Wat is een facetrand? En wat is het nut ervan?

Lees hier alles over de facetrand:
 
Wanneer je opzoek bent naar sierbestrating of sierstenen dan zul je de termen ‘met facet’ of ‘met vellingkant’ al een paar keer tegengekomen zijn. Een facetrand (ook wel vellingkant genoemd) is een afschuining aan een tegel of steen. In de foto hierboven zie je een goed voorbeeld van een facetrand/vellingkant.

Het nut van een facetrand / vellingkant

Om het makkelijk te maken zal ik vanaf nu de term facet-rand gebruiken, dit leest het makkelijkst. Het nut van een facet-rand is het voorkomen van kleine beschadigingen aan de randen en hoeken van een siertegel of siersteen. Als een tegel ietsje nazakt dan kunnen de bovenste randen van de stenen ‘tegen elkaar aandraaien’. Hierdoor kunnen randjes beschadigen. Een facetrand voorkomt dit.

Help, de steen die ik mooi vindt heeft geen facet-rand

Maak je niet druk, dat is helemaal geen probleem. De meeste stenen zonder facet-rand zijn wel voorzien van een afstandhouder aan de zijkanten van de steen. Dit zorgt ervoor dat de stenen niet strak tegen elkaar aan liggen, maar een klein beetje van elkaar af komen liggen. Dit maakt de kans op beschadigen kleiner. Wil je dan ook nog onkruidgroei tegengaan, strooi de bestrating dan af met een onkruidvrij voegzand. Dit kost weinig, en voorkomt een hoop onderhoud! Bestrating zonder een facet-rand kiezen, zorgt dus niet voor problemen!

Kies altijd een steen met facet voor de oprit!

Wanneer je op zoek bent naar een opritsteen, dan raden we je aan om te kiezen voor een steen met facet. Een oprit heeft namelijk veel te verduren, en is constant in beweging door de bewegingen van de auto. Een facetrand zorgt ervoor dat de stenen deze bewegingen beter aankunnen, zonder dat er stukjes uit de tegel knappen. Twijfel je of de door jouw uitgezochte opritsteen geschikt is voor de oprit? Vraag dan één van onze productspecialisten!

Let op: Tril de bestrating nooit zomaar af

Wellicht ten overvloede, maar zorg ervoor dat je de bestrating nooit zomaar aftrilt. Door aftrillen kun je de stenen tegen elkaar aantrillen, en kunnen de randjes beschadigen. Twijfel je of je een product mag aftrillen? Neem dan even de moeite om ons team te raadplegen. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8u tot 18u. Een paar minuutjes moeite, jarenlang plezier.

Facet tegel

Na deze uitleg hebben wij je hopelijk duidelijk kunnen maken wat een facet tegel is en wat dit als voordeel kan hebben. Hopelijk is het je nu ook duidelijk dat een facet niet altijd verplicht is, maar soms een kwestie van smaak kan zijn. Dit doordat een facet tegel een ander uiterlijk geeft aan je bestrating.