Wil je een mooi vormgegeven siertuin, oprit of tuinpad met een speelse uitstraling? Dan is grind of split de perfecte oplossing. Het aanleggen hiervan hoef je niet uit te besteden, want dit kan je eenvoudig zelf doen. Wij van Buitenbart vertellen je graag hoe je dat doet. Via onderstaand stappenplan kom je erachter hoe het aanleggen van grind en split gedaan wordt. Kan je niet wachten tot je van je nieuwe tuin kunt genieten? Lees dan snel verder, zodat je vandaag nog aan de slag kunt gaan. Als je toch wel hulp nodig hebt dan kan je contact met ons opnemen. Wij informeren je graag.

Hoe leg je grind aan?

Hoe het hele proces van het aanleggen van grind in zijn werk gaat is afhankelijk van het doel. Wil je grind bijvoorbeeld gebruiken voor de oprit, dan verloopt het proces net een beetje anders dan bij een tuinpad of siertuin. Een oprit dient namelijk steviger te zijn, omdat dit zwaarder belast zal worden. Daarom zijn er voor het proces van de oprit een paar extra stappen te doorlopen. Dit wordt in het stappenplan duidelijk uitgelegd. Voor het hele proces zit geen verschil tussen grind en split, want dit wordt beide op dezelfde manier aangelegd. In deze uitleg wordt voornamelijk van grind gesproken, maar het is ook blij split toe te passen.

Stap 1: Het ontwerp

Maak een plattegrond op papier, voordat je het ontwerp rondom je huis gaat uitwerken. Teken het oppervlak voor het grind uit en pas dit waar nodig aan. Het voordeel hiervan is dat aanpassingen makkelijker gedaan kunnen worden, omdat je aantekeningen met potlood makkelijk kunt wissen. 

Stap 2: Het gebied uitzetten

Heb je het ontwerp op papier af en ben je hier tevreden over, dan kan je het gebied rondom je huis afzetten. Een makkelijke manier om dit te doen is door latten/stokken en touw te gebruiken. Hiermee kan je het gebied afbakenen, door de latten in de grond te steken en het touw hier omheen te spannen. Op deze manier kan je een beter beeld schetsen van hoe de oprit, het pad of de siertuin eruit komt te zien. Ben je niet meteen tevreden? Pas dan eerst het ontwerp op papier aan, voordat je het gebied opnieuw uit zet. Zo voorkom je dat de tuin onnodig overhoop wordt gehaald.

Stap 3: Grond voorbereiden

De volgende stap is het voorbereiden van de ondergrond. Hier komt er een verschil tussen een tuinpad of siertuin en een oprit. Voor de handigheid leggen wij eerst uit hoe je de grond klaar maakt voor een tuinpad of siertuin, omdat je hier minder handelingen voor hoeft te verrichten. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de grond op ongeveer 5 cm diepte uitgraven, goed aanstampen / of aantrillen en egaal maken. Heb je dit gedaan? Dan kan je verder gaan naar de volgende stap. Wil je de oprit met grind bedekken? Dan verloopt het voorbereiden van de grond net een beetje anders. Hiervoor wordt de grond tot ongeveer 30 cm diepte uitgegraven. Hier overheen komt een laag van gebroken puin van minstens 20 cm. Dit wordt ook wel menggranulaat genoemd. Het zorgt voor een verstevigde ondergrond, want een oprit moet natuurlijk wel je auto kunnen dragen. Boven deze laag stort je ongeveer 5 cm aan stabilisatiezand. Tril het zand af zodat dit een stevige en egale laag vormt. Heb je geen tril machine? Dan kan je het zand ook nat maken. Tijdens het drogen wordt het zand uitgehard. Op deze manier weet je zeker dat de ondergrond stevig genoeg is om zwaardere druk te doorstaan. Houd hierbij wel rekening met extra tijd, omdat het zand niet meer nat mag zijn voordat je verder gaat. Wij raden wel aan om toch een trilmachine te gebruiken, omdat dit het beste resultaat oplevert. Een trilmachine geeft meer zekerheid dat de grond goed is afgetrild, en dus stevig genoeg is om nog jaren mee te gaan.

Stap 4: Plaatsen van kantopsluiting

De volgende stap is het plaatsen van kantopsluitingen. Deze zorgen voor een nette en strakke afscheiding tussen het grind en de rest van je tuin. Kantopsluitingen zijn er in verschillende soorten en maten, zoals bijvoorbeeld opsluitbanden, en zijn eenvoudig te plaatsen. Hiervoor graaf je eerst een extra gleuf rondom het voorbereide stuk grond. Deze gleuven krijgen dezelfde diepte als de hoogte van de kantopsluiting, zodat deze daar precies in past. Maak de opsluitbanden passend en plaats deze in de gleuf. Maak hierbij gebruik van een waterpas, zodat je zeker weet dat de banden egaal liggen. Klop ze stevig vast met bijvoorbeeld een rubberen hamer, zodat de afscheiding stevig vast komt te zitten.

Stap 5: Worteldoek en/of grindplaat plaatsen

Ga je een tuinpad of een siertuin met grind aanleggen, dan is alleen een worteldoek voldoende. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes en worden doorgaans per meter verkocht. De antiworteldoeken zijn eenvoudig bij te snijden, zodat je ze passend kunt maken. Let bij het neerleggen erop dat de doeken elkaar overlappen. Wij raden hierbij een overlap van minstens 20 cm aan. Zo weet je zeker dat er geen naden tussen de doeken zitten, waar alsnog onkruid tussen door kan groeien. Heb je het worteldoek mooi strak liggen? Dan kan je door naar de volgende stap. Bij een grindpad voor de oprit komt een handeling extra, namelijk het plaatsen van een grindplaat. Deze platen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en zijn eenvoudig bij te snijden om passend te maken. De grindmatten komen direct op het antiworteldoek terecht. De platen kunnen eenvoudig tegen elkaar worden geschoven of aan elkaar vast worden gemaakt. Let op dat je bij de buitenranden minstens 5 cm speling overhoudt. De splitplaten zetten namelijk uit bij warm weer, waardoor deze breder worden. Door de speling weet je zeker dat bij het uitzetten de platen niet alsnog buiten het pad komen te liggen.

Stap 6: Grind verspreiden

Nu je het terrein helemaal hebt bewerkt kan je het grind aanleggen. Heb je een pad of siertuin, dan raden wij hierbij een laagdikte van 5 cm aan. Dit is diep genoeg om ervoor te zorgen dat de grond mooi bedekt wordt, maar niet te diep om weg te zakken wanneer je over het grind loopt. Bij de oprit is de grindlaag dikker, namelijk minimaal 7 cm. Het is hierbij belangrijk dat het grind in de splitplaat valt en daar op nog een laag van 2 cm komt. Dit zorgt voor een stevige grindlaag, waarbij de grindmatten niet meer zichtbaar zijn. Een handige tip voor het verspreiden van het grind: begin aan de kant waar je het grind hebt opgeslagen. Zo kan je de splitplaten eenvoudig vullen, voordat je hier met je volle kruiwagen overheen loopt.