Afdekranden en vijverranden

Geen enkele border in de tuin is compleet zonder een afdekplaat als sierlijke afwerking. Ook afdekplaten bestel je eenvoudig online bij Buitenbart. Deze hebben wij in verschillende afmetingen, materialen en afwerkingen in ons assortiment opgenomen. Op deze pagina vind je al onze borderranden. Wil je deze liever eerst in het echt bezichtigen? Kom dan gerust langs in een van onze showtuinen. Wij helpen je graag.

Weergeven 1 t/m 15 van in totaal 114

Weergeven 1 t/m 15 van in totaal 114

Afdekplaten muur

Je kan een muurtje van stapelblokken laten voor wat het is, maar je kunt deze ook voorzien van afdekplaten. Hiermee wordt een muurtje, ook wel border genoemd, strak en elegant afgewerkt. Met een afdekrand zorg je ervoor dat de top van de muur wat breder wordt. Een voordeel hiervan is dat de border ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan extra ruimte om decoratie te plaatsen of om op te zitten. Daarnaast hebben afdekranden ook een ander voordeel. Eventuele oneffenheden in de muurblokken en voegen worden volledig weggewerkt en zijn hierdoor niet meer zichtbaar.

Afmetingen afdekranden

Wij van Buitenbart hebben afdekranden in verschillende maten. Zo weet je zeker dat je bij ons de juiste afdekrand vindt. Doorgaans hebben de platen een lengte van 100 cm. Waar het meeste verschil in zit is de breedte en dikte van de afdekrand. Neem bijvoorbeeld de Afdekplaat Modern Walling. Deze heeft een breedte van 15 cm en is 3 cm dik. Wil je een stuk bredere borderrand, ga dan voor de Milano afdekplaat. Deze is 25 cm breed en 5 cm dik. Een mooie tussenweg van deze twee platen is de Pacific van 20 cm breed.

Materiaal afdekplaat

Afdekranden worden van verschillende materialen gemaakt, namelijk beton en natuursteen. Een mooi voorbeeld van een beton afdekrand is de Milano. Deze heeft een diepe kleur die lang mooi blijft dankzij de kleurvaste afwerking. Andere afdekplaten in ons assortiment zijn vervaardigd uit verschillende soorten natuursteen. Hieronder leggen wij je uit welke soorten wij aanbieden en wat hier de eigenschappen van zijn. Daarnaast vind je ook een voorbeeld van de afdekrand die bij het natuursteen hoort.

Graniet: Dit is een natuursteen met een goede weerstand tegen vervuiling, waardoor de afdekrand zeer onderhoudsvriendelijk is. Door de krasvastheid en slijtvastheid zullen ook andere beschadigingen nauwelijks voorkomen, waardoor de borderrand langer goed blijft. Een mooi voorbeeld van een granieten afdekrand is de Pacific.

Chinees hardsteen: Dit is onze muur afdekplaat. Deze steensoort heeft een mooie dichte structuur. Het nadeel is wel dat deze sneller verkleurt dan andere soorten natuursteen. Maar dit hoeft helemaal geen probleem te zijn. Dit zorgt er namelijk voor dat de afdekrand van je creatie sneller een ouder uiterlijk heeft. Heb je bijvoorbeeld een oudere border die je later gaat afwerken met een afdekrand, dan zal de chinees hardsteen qua uiterlijk hier sneller op aansluiten.

Basalt: Een mooi voorbeeld van een basalt afdekrand is de Modern Walling. Een afdekrand van basalt natuursteen blijft langer op kleur, waardoor het strakke uiterlijk langer behouden blijft. In combinatie met de strakke structuur van de steensoort past deze perfect bij een modern design.

Afdekrand gezoet

Afdekranden kunnen aan een of beide zijdes worden gezoet. Dit betekent dat het oppervlak wordt geschuurd. Het gevolg is een gladde afwerking, die ook wel gezoet wordt genoemd.

Afdekplaten voor de beste prijs

Ook afdekplaten koop je bij Buitenbart voor de beste prijs. Wij verkopen namelijk al onze producten voor internetprijzen, zodat jij het voordeligst uit bent. Hierbij ben je ook verzekerd van afdekplaten van zeer goede kwaliteit, omdat ons hele assortiment a-keuze is. Zo werken wij alleen met het beste van het beste, zodat jij nog jaren van een prachtige tuin geniet.

Borderrand plaatsen

Een borderrand is eenvoudig te plaatsen. Om zeker te weten dat je goed uitkomt met de afdekplaten kan je deze eerst als proef op de border leggen. Je zet de platen dus niet gelijk vast. Heb je een goed beeld gekregen van hoe de platen komen te liggen, haal deze dan weer van de border af. Nu kan je overgaan tot het definitief bevestigen van de borderrand. Het beste kan je hiervoor polymeerkit gebruiken, omdat dit voor een nette en strakke afwerking zorgt. De kit wordt in dotjes bovenop de border aangebracht. Hier wordt de afdekplaat op bevestigd. De kit zorgt ervoor dat de afdekplaat goed vast komt te zitten. Polymeerkit heeft hierbij een paar voordelen. Het duurt even voordat het opgedroogd is, waardoor je de afdekplaat nog iets kan schuiven zodat deze goed recht komt te liggen. Het andere voordeel is dat kit niet uitloopt. Zo zal je de kit niet terugzien in het eindresultaat, omdat dit niet langs de zijkant van de border loopt.

Waarvoor kan een afdekrand worden gebruikt?

Een afdekrand wordt doorgaans gebruikt om een border of hoger muurtje af te werken. Maar dit is niet de enige toepassing die mogelijk is. Het zorgt namelijk er namelijk ook voor dat andere constructies mooi worden afgewerkt. Mooie voorbeelden hiervan zijn de randen van een bloembak of een vijver. Wil je weten hoe je zelf een plantenbak voor in de tuin maakt? Klik hier voor een uitgebreide uitleg. Daarnaast heeft ook de breedte van de afdekrand een functie. Dit zorgt ervoor dat de border extra wordt verbreed. Hierdoor kan je de border, muur of bloembak ook gebruiken om accessoires op te plaatsen of om op te zitten. Zo maak je nog meer gebruik van je mooie creatie.

Waarom een borderrand?

Wat je ook met muurblokken gemaakt hebt, een borderrand kan eigenlijk niet missen. Dit zorgt namelijk niet alleen voor een mooie afwerking, maar heeft ook een aantal andere voordelen. Het kan namelijk bijdragen aan een langere levensduur van de creatie. De afdekrand zorgt ervoor dat de top breder wordt afgewerkt. Komt van bovenaf vocht op de muur, dan wordt dit tegengehouden door de afdekrand. Ook wanneer het vocht van de rand afloopt komt dit nauwelijks in contact met de muurblokken. Het gevolg is dat de muurblokken minder snel broos en groen worden. De border, vijverrand of andere creatie blijft langer stevig. Heb je een border die je aan een zijde hebt voorzien van muurbekleding in bijvoorbeeld natuurstenen strips? Ook dan is een afdekrand onmisbaar. Dit zorgt er namelijk voor dat de verbinding tussen de natuurstenen strips en de muurblokken goed blijft. Deze wordt namelijk beschermd tegen beschadiging. Zo weet je zeker dat de bekleding niet zomaar van de muur afbreekt. Een prachtig voorbeeld van een muur met bekleding wordt hieronder weergegeven.

Is een borderrand nodig?

Een borderrand is niet per sé nodig, maar vanwege alle eerder genoemde voordelen is dit wel degelijk de moeite waard. Daarom raden wij altijd aan om je border of muur af te werken met een afdekrand. Wil je meer informatie over onze afdekranden? Neem dan gerust contact op, wij informeren je graag.

Filters