Bestrating met een facet

Ook voor bestrating met een facet ben je bij Buitenbart aan het juiste adres. Bekijk hier al onze tegels met facet. Gemakkelijk en snel online te bestellen. De tegels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, afmetingen en afwerkingen. Wat je persoonlijke stijl ook is, bij Buitenbart vind je gegarandeerd bestrating die hier perfect op aansluit. Kom je er niet uit welke tegel met facetrand het beste bij jouw wensen past? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in een van onze showtuinen, we helpen je graag.

Weergeven 1 t/m 15 van in totaal 179

Weergeven 1 t/m 15 van in totaal 179

Bestrating met een facet

Oprit tegels kunnen worden voorzien van een facet. Maar wat betekent facet eigenlijk? Dit is een kantafwerking van de tegels die ook wel vellingrand wordt genoemd. Tegels met facet zijn voorzien van randen die schuin zijn afgewerkt. Dit zorgt niet alleen voor een ander uiterlijk van de tegel en bestrating, maar heeft ook voordelen ten opzichte van strakke bestrating. Wat de verschillen zijn leggen wordt hieronder uitgelegd.

Betontegels met of zonder facet

Betontegels kunnen met en zonder facet worden afgewerkt. Maar wat is eigenlijk beter, tegels met of zonder facet? Dit hangt samen met wat je mooi vindt en waar de tegels voor worden gebruikt. Voor bestrating met lichte belasting, zoals een terras, zijn beide afwerkingen geschikt. Wordt de bestrating zwaarder belast, zoals bijvoorbeeld de oprit, dan zijn tegels met facet een betere keuze. Ook de dikte van de tegel speelt dan een grotere rol. Voor hogere belasting dienen tegels en stenen namelijk minimaal 6cm dik te zijn. Vanaf deze dikte is bestrating namelijk bestand tegen hogere belasting.

Voordelen betontegels met facet

Ga je voor tegels met facet, dan heeft dit onder andere invloed op de uitstraling van je bestrating. In deze bestrating lijkt het namelijk alsof de tegels losser van elkaar worden gelegd, waardoor elke tegel afzonderlijk wordt geaccentueerd. Daarnaast heeft bestrating met een facet andere eigenschappen die voordelig zijn ten opzichte van strakke bestrating. Deze voordelen zijn;

  • Randschade: Tegels met facet zijn dankzij deze afschuining minder gevoelig voor randschade. Dit komt doordat de randen niet direct langs elkaar schuiven. Dit is vooral goed voor de oprit. Bestrating op de oprit is namelijk meer in beweging door de wrijving van autobanden. Heb je de oprit bestraat met facet tegels, dan zullen de randen niet beschadigd raken.
  • Oneffenheden: In bestrating met facet vallen oneffenheden optisch minder op. Is de ondergrond niet helemaal vlak afgewerkt of na verloop van tijd gaan verzakken, dan is dit op het oog niet te zien. Ook hier voorkomt de facetrand dat de tegels beschadigd raken, waardoor je nog langer plezier hebt van je oprit.

Tegels zonder facet

Houd je van een strakke en moderne uitstraling en wil je deze doorvoeren in je tuin? Neem dan eens een kijkje in onze collectie strakke bestrating. Deze tegels zijn allemaal strak afgewerkt en daarmee niet voorzien van een facet. Dit betekent dat de randen recht zijn. Hierdoor zijn tegels zonder facet gevoeliger voor beschadiging, doordat deze sneller langs elkaar schuiven. Tegels zonder facet kunnen wel strakker tegen elkaar worden gelegd met een compact voegenbeeld als resultaat.

Bestrating met facet afmetingen

Oprit tegels met facet zijn verkrijgbaar in meerdere maatvoeringen. Of je nou een kleine of een grote ruimte hebt, wij van Buitenbart hebben altijd de geschikte tegel of straatsteen. Beschikbare afmetingen zijn onder andere:

  • 20x30cm
  • 30x60cm
  • Keiformaat 20x10cm
  • Waalformaat 20x5cm
  • Dikformaat 21x7cm

Naast deze afmetingen kan je er ook voor kiezen om de oprit te bestraten met banenverband. Dit is een verband dat bestaat uit langgerekte tegels in verschillende afmetingen. Tijdens de verwerking worden al deze formaten afwisselend van elkaar gelegd, waardoor een uniek voegenbeeld ontstaat. Let wel op dat dit verband in de breedte van het oppervlak wordt gelegd. Zo weet je zeker dat het gewicht van de auto op de juiste manier over de tegels wordt verdeeld.

Facet bestrating voor de oprit

Zoals eerder benoemd zijn betontegels met facet perfect voor de aanleg van de oprit. Hierbij is het belangrijk om op de dikte van de tegel of straatsteen te letten. Voor de oprit geldt een minimale dikte van 6cm, omdat deze bestand is tegen de hogere belasting van een personenauto. Wil je de oprit gebruiken voor voertuigen die zwaarder zijn? Dan hebben wij ook hier de oplossing voor, namelijk tegels van minimaal 8cm dik. Deze zijn onder andere perfect voor de aanleg van een oprit waar een elektrische auto op komt te staan.

Bestrating met facet voegen

Bestrating met facet wordt op dezelfde wijze gelegd als strakke bestrating. Het verschil zit hem in het afvoegen. Strakke bestrating bestaat uit tegels zonder facet die vlak worden afgevoegd. Ga je bestrating met facet aanleggen, dan hebben de tegels randen die schuin aflopen. Deze bestrating wordt niet vlak afgevoegd. Kies je er alsnog voor om bestrating met facet vlak af te voegen, dan zal het bovenste deel van de voegen op den duur loslaten. Het gevolg is beschadigde voegen waardoor je bestrating niet meer zo mooi ligt. Daarom wordt bestrating met facet altijd tot onder deze randafwerking afgevoegd.

Basis betontegels met facet

In de basis zijn alle betontegels met facet hetzelfde. Ze bestaan namelijk allemaal uit een mengsel van cement, water en zand of grind. Beton is een sterk en duurzaam materiaal met een open structuur. Hierdoor nemen de tegels veel vocht op. Het gevolg is dat je bestrating sneller vies zal worden en moeilijker schoon te maken is, doordat vuil dieper in de tegels trekt. Hierdoor worden onbewerkte betontegels sneller groen en komt kalkuitbloei in sterke mate voor. Meer informatie over kalkuitbloei vind je hier. Dit kan worden verholpen door de tegels te behandelen. De mogelijke behandelingen zijn impregneren of coaten.

Coaten of impregneren

Betontegels kunnen worden voorzien van een coating, een zogeheten deklaag die op het oppervlak wordt aangebracht. Hiermee wordt de bovenste laag van de tegel verdicht. Deze verdichting zorgt ervoor dat vocht en vuil minder in de tegel trekken. Hierdoor is een tegel met coating gemakkelijk schoon te maken dan een basis betontegel. Ook kunnen tegels worden geïmpregneerd. Dit betekent dat de tegel wordt doordrenkt van een andere stof, die bescherming biedt tegen vocht en vuil. Hierdoor is de tegel bestand tegen vocht, schimmel en vuil. Het gevolg is een onderhoudsvriendelijke tegel, die minder snel groen wordt en makkelijker schoon te maken is.

Hoe verleng ik de levensduur van betontegels?

Houd je betonnen bestrating langer mooi door deze te beschermen tegen vocht en vuil. Het perfecte middel hiervoor is WS Seal & Protect. Met dit middel zorg je ervoor dat de tegels opnieuw worden geïmpregneerd. Zorg ervoor dat je bestrating schoon is voordat je deze met Seal & Product behandelt. Ook hier hebben wij een hulpmiddel voor, namelijk de WS Advance reiniger.


Filters