Grind en split

Grind kopen? Grootste keus, beste prijs – Buitenbart

Ben je opzoek naar grind voor in je achtertuin? Of toch opzoek naar een bodembedekker voor op de oprit? Zoek dan niet verder! Bij Buitenbart hebben wij een uitgebreid assortiment siergrind en split. Uiteraard allemaal zeer scherp geprijsd! Neem een kijkje online of bezoek een van onze showtuinen!

Weergeven 1 t/m 15 van in totaal 99

Weergeven 1 t/m 15 van in totaal 99

Split of grind kopen?

Veel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen split en grind. Wij van Buitenbart informeren hier graag over. Daarom leggen wij je hier uit hoe je gemakkelijk ontdekt of je met split of grind te maken hebt.

Kenmerken split

Split is eigenlijk een andere naam voor breuksteen. Groot gesteente wordt geboord en gebroken. Het restmateriaal dat hieruit ontstaat wordt split genoemd. Kenmerkend aan split is dat het erg hoekig en scherp is. Dit omdat het product niet meer bewerkt wordt voordat het bij de consument komt. De hoekige vormen hebben enkele voordelen, maar uiteraard ook nadelen. Laten we beginnen met de voordelen. Een van de belangrijkste voordelen van split is dat het ideaal is voor de oprit, doordat split na het leggen niet tot nauwelijks nog beweegt. Hierdoor zakken de banden van de auto en fiets niet zo ver weg en zal de oprit er egaal uit blijven zien. Een van de nadelen is dat het scherp aan de voeten voelt. Het is hierdoor niet zo fijn om als ondergrond te gebruiken op plaatsen waar met blote voeten gelopen wordt. Een ander nadeel is dat split sneller groen wordt dan grind. Wegen voor jou de nadelen niet op tegen de voordelen? Kom dan bij ons online split kopen.

Kenmerken grind

Grind wordt meestal gewonnen uit rivieren en meren. Het stromende karakter van het water zorgt er vervolgens voor dat grind zijn ronde en zachte vorm krijgt. Vaak kan het ook voorkomen dat grind getrommeld wordt. Hierbij wordt grind in een grote trommel geplaatst. Deze trommel gaat draaien, waardoor alle scherpe/oneffenheden verdwijnen. Uiteraard kent grind ook weer een aantal voordelen tegenover split. Een van die voordelen is dat grind dankzij de ronde afwerking zachter aanvoelt, waardoor je hier wel comfortabel met blote voeten over kunt lopen. Daarnaast is grind veel minder gevoelig voor groene aanslag. Dit komt door de structuur van het gesteente. Het nadeel is dat grind minder geschikt is voor de oprit, doordat het meer geluid maakt wanneer je er met de auto of fiets overheen gaat. Wegen de nadelen niet op tegen de voordelen, doordat je het bijvoorbeeld niet nodig hebt voor de oprit, kom dan bij Buitenbart grind kopen. Let er wel altijd op dat als je grind koopt dit lange tijd stoffig kan blijven. Het kan dus redelijk lang duren voordat jouw gekochte grind dezelfde uitstraling heeft als dat je bij ons in de showtuin gezien hebt.

Maten split/grind

Doordat split en grind natuurproducten zijn is iedere steen anders. Dit is niet alleen terug te zien in de kleur en vorm, maar ook in de afmetingen. Sorteren op kleur en vorm is relatief lastig, maar sorteren op maat kan wel eenvoudig gedaan worden. Dit gebeurt door middel van verschillende zeven. Het split en grind, ook wel kiezels genoemd, gaan als eerst door het grootste formaat zeef. Dit kan het beste vergeleken worden met een rooster met standaard afmetingen. De stenen die hier doorheen vallen komen op een lager plateau terecht. Vervolgens gaan de gevallen stenen door een zeef met kleinere gaten, totdat ze op het kleinste formaat terecht komen. Blijft de steen op een bepaald plateau liggen, dan kan worden vastgesteld in welke groep deze past. Zo makkelijk wordt de maat dus bepaald! Hoe kan het dan toch voorkomen dat er groter formaat split/grind in een bepaalde afmetingsgroep zitten? Dit komt doordat een kiezel of een stuk split nooit helemaal rond. Hierdoor kan de steen bijvoorbeeld in de lengte wel door de zeef heen, maar niet in de breedte. Stel je hebt een zeefmaat van 8/16mm, dan kan het voorkomen dat hier een steen bij zit die 10 bij 20mm is.

Zand en grind kopen

Op zoek naar zand? Ook dan ben je bij Buitenbart bij het juiste adres! Wij verkopen verschillende soorten zand, die je gemakkelijk online kunt bestellen. Van speelzand en brekerzand tot ophoogzand. Ieder soort heeft zij eigen voordelen. Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag.

Soorten split en grind

Wij verkopen heel veel soorten split en grind online. Verschillende soorten grind kopen kan gemakkelijk met onze grind calculator. Hierdoor weet je precies hoeveel je nodig hebt om je tuin te bedekken. Ieder soort grind en split heeft zijn eigen specifieke unieke eigenschappen. Hieronder lichten wij enkele populaire soorten grind en split toe.

Basalt split

Basalt split is een erg populaire splitsoort. Dit komt door zijn unieke design en zeer donkere uitstraling, waarbij de kleur bestempeld kan worden als zeer donkergrijs tot zwart. Basalt split is een van de hardste soorten gesteente, waardoor het perfect is voor de meest zware toepassingen. Daarom wordt deze soort het meest gebruikt voor de oprit. Dit komt ook doordat basalt split erg stevig ligt, waardoor je hier makkelijker met de auto overheen gaat.

Ardenner breuksteen

Ook deze soort is erg populair. Het verschil met de Basalt split is dat de Ardenner breuksteen lichter is. De unieke kleur wordt gekenmerkt door de witte lijnen, die dwars door de stenen heen lopen. Deze lijnen zorgen ervoor dat de steen een lichtere grijze uitstraling krijgt. Ardenner breuksteen is een harde kalksteen met een hoge drukvastheid. Daarom is ook deze splitsoort zeer geschikt voor de oprit.

Wit grind

Wit grind online kopen? Dat doe je gemakkelijk bij Buitenbart. Wit grind is, zoals de naam al zegt, een witte en tevens marmeren grind soort. Wij verkopen deze onder de naam Carrara grind wit. Deze unieke soort wordt geworven in de groeves van Italië. Doordat het een marmer soort is hebben de keien een lichte glinstering, waardoor je tuin nog meer luxe uitstraalt. De afgewerkte keien zijn perfect voor de aankleding van je tuin in bijvoorbeeld een border of bak.

Boerengrind

Zoals de naam doet vermoeden is dit grind al lang niet meer alleen bestemd voor boeren. Het grind heeft zijn naam te danken aan het feit dat het een relatief goedkoop soort is. Hierdoor wordt het vaak door boeren gebruikt. Dit omdat het door de prijs aantrekkelijker is om boerengrind voor grotere oppervlaktes te gebruiken. Daarnaast heeft boerengrind een hoge drukvastheid, waardoor het geschikt is om voor de oprit te gebruiken. Een ander kenmerk van boerengrind is de samenstelling van verschillende keien. Hierdoor bestaat het grind uit keien met verschil in kleur, vorm en maat. Zo geeft het je tuin of oprit een speelse uitstraling.

Kiezel kopen

Kiezels online bestellen? Bekijk ons uitgebreide assortiment. Hierin hebben wij verschillende soorten, kleuren en maten. Zo weet je zeker dat je bij Buitenbart altijd een geschikte soort kunt vinden. Kom je er niet helemaal uit? Kom dan gerust langs bij een van onze vestigingen. Wij staan altijd voor je klaar om te adviseren en te helpen bij het maken van de juiste keuze.

Benodigdheden grind

Wij adviseren altijd om een bodembedekker te gebruiken bij grind en split. Dit zorgt ervoor dat het grind langer mooi blijft en houdt onkruid tegen. Daarom kan je bij ons terecht voor een onderdoek of grindmat, die je plaatst voordat je de grond met grind bedekt. Het voordeel van zo’n mat is dat het grind mooi op zijn plek blijft liggen. Daarnaast zijn grindmatten zo stevig dat ze bestand zijn tegen de druk van auto’s, waardoor je deze ook voor de oprit kunt gebruiken.

Aanleg

Grind of split kan je beide eenvoudig zelf plaatsen. Het is hierbij belangrijk om een goede ondergrond te hebben, waarvoor je een onderdoek of grindmat kunt gebruiken. Daarnaast is de dikte van de grindlaag ook belangrijk. De benodigde dikte hangt af van de grootte van het grind zelf. Voor grind soorten van maximaal 20mm raden wij een laag van minimaal 5 centimeter aan. Wil je het grind gaan gebruiken voor je oprit? Dan raden wij een minimale dikte van 6-7 centimeter aan. Hiermee wordt voorkomen dat de bestrating instabiel wordt. Heb je stenen die groter zijn dan 20mm, dan raden wij ook een laagdikte van 6-7 centimeter aan. Wil je weten hoe het gehele aanleg proces verloopt? Lees dan onze blog, waarin wij dit proces stap voor stap uitleggen.

Siergrind reinigen

Siergrind mooi houden is relatief eenvoudig. Wel is het erg belangrijk om af en toe wat vuil tussen het siergrind te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan blaadjes, takjes en ander vuil dat niet in het grind thuishoort. Daarnaast kan na verloop van tijd het grind een groene aanslag door algengroei krijgen, waardoor je tuin of oprit zijn mooie uitstraling verliest. Om dit probleem op te lossen kan je de aangetaste stenen uit de grindlaag scheppen en met algenverwijderaar behandelen.

Opsluitbanden

Met opsluitbanden zorg je voor een duidelijke en strakke afbakening tussen het grind en overige sierbestrating. Daarnaast zorgt het ervoor dat zowel het grind als de bestrating goed op zijn plek blijven.

Bigbag grind

Bij Buitenbart leveren wij alle soorten split en grind in bigbag zakken van 1600kg. Dit is niet alleen handig voor jou, maar ook voor ons. Mocht je meer volume nodig hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen dan kijken of we een grote lading losgestort bij je af kunnen leveren.

Hoeveel grind heb je nodig?

Hoeveel grind of split je nodig hebt hangt af van hoeveel oppervlakte je wilt bedekken en hoe dik de laag wordt. Een globale richtlijn is dat je met een kuub, een volle bigbag van 1600kg, ongeveer 20m2 kunt bedekken. Met een midibag van ongeveer 1000kg wordt 14m2 bedekt. Hoef je slechts een klein oppervlak te bedekken? Dan heb je genoeg aan zakken van 20kg, waarmee je ongeveer een kwart vierkante meter bedekt.

Filters