Oprit tegels

Bij ons vind je de mooiste oprit tegels die geheel bij jouw stijl passen. Bekijk ons assortiment van tegels in de meest gangbare maten, diktes en kleuren. Onder aan deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt over oprit tegels.

Onder oprittegels verstaan we stenen voor de oprit vanaf de maat  20x30cm. 


Ben je op zoek naar kleinere formaten? Kijk dan eens in de categorie opritstenen.

Weergeven 1 t/m 15 van in totaal 281

Weergeven 1 t/m 15 van in totaal 281

Oprit tegels

Je wilt een nieuwe voortuin aanleggen, de huidige vervangen of verder uitbreiden met een oprit. Daarom ben je op zoek naar oprit tegels. Om hierin de juiste keuze te maken ben je bij ons aan het juiste adres. Wij hebben namelijk jarenlange ervaring, waardoor wij precies weten welke tegels wel of juist niet geschikt zijn voor de oprit, want je wilt natuurlijk dat deze nog lang mooi en functioneel blijft.

Welke soorten tegels zijn er?

Doorgaans wordt voor de oprit gebruik gemaakt van betontegels. Deze tegels zijn goedkoop en verkrijgbaar in verschillende maten. Beton heeft ook een open structuur, waardoor water makkelijker door de tegels weg loopt. Het materiaal brengt echter ook nadelen met zich mee. Zo zullen de stenen na verloop van tijd verkleuren en trekt vuil, dankzij de open structuur, dieper in de steen door waardoor je de oprit moeilijker schoon krijgt. Om de oprit langer mooi te houden, zonder veel tijd aan onderhoud kwijt te zijn, zijn keramische stenen een goed alternatief.

Afwerking van de tegels

Bij het kiezen van de juiste oprit tegel is het belangrijk om naar de afwerking te kijken. Zo kan je kiezen uit tegels met of zonder facet. Wij adviseren om tegels te nemen met facet, omdat hierdoor de oprit langer mooi blijft. De stenen zijn door de druk van de auto continu in beweging, waardoor deze sneller beschadigd kunnen raken. Dit wordt voorkomen door de facet-rand. De facet-rand, ook wel vellingkant genoemd, is een afschuining van de randen en hoeken van de steen. Ook getrommelde stenen beschikken over zo’n rand, waardoor ook deze geschikt zijn voor de oprit.

Wat is de juiste dikte voor oprit tegels?

Als eerst is het belangrijk om te bepalen wat voor voertuigen op je oprit komen te staan. Ga je de oprit hoofdzakelijk gebruiken voor de auto? Dan zijn betontegels met een dikte van 6 cm voldoende. Deze oprit tegels zijn namelijk dik genoeg om niet te breken onder de druk van de auto. Ga je de oprit gebruiken voor zwaardere voertuigen, zoals een caravan? Dan zijn tegels van 8 cm dik een betere keuze. Deze zijn geschikt voor het zwaardere werk en zullen ook bij een hogere druk niet breken. Bij volledig keramische tegel voldoet een dikte van 4 cm.

Beschikbare maten

Oprit tegels zijn beschikbaar in verschillende maten. Je kan kiezen uit vierkante stenen van 60x60 cm of gaan voor stenen met een andere maat en vorm. De meest verkochte varianten zijn de 20x30 cm en 30x60 cm tuintegels. Deze zijn zo populair voor op de oprit, omdat ze een unieke uitstraling geven. Het rechthoekige formaat is niet alleen uitermate geschikt om op je oprit toe te passen, maar zorgt ook voor een speelse uitstraling.

Tegels in verschillende kleuren verkrijgbaar

Je wilt natuurlijk dat je oprit geheel naar jouw smaak kan worden aangelegd. Niet alleen zijn de afwerking en het formaat van de stenen belangrijk, maar ook de kleur. Wil je een oprit met een authentieke uitstraling? Ga dan voor de klei-gebakken steen. Het uiterlijk hiervan is te vergelijken met de bestrating in oude winkelstraten. Het voordeel van klei-gebakken steen is dat de kleur tot wel 125 jaar behouden blijft. Ook als je liever een andere kleur wilt zijn er genoeg opties om uit te kiezen. Tuintegels in andere kleuren zijn voorzien van een GeoSteen deklaag, zodat de kleur langer behouden blijft.

Aanleggen van oprit tegels

Bij het aanleggen van tegels op je oprit is het belangrijk dat de ondergrond goed is. Dit om spoorvorming te voorkomen. Een goede ondergrond is een afgetrild zandbed van tenminste 30 cm hoog. Hierbij is het belangrijk dat de grond waterpas wordt afgewerkt, zodat het bestraten van de oprit mooier en makkelijker gedaan wordt. Let op dat je bij het bestraten aan de buitenkant begint. Zo kan je beter berekenen waar je uit moet komen, zodat het patroon in een keer goed gelegd wordt.

Afwerking oprit

Bij het aanleggen van de opritstenen is het ook belangrijk rekening te houden met voegen, de ruimte tussen de stenen. Deze dient minimaal een millimeter te zijn. Heb je alle stenen gelegd, dan kan je de oprit afwerken met invoegzand (bijvoorbeeld Magic Black). Hiermee worden de voegen opgevuld.

Oprit tegels opsluiten

Het is belangrijk dat je altijd rond je tuintegels op de oprit een rij opsluitbanden plaatst. Dit zorgt er namelijk voor dat het geheel beter bij elkaar blijft. Doe je dit niet, dan heb je kans dat de tegels weg zakken. De opsluitbanden worden een centimeter lager dan de oprit tegels geplaatst. Zo wordt je oprit goed ondersteund, zonder de opsluitbanden in het zicht te hebben.

Hoe kan je onkruid tussen de tegels voorkomen?

Je wilt natuurlijk dat je zo min mogelijk aan je oprit hoeft te doen, ook als het om onkruid gaat. Je kunt dit steeds verwijderen, maar het is makkelijker om onkruidgroei te voorkomen. Dit kan op verschillende manieren. Zo kan je ervoor kiezen om je oprit te bestraten met grote stenen, zodat er minder voegen zijn waar onkruid uit kan groeien. Wanneer je de voegen hebt gevuld met voegzand ga je ook onkruidgroei tegen. Het voegzand zorgt er namelijk voor dat onkruid geen ruimte krijgt om te groeien.

Onkruid verwijderen

Heb je er alles aan gedaan om onkruid te voorkomen, maar is dit alsnog tussen de tegels gaan groeien? Dan zijn er gelukkig ook verschillende manieren om dit te bestrijden. Je kan de plantjes simpelweg uit de grond trekken. Het is belangrijk om dit zo vroeg mogelijk te doen. Is het onkruid nog klein, dan zijn de wortels dat ook. Trek je de plantjes los, dan is de kans groter dat de wortels mee komen. Met grotere plantjes is de kans groter dat wortels in de grond achterblijven, waardoor onkruid sneller terug komt. Een andere manier van bestrijden is het onkruid verbranden met kokend water of een gasbrander.

Filters