Grindplaten

Ben je van plan om je tuin of oprit te bedekken met grind? Dan is het belangrijk om voor extra stevigheid eerst een grindplaat of worteldoek te plaatsen. Wij van Buitenbart hebben verschillende platen in ons assortiment opgenomen, uiteraard allemaal voor de beste prijs! Meer informatie over de grindplaat en het worteldoek vind je onderaan deze pagina.

2 producten

2 producten

Grindplaat of worteldoek kopen?

Grindplaten en worteldoeken koop je snel en gemakkelijk online bij Buitenbart. Verkrijgbaar in verschillende maten, zodat er voor iedere toepassing de juiste oplossing is.

Werking grindplaat

Of je nu praat over een grindplaat, grindmat of splitplaat, met alledrie wordt hetzelfde bedoeld. Het is een plaat die is voorzien van een rasterpatroon, waarin het grind wordt opgevangen. Dit betekent dat de grindplaat eerst op het oppervlak wordt gelegd, voordat jouw tuin of oprit wordt voorzien van grind. De plaat zorgt ervoor dat het grind goed op zijn plek blijft liggen, ook wanneer jij je auto parkeert of er overheen fietst. Dankzij de splitplaat weet je zeker dat hierbij geen kuilen ontstaan, maar dat het pad juist mooi egaal blijft. Ook voor grind kan je bij ons terecht. Denk eens aan het speelse Panda grind, of de prachtige luxueuzeMont Blanc split.

Soorten grindplaten

Grindplaten zijn niet alleen verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten, maar ook in verschillende soorten. Dit verschil zit hem in de grootte van het rasterpatroon. Zo kan je kiezen uit een plaat met een grof of fijn rasterpatroon. Heb je een grover patroon, dan kan je dit in combinatie met grof grind gebruiken. Een fijn patroon is hier minder geschikt voor, omdat het grove grind hier niet goed in kan liggen. Dit kan ervoor zorgen dat het grind vergruist onder de druk van je auto. Daarom kan je onder de oprit beter gebruik maken van een grove grindmat. Wil je juist fijn grind gebruiken, omdat je dit mooier vindt in bijvoorbeeld een looppad. Dan kan je gaan voor een plaat met een fijn rasterpatroon.

Eigenschappen worteldoek

Een worteldoek, ook wel gronddoek genoemd, heeft dezelfde werking als een grindplaat. Toch is zo’n doek niet exact hetzelfde. Een worteldoek is een geweven doek dat doorgaans wordt vervaardigd uit polypropyleen. Dit is een lichtgewicht, sterk en duurzaam kunststof. Dankzij het hoogwaardige materiaal ben je verzekerd dat het worteldoek lang mee zal gaan zonder beschadigd te raken.

Verschillen grindplaat en worteldoek

Hoewel de grindplaat en het worteldoek beide dezelfde werking hebben zijn er ook verschillen te noemen. Een worteldoek heeft namelijk de extra eigenschap dat onkruid- en bacteriegroei worden tegengegaan. Hierdoor ben je met een doek veel minder tijd kwijt aan onderhoud. Je hoeft namelijk niet steeds onkruid tussen het grind vandaan te halen of het doek regelmatig schoon te maken. Ook kan een worteldoek gebruikt worden bij sierbestrating, waarbij het doek exact dezelfde werking heeft als bij grind. Een splitplaat zorgt voor de nodige stevigheid, maar is niet geschikt voor onder bestrating. Daarnaast zal je bij een plaat nog steeds last hebben van onkruid.

Zorgen voor extra stevigheid

Wil je meer zekerheid dat het grind goed wordt ondersteund, dan kan je ook een doek en plaat tegelijk gebruiken. Sommige grindmatten zijn standaard voorzien van een worteldoek, maar je kan deze ook apart van elkaar eenvoudig bij Buitenbart online bestellen. Door beide te gebruiken zorg je er niet alleen voor dat het grind goed blijft liggen, maar heb je ook direct extra bescherming tegen onkruid en ander vuil vanuit de grond.

Voor de juiste ondergrond zorgen

Voordat je de plaat of het doek gaat leggen is het belangrijk om voor de juiste ondergrond te zorgen. Wil je met grind een wandelpad creëren, dan is de bestaande grond voldoende. Let er wel op dat je deze goed aan stampt, zodat de ondergrond voor je grindpad egaal is. Wil je grind gaan leggen voor de oprit, dan is het belangrijk de ondergrond extra te verstevigen. Je wilt natuurlijk niet dat het grind onder het gewicht van je auto gaat inzakken, waardoor er kuilen ontstaan. De ondergrond maak je steviger door een laag van gebroken puin, ook wel menggranulaat genoemd, op de bestaande grond aan te brengen. Hierbij raden wij een laag van minstens 20 cm dik aan.

Benodigde platen

Hoeveel platen en doeken je nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van de grootte en vorm van het oppervlak. Hierdoor is het moeilijk om van te voren een indicatie te geven hoeveel rollen doek en hoeveel grindmatten je dient te bestellen. Wel zijn er handige tips die jou op weg kunnen helpen, zodat je weet waar je rekening mee moet houden. Zo weet je hoe je ervoor zorgt dat het hele oppervlak wordt bedekt. Wil je weten welke tips wij je hierbij geven, lees dan snel verder.

Tips bij het leggen van grindplaten

Grindplaten of splitplaten hebben een vaste maatvoering, maar het is ook mogelijk om deze bij te snijden. Dit is handig om de platen passend te maken. Bij het leggen kan je de platen simpelweg tegen elkaar aan schuiven of aan elkaar bevestigen. Hiervoor zijn ook grindplaten met een koppelsysteem te verkrijgen. Let op dat je aan de buitenranden ongeveer 3 tot 5 centimeter ruimte over laat. De platen zetten namelijk uit bij warm weer, waardoor het geheel breder zal worden. Door ervoor te zorgen dat het rasterpatroon speling heeft voorkom je dat dit buiten het bestemde oppervlak komt. Zo weet je zeker dat het grind ook in de zomer goed blijft liggen, zonder dat je tegen de plaat aan kijkt.

Tips bij het leggen van worteldoeken

Worteldoeken zijn in verschillende breedtes te verkrijgen. Hierbij kan je doorgaans zelf aangeven hoeveel lengte je nodig hebt. Zowel de lengte als de breedte kan je zelf bijknippen, zodat de doeken passend worden. Bij het leggen raden wij een overlap van ongeveer 30 cm aan. Zo krijg je geen openingen tussen de doeken waar alsnog onkruid tussendoor groeit.

De grond voorbereiden en het grindpad aanleggen kan je allebei zelf doen. Om je hierbij te helpen kan je onze blog raadplegen. Hierin vind je alle informatie die je nodig hebt. Je kan ook altijd contact met ons opnemen. Wij staan graag voor je klaar om je op weg te helpen.

Filters