Dikformaat
Op zoek naar dikformaat stenen? Dan ben je bij Buitenbart aan het juiste adres. Bij ons kan je terecht voor betonnen en gebakken dikformaat stenen in verschillende kleuren, zoals antraciet voor een mooie basis. Daarnaast heb je keuze uit dikformaat met een strakke of een getrommelde afwerking. Op zoek naar meer informatie of advies nodig? Neem gerust contact met ons op of kom langs in een van onze vestigingen, we helpen je graag.
Dikformaat stenen
Dikformaat heeft veel weg van waalformaat, maar er zit toch een verschil tussen. Dikformaat is namelijk net iets breder dan waalformaat. Hier komt ook de benaming vandaan. Hoewel de stenen qua formaat een klein verschil hebben, zijn er vooral veel overeenkomsten te benoemen. Zo wordt dikformaat op dezelfde manier van hetzelfde materiaal gemaakt. Zijn de stenen verkrijgbaar in dezelfde diktes, afwerkingen en kleuren. En worden deze stenen net zoals waalformaat gelegd.
Dikformaat in betonnen uitvoering
Het materiaal van dikformaat waaltjes is over het algemeen hetzelfde, namelijk beton. Hierin zit wel een verschil in afwerking. Zo hebben wij dikformaat van basis beton, betonsteen met deklaag en geosteen deklaag. De verschillende eigenschappen van deze afwerkingen worden hieronder overzichtelijk uitgelegd.
Basis beton: Deze stenen zijn, zoals de naam basis al zegt, niet behandeld en ook niet voorzien van een deklaag. Dit betekent dat basis beton stenen minder onderhoudsvriendelijk zijn en sneller teruglopen in kleur. Het voordeel is wel dat je tuin er dan sneller authentiek uitziet. Ga je dikformaat combineren met oudere sierbestrating? Dan zullen de stenen hier qua uiterlijk sneller op aansluiten.
Betonsteen met deklaag: In deze variant zijn de stenen voorzien van een deklaag en licht geïmpregneerd. Dit betekent dat dikformaat stenen met deklaag langer op kleur blijven en onderhoudsvriendelijker zijn. Dit komt door het impregnant. Hierdoor neemt beton minder vocht op.
Geosteen deklaag:Deze stenen zijn voorzien van een nog betere behandeling, waardoor deze het meest onderhoudsvriendelijk zijn. Dit komt doordat vocht nauwelijks wordt opgenomen. Daarnaast is ook de deklaag anders. Deze bestaat namelijk volledig uit fijngemalen natuursteen. Dit zorgt ervoor dat de kleur van dikformaat stenen behouden blijft.
Naast stenen van beton zijn er bij ons ook gebakken dikformaat stenen verkrijgbaar. Deze worden vervaardigd uit klei. Door het materiaal en de manier van produceren hebben deze stenen andere eigenschappen dan betonnen straatstenen.
Gebakken dikformaat
Ga je voor duurzaam, dan ga je voor gebakken dikformaat. Deze stenen worden vervaardigd uit klei, dat door verhitting wordt verhard. Hierdoor zijn de stenen zo sterk dat ze maar liefst 125 jaar lang kunnen blijven liggen. Het voordeel van gebakken dikformaat is dat in al deze jaren ook de kleur zo min mogelijk afneemt. Om deze redenen worden deze stenen veel gebruikt in winkelstraten, waar zij beter bekend staan als klinkers.
Getrommelde stenen
Wil je stenen met een ouder uiterlijk, maar die wel helemaal nieuw zijn? Dan kan je ook gaan voor getrommelde dikformaat stenen. Om voor het oudere uiterlijk te zorgen worden de stenen behandeld met een trommelmachine. Hoe langer je het dikformaat hierin laat, hoe ouder deze zal lijken. Getrommelde dikformaat waaltjes geven je tuin een totaal ander uiterlijk. Het is de perfecte oplossing als je bestrating met robuust uiterlijk wilt.
Afmetingen dikformaat
Dikformaat waaltjes hebben een andere afmeting dan waalformaat, namelijk 21 cm lang en 7 cm breed. De dikte varieert van 6 tot 9 cm. Deze zijn allemaal bij ons gemakkelijk online te bestellen. De verschillende diktes maakt het mogelijk dikformaat voor verschillende doeleinden te gebruiken. Of je nou een terras, looppad of zelfs oprit wilt aanleggen, je vindt altijd de perfecte steen.
Dikformaat in verschillende kleuren
Ook aan kleuren geen gebrek. De dikformaat waaltjes zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende kleuren, die allemaal ook in tint verschillen. Denk bijvoorbeeld aan grijs, rood en zwart. Wil je iets dat voor een unieke uitstraling zorgt? Ook dan hebben wij de passende oplossing. Wij hebben namelijk ook stenen in kleuren als bruin en brons in ons assortiment opgenomen.
Straatstenen met en zonder facet
Ook in de afwerking van de randen zit een verschil, Zo kan je kiezen uit dikformaat met en zonder facet. Stenen zonder facet hebben rechte randen en stenen met facet hebben schuin afgewerkte randen. Het voordeel van stenen met facet is dat eventuele oneffenheden optisch minder opvallen.
Aanleg dikformaat
Het aanleggen van dikformaat verloopt hetzelfde als andere sierbestrating. Wel zit hier een verschil in legverband. Er zijn namelijk verschillende verbanden die allemaal een ander uiterlijk aan je tuin, terras of oprit geven. Daarnaast is het ene verband meer of juist minder geschikt voor de zware belasting van een oprit. Meer weten over legverbanden? Wij informeren je hier graag over in onze blog. Ook bij het leggen van dikformaat is het belangrijk om een voor een goede ondergrond te zorgen. Welke ondergrond je nodig hebt is afhankelijk van de belasting van de bestrating. Ga je dikformaat leggen op een plek met lichte belasting? Dan is alleen een zandbed voldoende. Gaat het om een oprit of een veel belopen looppad? Dan is het nodig om de grond extra te verstevigen. Dit doe je door op het zandbed een laag granulaat, ofwel gebroken puin aan te brengen. Zo weet je zeker dat niet alleen de bestrating maar ook de ondergrond bestand is tegen een hogere druk.
Meest gestelde vragen over dikformaat stenen
Wat betekent genuanceerd?
Sommige stenen hebben de uitdrukking genuanceerd in de naam. Hiermee wordt bedoeld dat de stenen wel dezelfde kleur hebben, maar dat deze erg verschillen qua tint. Ga je bijvoorbeeld voor rode stenen dan zal de ene steen donkerder zijn dan de andere.
Hoeveel kost dikformaat bestrating?
Hoeveel je precies kwijt zult zijn is lastig te zeggen. Dit hangt namelijk af van het soort steen dat je kiest en hoeveel je nodig hebt. Ga je voor basis beton, dan ben je goedkoper uit dan bijvoorbeeld geosteen deklaag dikformaat. De uiteindelijke prijs kan je dus voor een deel zelf bepalen.
Hoe zwaar is een dikformaat steen?
Het gewicht van een dikformaat steen begint bij 1,9 kg. Dit geldt voor de stenen van 6 cm dik. Hoe dikker de steen, hoe zwaarder deze wordt. En toch zijn alle dikformaat stenen licht van gewicht, zodat je deze gemakkelijk hanteert.
Hoeveel dikformaat per m2?
In de regel passen er ongeveer 75 stenen in een vierkante meter. Dit hangt wel af van het soort legverband waar je deze in legt. Zo kan het ook voorkomen dat je per vierkante meter meer of juist minder stenen nodig hebt. Daarom raden wij aan om altijd meer dikformaat te bestellen dan je nodig hebt. Zo weet je zeker dat je geen stenen tekort komt.