je nog niet helemaal klaar om te beginnen, want je hebt natuurlijk ook verschillende gereedschappen nodig. Welke dit zijn vind je terug in onderstaande lijst.

Rolmaat: Gebruik deze om het te bestraten oppervlak op te meten, zodat je dit af kunt zetten.

Afzetting: Maak gebruik van paaltjes en een touw om het gebied af te zetten. Steek de paaltjes in de grond en span hier het touw omheen.

Houten lat: Deze wordt gebruikt om de ondergrond te egaliseren. Hier kan je ook een afreibalk voor gebruiken.

Waterpas: Een belangrijk hulpmiddel om er zeker van te zijn dat het hele gebied goed is afgesteld. Bestrating wordt altijd met afschot gelegd. Dat wil zeggen dat je terras iets afloopt, zodat vocht makkelijker weg kan lopen. In de regel is het afschot 1cm per strekkende meter. Met een waterpas controleer je of het afschot overal gelijk is.

Rubberen hamer: Met de rubberen hamer zorg je ervoor dat de tegels goed worden aangeklopt zonder deze te beschadigen.

Watergekoelde zaagtafel: Maak gebruik van een watergekoelde zaagtafel met een zaag die geschikt is voor keramiek. Een zaagtafel kan nodig zijn om de tegels passend te maken voor bijvoorbeeld hoeken. Let op dat keramische tegels op onderbeton op een specifieke manier worden gezaagd. Klik hier voor meer informatie.

Beschermende kleding: Denk aan werkschoenen en kniebeschermers. Je bent natuurlijk voortdurend met tegels aan het sjouwen, waardoor je voeten het flink te verduren krijgen. Daarnaast zal je regelmatig op je knieën zitten om de tegels te leggen. Met werkkleding kan je ervoor zorgen dat pijnklachten zoveel mogelijk worden voorkomen. Neem daarom ook voldoende rust, zodat je lichaam niet overbelast raakt.

Voorbereiden van de ondergrond

De betonnen drager van keramiek op onderbeton is dik genoeg om voor stabiliteit te zorgen. Hierdoor kunnen deze tegels direct op een zandbed worden verwerkt. Begin met het uitgraven van het te bestraten gebied. De nodige diepte hiervoor ligt tussen de 15 en 20 cm. Door middel van ophoogzand, ook wel vulzand en straatzand genoemd, wordt het uitgegraven gebied opgevuld. Vanaf dit moment wordt rekening gehouden met het afschot. Gebruik een waterpas om te controleren of dit overal gelijk is. Nadat je het gebied hebt gevuld en waterpas hebt afgesteld is het tijd om dit te egaliseren. Dit doe je door middel van een houten lat of afreibalk. Het is belangrijk om steeds het afschot te blijven controleren, omdat eventuele aanpassingen in dit stadium makkelijker gedaan worden.

Tegels keramiek op onderbeton leggen

Keramiek op onderbeton wordt met voeg gelegd. De afstand hiervan is minimaal 3 mm. De voeg zorgt ervoor dat de tegels niet beschadigd raken. Keramiek is namelijk continu in beweging. Met hoge temperaturen zet het materiaal uit, waarna het weer krimpt wanneer de temperatuur omlaag gaat. Daarom worden deze tegels met voeg gelegd. Met de aanleg van de tegels komt het verschil tussen GeoCeramica en Cerasun naar boven. Dit verschil is als volgt:

GeoCeramica leggen: deze tegels zijn voorzien van afstandhouders die groot genoeg zijn om als voeg te dienen. Daardoor heb je geen apart hulpmiddel nodig om overal dezelfde afstand te waarborgen.
Cerasun leggen: deze tegels zijn ook voorzien van afstandhouders, maar deze zijn niet groot genoeg om als voeg te dienen. Daarom heb je bij Cerasun terrastegels wel een hulpmiddel nodig, namelijk voegkruizen. Deze worden tussen de tegels gelegd en zorgen ervoor dat de afstand overal gelijk is.

Maak tijdens de verwerking van de tegels gebruik van een rubberen hamer om deze aan te kloppen. Zo zorg je ervoor dat de bestrating stevig blijft liggen. Gebruik ook in dit stadium regelmatig een waterpas om te controleren of het oppervlak overal gelijk is.

Bestrating afvoegen

Afvoegen is een belangrijke stap, omdat hiermee je bestrating strak en stevig wordt afgewerkt. Keramische terrastegels op onderbeton kunnen worden afgevoegd met polymeerzand. Dit is een flexibel voegmiddel dat meegeeft op de beweging van de tegels. Zo weet je zeker dat niet alleen de tegels, maar ook de voegen onbeschadigd blijven bij temperatuurwisselingen. Daarnaast is dit voegmiddel waterdoorlatend, waardoor vocht zoals regen makkelijker weg kan lopen.

Bestrating opsluiten

Met het opsluiten van bestrating wordt bedoeld dat een fundatie wordt aangelegd. Dit wordt door middel van opsluitbanden gedaan. Wij geven er de voorkeur aan om dit als laatste stap te doen. Zo kun je namelijk precies uitmeten hoe je uitkomt met de opsluitbanden. Daarnaast zullen deze niet in de weg liggen tijdens de aanleg van de bestrating. Graaf voor het plaatsen van de opsluiting een extra gleuf langs de buitenrand van je terras of andere bestrating. Zorg ervoor dat deze dezelfde diepte heeft als de hoogte van de opsluitbanden. Leg de opsluitbanden in de gleuf en gebruik de rubberen hamer om de opsluiting aan te kloppen.

Zoals je ziet heb je voor keramiek op onderbeton geen specialist nodig, maar kun je dit ook gemakkelijk zelf verwerken. Heb je nog niet de juiste tegels in huis? Klik dan hier om ons volledige aanbod aan keramische tegels te bekijken. Neem voor meer informatie contact met ons op of kom langs in een van onze showtuinen, wij helpen je graag.