Vandaag, donderdag 20 juni zijn alle winkels om 15:30 gesloten i.v.m. een personeelsuitje

Basalt Split

Basalt split kopen doe je gemakkelijk en snel online bij Buitenbart. Deze splitsoort is direct te herkennen aan de donkere antraciet kleur, die perfect samengaat met elke stijl. Verkrijgbaar in gangbare zeefmaten als 8-16mm en 16-32mm. Basalt split is geschikt voor de aanleg van een tuinpad, terras en oprit. Daarnaast is het ook prachtig om als siersplit rondom beplanting te gebruiken. Op zoek naar meer informatie of advies nodig? Neem gerust contact met ons op of kom langs in een van onze vestigingen, we helpen je graag.

8 producten

8 producten

Basalt split

Basalt split is een kleur- en slijtvaste splitsoort die direct te herkennen is aan de donkere kleur. Basalt is een stollingsgesteente dat voornamelijk in Duitsland voor komt. De steen is ontstaan door stolling van magma of lava in vulkanische gebieden. Door middel van explosieven wordt basalt uit bergen gewonnen. Grote brokken steen worden gehakt tot kleinere steentjes. Deze steentjes worden weer door zeven gehaald en zo in verschillende maten gesorteerd. Hiermee ontstaat basalt split in verschillende zeefmaten. Een prachtige splitsoort die voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt, zoals de aanleg van een tuinpad, terras, stevige oprit en als siersplit in de tuin.

Basalt split 8-16

Basalt split is verkrijgbaar in verschillende maten die zeefmaten worden genoemd. Dit betekent dat basalt split altijd wordt gezeefd en gesorteerd op een bepaalde grootte. Doordat de stenen gezeefd worden, kunnen de afmetingen afwijken. Dit komt doordat de steentjes zowel horizontaal als verticaal door de zeef vallen. Hierdoor komt het voor dat de stenen toch groter of juist kleiner uitvallen. Daarom kan je de aangegeven maat als hoofdlijn zien. Bij ons kan je terecht voor basalt split in verschillende zeefmaten, namelijk:

 • Basalt split 2-5mm 
 • Basalt split 8-16mm 
 • Basalt split 16-32mm

Basalt breukstenen

Daarnaast hebben wij ook basalt in grotere formaten in ons assortiment. Deze grotere stenen hebben dezelfde eigenschappen als basalt split, maar dan in maatvoeringen groter dan 16-32mm. Deze breukstenen zijn verkrijgbaar in grotere maten. Hierbij heb je keuze uit:

 • Breuksteen basalt 30-60mm
 • Breuksteen basalt 50-120mm

Wil je breukstenen gaan verwerken als siersplit? Houd dan een laagdikte van meer dan 5cm aan, zodat je zeker weet dat je een mooie dekkende laag krijgt. Voor grote keien en breukstenen hanteren wij de stelregel: 150kg grote keien of breukstenen per m2.

Basalt split zwart

Basalt split is een donkere splitsoort in de kleur antraciet. In natte toestand wordt de split donkerder, waardoor deze zwart oogt. Daarom wordt gedacht dat basalt zwart van kleur is, maar dit is dus niet het geval. Wel is basalt split de donkerste splitsoort die je kunt vinden. Antraciet is namelijk een donkergrijze kleur die het meeste in de buurt komt van zwart. Doordat basalt split zo donker is, past die perfect in elke stijl van landelijk tot modern en industrieel.

Basalt split voortuin

Basalt split is een prachtige toevoeging aan iedere voortuin. De split is perfect voor de aanleg van een terras, tuinpad en als siergrind tussen en rondom beplanting. Denk bijvoorbeeld aan een border met basalt split als bodembedekker. Ga je siersplit gebruiken voor de aanleg van oppervlakken die weinig tot niet belast worden, dan is een vliesdoek als ondergrond voldoende. Door eerst een vliesdoek te leggen zorg je ervoor dat onkruid geen ruimte meer heeft om te groeien. Hierdoor wordt het oppervlak een stuk onderhoudsvriendelijker. 

Basalt split oprit

Basalt is een harde en slijtvaste steensoort. Daardoor is basalt split perfect voor de aanleg van de oprit en een fietspad. Deze zal namelijk nog jarenlang voor een stevige en mooie oprit zorgen. Ga je de split gebruiken voor de oprit, dan heb je hier grindplaten voor nodig. Door de split op grindplaten te verwerken wordt spoorvorming en verzakkingen voorkomen. Daarnaast zorgt een grindplaat ervoor dat de split goed op de plek blijft liggen. 

Weten hoe je split verwerkt? Lees dan ons stappenplan voor het aanleggen van grind en split.

Basalt split aanbieding

De prijs van basalt split varieert. Dit gaat namelijk samen met de maatvoering en hoeveel split je nodig hebt. Wel weet je zeker dat je bij Buitenbart nooit teveel betaalt. Wij bieden namelijk ons hele assortiment voor de beste internetprijzen aan. Daarnaast vinden wij alleen het beste goed genoeg en verkopen wij daarom alleen a-kwaliteit producten. Met meer dan 10000 artikelen slaag je altijd bij ons. Kan je het juiste product niet vinden en heb je advies nodig? Neem gerust contact met ons op. Kom langs in een van onze vestigingen en laat je inspireren. Onze verkoopmedewerkers staan graag voor je klaar met eerlijk en deskundig advies.

Meest gestelde vragen over basalt split

 • Basalt split bestellen, waar let je op?

  Bij het kopen van split zijn een paar belangrijke aspecten om te letten, namelijk:

  • Natuurproduct: Split is een natuurproduct dat in verschillende gebieden wordt gewonnen. Hierdoor kunnen de kleur en structuur van de stenen afwijken. Dit is heel normaal en kan niet voorkomen worden. In de natuur is immers niks gelijk.
  • Maat: De maat van split wordt ook wel zeefmaat genoemd. Dit betekent dat split altijd wordt gezeefd en gesorteerd op een bepaalde grootte. Een zeefmaat kan altijd afwijken. Dit komt doordat de steentjes zowel horizontaal als verticaal door de zeef kunnen vallen. De maten die wij aangeven kunnen daarom worden gezien als een hoofdlijn.
  • Stof: Wanneer split wordt geleverd zal dit nog dof zijn, doordat hier vuil op zit. Dit vuil is stof vanuit de groeve. Na verloop van tijd wordt split vanzelf schoner, waardoor de kleur beter tot zijn recht komt. Dit komt onder andere doordat regen ervoor zorgt dat vuil wordt weggespoeld. Laat de natuur zijn werk doen en je zult zien dat split alleen nog maar mooier zal worden.
  • Droog en nat: Houd er ook rekening mee dat er een verschil is tussen nat en droog split. Dit kan niet worden tegengegaan. Wanneer split donker is zal deze donkerder ogen.
 • Wat kost basalt split?

  Basalt split is verkrijgbaar in verschillende zeefmaten. Hierdoor varieert de prijs. Daarnaast is het exacte kostenplaatje ook afhankelijk van de hoeveelheid split die je nodig hebt. Wel weet je zeker dat je bij Buitenbart nooit teveel betaalt. Ons hele assortiment bestaat namelijk uit a-kwaliteit producten, die wij voor de beste internetprijzen aanbieden.

 • Wat is basalt split?

  Dit is een harde, kleur- en slijtvaste splitsoort in de kleur antraciet. Basalt is een stollingsgesteente dat voornamelijk in Duitsland voor komt. Stolligsgesteente dankt zijn naam aan het ontstaan van de steen. Het is namelijk het eindproduct van gestolde lava of magma. Dit betekent dat basalt uit vulkanische gebieden wordt gehaald. Door middel van explosieven wordt basalt uit bergen gewonnen. Grote brokken steen worden gehakt tot kleinere steentjes. Deze steentjes worden weer door zeven gehaald en zo in verschillende maten gesorteerd. Hiermee ontstaat basalt split in verschillende zeefmaten. Een prachtige splitsoort die voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt, zoals de aanleg van een tuinpad, terras, stevige oprit en als siersplit in de tuin.

 • Hoeveel basalt split per m2?

  Split wordt altijd met een minimale laagdikte van 5cm gelegd. Met deze laagdikte heb je 75kg per m2 nodig. Bekijk onderstaande voorbeelden voor een indicatie van hoeveel split je nodig hebt voor grotere oppervlaktes:

  • Oppervlakte 20m2: 1500kg split (1m3)
  • Oppervlakte 14m2: 1000kg split (0.7m3)
  • Oppervlakte 10m2: 750kg split (0.5m3)
  • Oppervlakte 7m2: 500kg split (0.35m3)

  Split met een grotere zeefmaat dan 32mm vraagt om een laag dikker dan 5cm, zodat je alsnog voor een goede dekking kunt zorgen. Voor grote keien en breukstenen hanteren wij de stelregel: 150kg grote keien of breukstenen per m2.

 • Is split waterdoorlatend?

  Split is een goede oplossing als je de tuin wilt bestraten, maar toch wateroverlast tegen wilt gaan. Split heeft namelijk een waterdoorlatende werking. Regenwater heeft voldoende ruimte om tussen de steentjes door naar de ondergrond te stromen.

 • Hoe dik moet je split leggen?

  Split wordt met een minimaal laagdikte van 5cm gelegd, omdat dit voor een mooie dekking zorgt. Split met een grotere zeefmaat dan 32mm vraagt om een dikkere laag om voor een goede dekking te zorgen.

 • Welke maat split voor tuin?

  Welke maat split je nodig hebt voor de tuin is afhankelijk van het gebruik. Waar wordt de split voor gebruikt? Hieronder geven wij een paar voorbeelden van split maten en waarvoor je deze kunt gebruiken.

  • Basalt split 2-5mm: Dit is een zeer fijne maat van split. Deze is zeer geschikt als siersplit, bijvoorbeeld in de siertuin of als decoratie in bloempotten.
  • Basalt split 8-16mm: Dit is een gemiddelde maat. Ook deze kan worden gebruikt als siersplit. Daarnaast is deze maatvoering ook perfect voor de aanleg van een tuinpad en een terras.
  • Basalt split 16-32mm: Dit is een grove maat van split. Deze is zeer geschikt voor de aanleg van een oprit. Daarnaast kan ook deze maatvoering gebruikt worden als siersplit.

  Kortom: wil je split gebruiken als decoratie? Dan kan je elke gewenste maat gebruiken. Hierbij is het maar net wat je zelf het mooiste vindt.

 • Waarom matten onder split?

  Door split op grindplaten te verwerken voorkom je spoorvorming en verzakkingen. Daarnaast zal de split hierdoor beter op de plek blijven liggen. Daarom wordt split voor de oprit altijd verwerkt op grindplaten.

 • Hoeveel kg is 1m3 split?

  Het gewicht van 1m3 split is 1500kg.

Filters