Keramische tegels zijn in meerdere diktes leverbaar. Maar wat zijn nou eigenlijk de overeenkomsten en verschillen? En waar kan je de tegels voor gebruiken? Ook dit is belangrijk om te weten, want niet elke dikte kan op dezelfde manier worden verwerkt. Lees hier alles over de verschillende diktes van keramische tegels. Zo helpen wij van Buitenbart jou met het maken van de juiste keuze.

Keramische tegel 2cm dik

Keramische tegels van 2cm dik staan ook bekend als Full body keramiek, omdat deze volledig van keramiek gemaakt zijn. Deze tegels worden doorgaans op een balkon gelegd. Een groot verschil tussen 2cm dikke tegels en andere diktes is de verwerking. Dit kan namelijk niet op een gewoon zandbed, omdat de tegels dan opvriezen. Het gevolg hiervan is beschadigde en oneffen bestrating. Om deze reden heb je voor 2cm dikke tegels een speciale ondergrond nodig. Welk materiaal je hier het beste voor kunt gebruiken verschilt per regio. Wil je zeker weten hoe je voor de juiste ondergrond zorgt? Neem dan contact op met een vakman. Zo ben je verzekerd van het beste advies en daarbij van een goede ondergrond. Een ander verschil van 2cm keramiek met andere diktes is de prijs. De tegels zijn namelijk goedkoper dan dikkere varianten. Maar dit betekent niet dat je in de totaalprijs goedkoper uit bent. Dit komt onder andere doordat er extra kosten zijn voor de ondergrond. Daarnaast zorgt de speciale ondergrond ervoor dat je voor de aanleg meer tijd nodig hebt, wat ook weer extra kosten met zich mee brengt. Nog een kenmerk van 2cm dik keramiek is het gewicht. De tegels zijn namelijk lichter dan bijvoorbeeld 3 of 4cm dik. Hierdoor kan bestrating loskomen bij harde windvlagen. Heb je tegels die dikker zijn dan 2cm dan heb je dit probleem niet, omdat deze zwaarder zijn. Om al deze redenen werken wij van Buitenbart het liefst met tegels van 3cm of dikker. Je bent niet alleen zo voordelig mogelijk uit, maar de tegels zijn ook een stuk makkelijker te verwerken.

Tuintegel keramiek van 3cm dik

Ook deze tegels zijn Full body keramiek. Dankzij de dikte zijn 3cm tegels sterker en zwaarder dan 2cm keramische buitentegels. Hierdoor zal de bestrating beter blijven liggen en is dit ook makkelijker te leggen. Je hebt namelijk geen speciale ondergrond nodig. Een normaal zandbed is voldoende. Zo ben je minder tijd en kosten kwijt aan de aanleg, doordat je geen extra handelingen voor de ondergrond hoeft te verrichten. Tegels van 3cm dik worden vaker gebruikt dan de 2cm variant. Hierdoor is deze collectie een stuk uitgebreider. Dit vind je terug in maatvoeringen en het uiterlijk van de tegels. Je hebt namelijk meer keuze in afmetingen, kleuren en motieven. Ook deze tegels worden vaak voor balkons of dakterrassen gebruikt. Dit omdat de tegels beter bestand zijn tegen harde windvlagen.

Keramiek voor de oprit

Keramiek is in de regel niet geschikt voor de oprit, omdat deze niet bestand is tegen de zwaardere belasting van de auto. Maar ook hier is inmiddels een oplossing voor, namelijk de GeoCeramica 2Drive serie. Deze tegels zijn met hetzelfde principe als andere GeoCeramica tegels vervaardigd, maar dan met een dikte van 6cm. Zo zijn deze tegels wel bestand tegen een hogere druk. Hierdoor heb je alsnog de mogelijkheid een oprit te bestraten met prachtige keramische tegels.

Overige varianten

Ook hebben wij bij Buitenbart andere varianten van keramische tegels, namelijk Cerasun en Kera Twice. Beide soorten zijn een keramische tegel met een betonnen onderlaag. Cerasun heeft een dikte van 4cm en Kera Twice is 5cm dik. Hoewel het lijkt op GeoCeramica is het niet helemaal hetzelfde. Je hebt bij deze tegels namelijk wel voegkruizen nodig bij het aanleggen. De nokjes die op de zijdes zijn verwerkt zijn namelijk niet breed genoeg. Deze zijn voornamelijk aangebracht om breken tijdens transport te voorkomen.

Overeenkomsten verschillende diktes

Je weet nu wat de verschillen zijn tussen de diktes van keramische tegels. Al deze varianten hebben ook een paar overeenkomsten. Al het keramiek wordt namelijk met voeg gelegd. Dit is belangrijk, omdat het materiaal bij koud weer krimpt en bij warm weer uitzet. De tegel blijft met voeg beter liggen en je krijgt geen vuil door de voeg op je terras, waardoor je terras schoner blijft. Let op dat je hierbij gebruik maakt van een flexibele voeg. Deze geeft mee, zodat er minder snel scheuren ontstaan. Een andere overeenkomst is de afwerking. Zo zijn alle tegels die wij verkopen gerectificeerd. Dit betekent dat de tegels na het bakken nog een keer worden gesneden. Hierdoor zijn ze zeer maatvast.

Alle genoemde keramische tegels bestel je bij Buitenbart online. Meer informatie? Neem gerust contact met ons op. Of kom langs in een van onze showtuinen om de tegels te bezichtigen.