5 Tips voor de juiste opritsteen!
Opritstenen nodig? Hieronder helpen we je met 5 tips voor het vinden van de juiste opritsteen. Het kiezen van de juiste sierbestrating voor de oprit kan een hele opgave zijn. Kies je voor de standaard betonklinker, of wil je liever iets mooiers? Door een aantal belangrijke eisen zijn er echter een hoop stenen die niet geschikt zijn voor de oprit. Weet zeker dat je de juiste keuze maakt, en gebruik de onderstaande tips voor het vinden van de juiste opritsteen!
1. Let op de dikte van de opritsteen
Een oprit leg je niet voor even aan, maar je wilt er jaren mee doen. Dit begint met het kiezen van een steen die de belasting van de oprit kan dragen. De minimale dikte voor een opritsteen is 6cm. Alle stenen dunner dan 6cm zijn niet geschikt voor een oprit. Ga bij jezelf na of de oprit enkel personenauto's moet dragen. Moet je oprit ook een zware camper of vrachtauto dragen? Kies dan voor een opritsteen van minimaal 8 centimeter dik.
2. Kies de juiste afmeting
Grootformaat tegels zijn momenteel erg populair. Prachtig voor in de tuin, maar steeds vaker wordt gevraagd of dit op de oprit toegepast kan worden. Wanneer je een steen kiest groter dan het formaat 60x30, dan raden wij je dit direct af. Door een te groot oppervlak van de steen kan de belasting veel minder goed verdeeld worden. Hierdoor zal je opritsteen gaan breken. Kun je dan echt niet voor een groter formaat gaan? Kan wel, kies dan voor een Oud Hollandse tegel. Deze zijn vaak uitgevoerd met een ijzeren wapening, waardoor de kans minder groot is dat de tegel zal gaan breken. Waarom kiest dan niet iedereen voor een Oud Hollandse tegel? Nou, de keuze aan kleuren en uiterlijk is in deze serie wel heel erg klein. Niet je smaak, of buiten je budget? Onthoud dan: De oppervlakte van een opritsteen kan nooit groter dan 60x30 zijn.
3. Let op de bescherming!
Dan heb ik het niet over de juiste gereedschappen tijdens de aanleg, maar juist over de steen zelf! Een opritsteen moet altijd een grote last dragen, en wordt vaak intensief gebruikt. Elke keer dat je wegrijdt of aanrijdt zullen de opritstenen iets bewegen. Zorg dus dat je een opritsteen uitzoekt die hiertegen bestand is. Dit begint met een afstandhouder aan de zijkant van de tegels. Dit is een minimaal uitstekend gedeelte aan de zijkant van de steen, waardoor de stenen aan de bovenkant minimaal 1-2 mm van elkaar af komen te liggen. Hierdoor voorkom je breuk omdat de stenen tegen elkaar aan bewegen. Nu hoor ik je denken; Naden betekent toch ook onkruid?? Dit kun je voorkomen als je de oprit na de aanleg inveegt met Magic Black voegzand.
In plaats van een afstandhouder, wordt ook nog wel eens gebruik gemaakt van een facet-rand (ook wel vellingkant genoemd). Dit is een afschuining aan de bovenkant van de steen, waardoor de stenen nooit tegen elkaar aanliggen. Dit heeft hetzelfde doel als een afstandhouder. Voorkom dus breuk door intensief gebruik, en kies een opritsteen die hiertegen bestand is!
4. Kijk naar het kleurbehoud van een steen
Wanneer je een oprit aanlegt, wil je hier jaren mee doen. Het is dan belangrijk dat de opritsteen wel mooi van kleur blijft. Je kunt kiezen voor de authentieke klei-gebakken steen. Deze stenen herken je ongetwijfeld uit de oude winkelstraten. Door de klei blijven deze stenen wel 125 jaar op kleur, en zijn dus altijd een kleurbehoudende optie! Houd je wat minder van authentiek? Dan zijn er ook andere opties. Tegenwoordig zijn er opritstenen verkrijgbaar welke voorzien zijn van een GeoSteen - deklaag. Het voordeel van zo'n deklaag is dat de steen veel langer zijn kleur behoudt dan een basissteen! Natuurlijk hangt aan zo'n steen met een kleurechte toplaag ook een prijskaartje. Vind je niet de moeite waard? Laat je dan goed informeren over de verschillende opritstenen met een kleurondersteunende deklaag. Een voorbeeld hiervan is de 60plus 20x30x6 van Excluton.
5. Werk de oprit met de juiste materialen af!
Het behoud van een oprit begin met een goede afwerking. Zorg ervoor dat je opsluitbanden gebruikt van minimaal 8x20x100cm dik. Dit zorgt ervoor dat jouw oprit veel langer en stabieler blijft liggen. Een andere belangrijke tip is het invegen van de oprit. Zorg ervoor dat je de opritbestrating inveegt met een voegzand (bijvoorbeeld Magic Black ). Hierdoor klinkt de bestrating goed in, en zal onkruid veel minder kans krijgen.
Volg de bovenstaande tips bij het uitzoeken van een nieuwe oprit, zo weet je zeker dat je de juiste keuze voor jouw oprit maakt! Heb je vragen, stel ze dan gerust aan één van onze bestratingsspecialisten. We ontmoeten je graag!
Bekijk de verschillende opritstenen in het echt in een van onze vestigingen!