Zelf een plantenbak voor buiten maken
Wil je de tuin voorzien van meer groen of deze levendiger maken met bloemen? Dan kan je hiervoor bloempotten aanschaffen, maar het is natuurlijk leuker om zelf plantenbakken te maken. Wij van Buitenbart leggen je graag uit wat je hiervoor nodig hebt en hoe je te werk gaat.
Plantenbakken in verschillende soorten
Je kunt plantenbakken of bloembakken van pallets, gegoten beton of stenen maken, maar je kunt hier natuurlijk ook muurblokken voor gebruiken. Omdat je met muurblokken veel meer vrijheid hebt in design, kleur en materiaal raden wij je aan om hiermee te werk te gaan. Je kunt de blokken zelfs gebruiken om een ronde bloembak te maken. Wil je weten hoe je met muurblokken, ook wel stapelblokken genoemd, de mooiste plantenbak creëert? Lees dan snel verder!
Benodigde materialen
Breng voordat je begint in kaart wat je allemaal nodig hebt en leg dit alvast klaar. Het gaat hier natuurlijk om de muurblokken. Hoeveel je precies nodig hebt hangt af van de grootte van de plantenbak die je wilt maken. Vind je het moeilijk te bepalen hoeveel blokken je nodig hebt? Neem dan gerust contact met ons op, want wij helpen je hier graag bij. In onderstaand lijstje hebben wij een overzicht gemaakt van andere nodige materialen.
- Potlood en papier, zodat je eerst een schets kunt maken
- Stokken/paaltjes die je kunt gebruiken voor het uitzetten van het ontwerp
- Schop voor het uitgraven van de grond onder de bloembak
- Stenen of opsluitbanden als fundering
- Steenlijm of kit voor het verlijmen van de blokken
- Bitumen en blokkwast of worteldoek voor de binnenkant van de muur
- Optionele afdekranden voor een strakke afwerking
De plantenbak ontwerpen
Voordat je de omtrek van de bak gaat uitzetten is het goed om dit eerst op papier uit te werken. Op een plattegrond is het namelijk makkelijker om aanpassingen te maken. Ook kan je natuurlijk de plattegrond kopiëren, zodat je de bloembak op verschillende plaatsen kunt schetsen. Denk bijvoorbeeld aan een ronde bak in het midden van je tuin, een rechthoekige tegen de muur of schutting aan, of een L-vormige plantenbak in een hoek. Heb je de perfecte plek gevonden? Dan kan je het ontwerp met stokken of palen in de tuin uitzetten.
Bereid de grond voor
Graaf de grond tot ongeveer 10 cm uit en maak dit geheel vlak. Hierbij is het belangrijk dat de ondergrond waterpas wordt afgesteld. Zo weet je zeker dat de plantenbak mooi recht wordt opgebouwd. Het zou natuurlijk heel erg zonde zijn als je tuin minder mooi wordt, simpelweg doordat de bloembak niet helemaal recht is.
De fundering plaatsen
Een goede fundering is belangrijk, omdat dit voor stevigheid zorgt. Wij raden je aan om hiervoor grijze opsluitbanden van 5x15x100cm te gebruiken. De banden worden niet alleen makkelijk gelegd, maar zorgen ook voor de meest stevige fundering. Na verloop van tijd kan de bloembak wegzakken. Heb je opsluitbanden gebruikt, dan zal het wegzakken gelijkmatig gebeuren. Hierdoor weet je zeker dat de plantenbak niet scheef komt te staan. Let er ook bij deze stap op dat het oppervlak waterpas is afgesteld.
De eerste rij leggen
Nu je de ondergrond klaar hebt gemaakt kan je de eerste rij muurblokken metselen. Een handige tip is om deze rij eerst los te leggen, zodat je waar nodig makkelijker aanpassingen kunt maken. Ook heb je dan gelijk zicht op hoe je met de stenen uitkomt. Vervolgens kan je door middel van kit of steenlijm de eerste rij metselen. Weten hoe je kit of steenlijm gebruikt? Lees dan verder tot het einde van deze blog.
Volledige plantenbak opbouwen
Na het leggen van de eerste rij breng je de plantenbak op de gewenste hoogte, door deze geheel op te bouwen. Het is hierbij belangrijk om de muurblokken op de juiste manier te plaatsen, door deze steeds verleggen. Hierdoor krijg je het zogeheten halfsteensverband. Dit zorgt voor een sterke constructie, waar je nog jaren plezier aan zult beleven. Houd je niet het hafsteensverband aan, maar plaats je de stenen direct op elkaar? Dan zal de constructie al snel uiteenvallen en kan je weer helemaal opnieuw beginnen.
Binnenzijde behandelen
Om de levensduur van je bloembak te verlengen raden wij aan om de binnenzijde te behandelen. Hiervoor kan je met een blokkwast een bitumen coating aanbrengen. Deze coating beschermt de blokken tegen vocht en vuil. Een andere methode is het aanbrengen van een worteldoek. Het nadeel is wel dat dit doek waterdoorlatend is. Daardoor worden de blokken alsnog vochtig waardoor de kans op vlekvorming groter wordt.
Afwerking
Je kunt de muur van de plantenbak laten voor wat het is, maar je kan deze ook afwerken met een afdekrand. Een afdekrand zorgt ervoor dat de top van de muur net iets breder is, waardoor je hier ook op zou kunnen zitten. Daarnaast zorgt er voor een strakkere uitstraling van je plantenbak. Ook de afdekranden kan je met zowel steenlijm of kit aanbrengen.
Nu kan je aan de slag gaan om de mooiste bloembakken in je tuin te creëren. Wel willen wij je nog wat extra informatie geven, zodat je gegarandeerd het mooiste resultaat hebt.
Kit of steenlijm gebruiken?
Zoals eerder gezegd kan je bij het metselen gebruik maken van kit of steenlijm. Is het de eerste keer dat je een plantenbak van muurblokken maakt? Dan raden wij je aan om kit te gebruiken. Heb je het vaker gedaan? Dan kan je gaan voor steenlijm. Beide materialen worden op een andere manier toegepast. Dit leggen wij je graag even uit.
Gebruiksaanwijzing kit
Heb je muurblokken van 60 cm lang, dan kan je met één tube kit ongeveer 30 blokken metselen. Wanneer je kit gebruikt dan breng je dit in dotjes, zodat dit in het midden en de uiteinden van het muurblok komt. Een voordeel van kit is dat dit een langere droogtijd heeft, waardoor het mogelijk is om de ligging van de muurblokken aan te passen.
Gebruiksaanwijzing steenlijm
Met één bus steenlijm kan je ongeveer 20 blokken van 60 cm lang metselen. De lijm wordt in strepen aangebracht. Het plaatsen van het blok gaat hierbij op een andere manier. Het kan namelijk gebeuren dat de lijm uitloopt, waardoor dit langs de buitenkant van de bloembak loopt. Dit kan je makkelijk voorkomen, door de steen in een hoek op de buitenrand te zetten. Vervolgens kantel je het muurblok naar binnen toe, totdat dit recht komt te liggen. Mocht er steenlijm langs de rand van de muur lopen, dan gebeurt dit alleen aan de binnenkant van je plantenbak.