Water in de tuin
Alles wat te maken heeft met water in de tuin, bestel je eenvoudig bij Buitenbart.
Wij hebben een ruim assortiment goten en putten, maar daarnaast ook vijvermateriaal en waterpasserende bestrating. Bij ons slaag je altijd!
Afwatering in de tuin
Je wilt natuurlijk niet na regenval met een natte tuin, terras of oprit blijven zitten. Daarom is afwatering belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat overtollig water wordt weggevoerd. Dit kan op verschillende manieren, zoals met een goot, put of een opvangsysteem onder de grond. Wanneer je afwatering in de tuin verwerkt begint al bij het ontwerp. Zo wordt wateroverlast voorkomen. Heb je al bestrating en merk je dat water te lang blijft liggen? Ook dan zijn er manieren om alsnog van overtollig water af te komen.
Afwatering met afvoergoten
Bij iedere tuin is het belangrijk dat regenwater goed weg kan lopen. Je wilt natuurlijk niet dat je tuin of sierbestrating onder water blijft staan. Door middel van afwatering wordt dit voorkomen. Om het water af te voeren wordt doorgaans gebruik gemaakt van afvoergoten. Deze zijn er in verschillende types en maten. Welke je nodig hebt is afhankelijk van het soort bestrating. De ene afvoergoot is namelijk niet zo geschikt voor de oprit, maar de andere juist wel. Hieronder vind je meer informatie over de types die wij in ons assortiment hebben opgenomen.
Type afvoergoten buiten
Welk type je nodig hebt is afhankelijk van het type bestrating. Heb je bestrating voor je siertuin of terras, dan is een Slimline afvoergoot in aluminium of zwart een goede oplossing. Deze heeft een diepte van 10 cm en een breedte van 6 cm. Dit maakt de design goot smal, waardoor deze niet geschikt is voor de zwaardere belasting van de oprit. Wil je regenafvoer voor de oprit, dan heb je een bredere kunststof afvoergoot nodig. Deze is hier namelijk wel geschikt voor. Dat komt doordat dit type bestand is tegen zwaardere belasting. Al onze afvoergoten hebben een lengte van 1 meter, maar ze hebben een verschil in koppeling. Dit leggen wij hieronder uit.
Design afvoergoot: Wanneer je deze goten aan elkaar of aan andere onderdelen wit koppelen heb je koppelstukken nodig. Let op dat je deze afwerkt met kit. Doe je dit niet, dan blijft de verbinding los zitten. Kit zorgt ervoor dat de verbinding niet loskomt.
Kunststof afvoergoot: Deze afvoergoten zijn makkelijker aan elkaar te koppelen. Hier heb je geen koppelstuk voor nodig. Deze goten worden namelijk eenvoudigweg in elkaar geschoven.
Materiaal waterafvoergoot
Al onze afvoergoten en bijbehorende onderdelen zijn vervaardigd uit kunststof. Het verschil zit hem in de afwerking. De design afvoergoten hebben namelijk een aluminium rooster. Het materiaal zorgt voor een gladder oppervlak en een strakkere uitstraling. Bij onze kunststof afvoergoten zijn ook de roosters van kunststof gemaakt. Hierdoor is het oppervlak minder glad en oogt het rooster robuust.
Losse onderdelen of complete set
Niet alleen voor afvoergoten, maar ook voor andere onderdelen ben je bij Buitenbart aan het juiste adres. Wij hebben namelijk ook hoekstukken, T-stukken, koppelstukken en verschillende afvoer uitloop stukken in ons assortiment. Zo kan je zelf een set samenstellen die bij jouw tuin, terras of oprit past. Of ga voor een totaalset, zodat je meteen alle nodige onderdelen in huis haalt.
Verschil in afvoer uitloop
Rond de waterafvoergoot af met een einduitloop, onderuitloop of zijuitloop. Het verschil is naar welke kant het water uit de afvoer wordt geleid. De einduitloop wordt aan het uiteinde van de goot geplaatst, waardoor de regen aan het einde wordt weggevoerd. Zowel de onderuitloop en de zijuitloop worden tussen afvoergoten geplaatst. Heb je een onderuitloop, dan gaat regen via de onderzijde van de afvoer weg. Bij een zijuitloop gaat dit via de zijkant van de afvoergoot.
Afwatering zonder afvoergoot
Er zijn ook andere manieren om van overtollig water af te komen. Een voorbeeld hiervan is door middel van een regenafvoerput, waarbij regen door een vloerput de grond in wordt geleid. Een andere manier om van overtollig water af te komen is met een infiltratiekrat. Deze wordt in de grond geplaatst om daar water op te vangen, wat vervolgens gedoseerd de grond in wordt geleid. Hoeveel kratten je nodig hebt hangt af van het grondtype en oppervlak van je terras.
Milieuvriendelijke afwatering met Rainbloxx
Een prachtig voorbeeld van milieuvriendelijke afwatering is de Rainbloxx. Dit is een 100% natuurlijk product, waardoor inspecties en onderhoud niet nodig zijn. De werking is hetzelfde als een infiltratiekrat. Heb je deze units eenmaal geplaatst, dan zul je hier nog jaren profijt van hebben. Wij hebben de Rainbloxx in verschillende formaten in ons assortiment opgenomen. Hoeveel water wordt opgevangen is afhankelijk van de afmetingen. Heb je het grootste formaat, maar vangt deze toch niet voldoende vocht op? Dan kan je deze combineren met een Rainbloxx in een kleiner formaat, zodat de totale capaciteit wordt vergroot. Deze manier van afwatering wordt steeds populairder. Dit komt voornamelijk doordat de zomer steeds langere droge periodes kent. Door water op te slaan zal je hier een stuk minder last van hebben. Is de grond droog, dan zal het infiltratiekrat de grond voorzien van vocht. Zo kan de grond en beplanting in je tuin altijd de nodige vocht opnemen, zonder dat je hier drinkwater voor hoeft te gebruiken.
Plaatsing afwatering
Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om voor afwatering te zorgen. Maar wat is de beste optie? Dat is afhankelijk van de situatie en natuurlijk van wat je zelf wilt. Het belangrijkste is na te gaan waar het water naartoe stroomt. Heb je een terras en merk je dat water in het midden blijft liggen? Dan kan je dit oplossen door op die plek een vloerput te plaatsen. Loopt het water naar de zijkant? Voer het dan weg met een afvoergoot.
Waar naartoe met de terrasafvoer?
Terrasafvoer zorgt ervoor dat regenwater wordt afgevoerd naar een plek waar dit kan worden opgevangen. Dit kan zijn in een sloot, het riool of een ondergrondse opslag. Het is ook mogelijk om het water naar een andere plek in de grond te leiden. Zo wordt het water niet opgeslagen, maar kan het door de grond worden opgenomen. Ook regen uit de hemelwaterafvoer kan met de goot worden weggevoerd. Hiervoor sluit je de regenpijp aan op de afvoergoot.
Hoe leg ik drainage aan in de tuin?
Maak je gebruik van infiltratiekratten, dan is het belangrijk om rekening te houden met het grondtype en het grondwaterniveau. Kratten worden minimaal 15 cm onder de grond geplaatst, maar let op dat de kratten of Hydroblob niet onder grondwater komt te staan. Dit zorgt er namelijk voor dat meer vocht van de grond dan van bovenaf wordt opgevangen. De aanleg hiervan kan je het beste overlaten aan een vakman. Het is namelijk een hele onderneming, waar verschillende ingewikkelde factoren bij komen kijken. Door een vakman in te schakelen weet je zeker dat het drainagesysteem goed wordt aangelegd, zodat je hier gegarandeerd nog jaren plezier aan zult beleven.