Waaltjes waalformaat

Op deze pagina vind je onze hele collectie waalformaat stenen. Wij verkopen deze stenen namelijk in verschillende kleuren en afwerkingen. Vind je het moeilijk de juiste keuze te maken, weet je niet zeker hoeveel stenen je nodig hebt, of heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen en adviseren je graag.

Weergeven 1 t/m 15 van in totaal 73

Weergeven 1 t/m 15 van in totaal 73

Waalformaat stenen

Waalformaat stenen worden ook wel waaltjes genoemd. Hoewel dit vaak wel wordt gedacht zegt de naam niks over materiaal. De benaming waalformaat komt juist van de afmetingen en de herkomst van de steen. De stenen werden vroeger gemaakt in steenfabrieken die aan de rivier de Waal gevestigd waren. In die tijd was het gebruikelijk om producten te vernoemen naar de regio waar deze vandaan kwamen. Tegenwoordig is het meer een begrip geworden. Deze tuin stenen komen namelijk allang niet meer altijd uit fabrieken rond de Waal, maar hebben dankzij de populariteit wel hun naam behouden. Ook staan de stenen bekend als klinkers. Dit komt doordat waalformaat ook wordt gebruikt bij bestrating in bijvoorbeeld winkelstraten.

Betonnen waalformaat

In ons assortiment vind je voornamelijk waalformaat stenen van beton. Hierin zitten verschillen in de afwerking. Denk hierbij aan basis beton, betonsteen met deklaag en geosteen deklaag. Al deze soorten hebben andere eigenschappen. Hieronder leggen wij de kenmerken per afwerking aan je uit.

Basis beton: Zoals de naam al zegt is dit een basic variant. Dit betekent dat de stenen niet zijn behandeld en geen deklaag hebben. Hierdoor zijn de stenen minder onderhoudsvriendelijk en lopen deze sneller terug in kleur. Dit hoeft echter geen nadeel te zijn, want dit zorgt ervoor dat de bestrating eerder een ouder uiterlijk krijgt. Zo krijgt je tuin nog sneller een authentieke uitstraling. Prachtige voorbeelden van basis beton waalformaat zijn de KilimanjaroGothic en Copper Blend.

Betonsteen met deklaag: deze stenen zijn voorzien van een deklaag. Deze laag zorgt ervoor dat de stenen langer op kleur blijven. Daarnaast is deze variant ook licht geïmpregneerd, waardoor deze onderhoudsvriendelijker is. Dit komt doordat de stenen minder vocht opnemen dan de basic variant. Voorbeelden van waaltjes van betonsteen met deklaag zijn de Tambour en Bosoven series.

Geosteen deklaag: Deze stenen zijn goed behandeld met een impregnant. Dat wil zeggen dat de stenen waterafstotend en schimmelwerend zijn. Hierdoor is Geosteen deklaag de meest onderhoudsvriendelijke variant. Daarnaast zijn ook deze voorzien van een deklaag. Deze laag bestaat uit fijngemalen natuursteen. Dit zorgt ervoor dat de kleur van de stenen behouden blijft. Voorbeelden van deze variant zijn de GeoCotto, GeoColor en GeoKlinker.

Naast waalformaat van beton hebben wij ook gebakken waalformaat in ons assortiment. Deze zijn gemaakt van klei, waardoor de stenen andere eigenschappen hebben gekregen.

Gebakken waalformaat

Gebakken waalformaat is erg populair. Dit komt door de sterkte en duurzaamheid van de stenen. Waalformaat bestrating kan zelfs 125 jaar blijven liggen zonder kleurverlies. Deze eigenschappen komen voort uit het productieproces. Het klei wordt door middel van verhitting verhard met als resultaat straatstenen van hoge kwaliteit. Bij ons kan je terecht voor gebakken waaltjes van populaire fabrikanten als Wienerberger, de Volharding en VanderSanden. Al deze fabrikanten staan bekend om hun producten van zeer hoge kwaliteit, waar je nog jaren plezier aan zult beleven.

Getrommelde straatstenen

Er is ook een manier om waalformaat stenen ouder te laten lijken. Zo kan je ook voor een getrommelde variant kiezen. Deze stenen zijn als nieuw, maar worden behandeld om een ouder uiterlijk te krijgen. Voor deze behandeling wordt een zogeheten trommelmachine gebruikt. Hoe lang je de stenen laat trommelen bepaalt het uiterlijk. Zo kan je zelf kiezen hoe oud je de waaltjes wilt laten lijken. Let op dat getrommelde stenen grotere voegen hebben, waardoor onkruid meer ruimte heeft om te groeien. Wil je zo min mogelijk onkruid, dan kan je beter gaan voor waaltjes die niet getrommeld zijn.

Formaat waaltjes

Waalformaat stenen zijn standaard 20 cm lang en 5 cm breed. Deze afmeting wordt ook wel vijfduimer genoemd. De dikte begint bij 6 cm en loopt op tot wel 9 cm. Dankzij de variatie in dikte kunnen deze stenen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een looppad, oprit of een terras.

Waalformaat in verschillende kleuren

Wat voor uiterlijk je de tuin wilt geven, voor elk idee is de perfecte bestrating te vinden. Waalformaat is namelijk verkrijgbaar in vele verschillende kleuren. Denk bijvoorbeeld aan verschillende rode, zwarte en grijze tinten. Op zoek naar totaal wat anders? Wij hebben ook andere kleuren als brons en bruin in ons assortiment.

Waaltjes met en zonder facet

Waaltjes zijn met en zonder facet verkrijgbaar. Stenen zonder facet hebben rechte randen. Stenen met facet hebben schuin afgewerkte randen. Het voordeel hiervan is dat eventuele oneffenheden van de aanleg optisch minder opvallen. Voorbeelden hiervan zijn de Promoklinker, Premiton en Tremico waalformaat.

Waalformaat leggen

Voordat je begint met aanleggen is het belangrijk voor de juiste ondergrond te zorgen. Deze dient geheel waterpas te worden afgesteld. Bij normale belasting is alleen een zandbed voldoende. Voor zwaardere belasting, bijvoorbeeld op de oprit, is alleen een zandbed niet genoeg. Om de grond extra te verstevigen wordt een extra laag granulaat, ofwel gebroken puin aangebracht. Vervolgens kan je de waaltjes gaan aanleggen. Dit verloopt op dezelfde manier als andere sierbestrating. Wel zit er een verschil in het legverband. Enkele voorbeelden hiervan zijn het halfsteensverband, vlechtverband en visgraatverband. Laatstgenoemde is vooral populair op drukke plaatsen. Dit omdat dit verband stabiel is, waardoor deze geschikt is voor intensief gebruik. Meer weten over de verschillende legverbanden? In onze blog informeren wij je hier graag over.

Meest gestelde vragen over waalformaat stenen

  • Wat wordt bedoeld met genuanceerd?

    Bij sommige van onze waalformaat stenen staat de uitdrukking genuanceerd. Dit betekent dat de stenen wel dezelfde kleur hebben, maar dat de tinten verschillen. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor grijze stenen, dan zal de ene donkerder zijn dan de andere.

  • Wat kost waalformaat bestrating?

    Hoeveel je precies kwijt bent aan waaltjes kunnen wij niet op voorhand zeggen. Dit hangt namelijk af van welke soort je kiest en hoeveel je nodig hebt. Hierbij kan je de prijs zo laag of hoog maken als je zelf wilt. Ga je bijvoorbeeld voor stenen van basis beton, dan ben je goedkoper uit dan wanneer je voor Geosteen gaat.

  • Hoeveel weegt een waaltje?

    Dit hangt af van de dikte. Heb je een waaltje van 6 cm dik, dan is deze 1,3 kg zwaar. Hoe dikker de steen, hoe zwaarder deze wordt. Per stuk zijn alle waaltjes licht van gewicht, waardoor je deze gemakkelijk hanteert.

  • Hoeveel waaltjes per m2?

    In de regel heb je per vierkante meter ongeveer 100 waalformaat stenen nodig. Dit hangt wel af van het verband waarin je de waaltjes legt. Hierdoor kan het per vierkante meter verschillen. Wij raden aan om voor de zekerheid altijd extra waaltjes te bestellen. Zo weet je zeker dat je gelijk voldoende hebt en hoef je later niet extra bij te bestellen. Ook ben je hierdoor verzekerd van minimale kleurverschillen.

Filters