Vandaag, donderdag 20 juni zijn alle winkels om 15:30 gesloten i.v.m. een personeelsuitje

Voegmiddelen

Bij Buitenbart vind je alles wat je nodig hebt om je tuin mooi af te werken. Zo hebben wij verschillende soorten voegmiddel, steenlijm en ook voegkruizen in ons assortiment opgenomen. Bestel eenvoudig en snel online of kom langs in een van onze showtuinen. Meer informatie over voegen van bestrating en stapelblokken lijmen? Raadpleeg de informatie onderaan deze pagina of neem met ons op.

11 producten

11 producten

Tuintegels voegen

Je kunt ervoor kiezen om tuintegels zonder of met voeg te leggen. Wil je bestrating waarbij de tegels strak tegen elkaar aanliggen, dan hoeven deze niet met voeg te worden gelegd. Wil je onkruid zoveel mogelijk tegengaan, dan wordt bestrating met een voeg van minimaal 3 mm gelegd. Dit wil zeggen met een stukje ruimte tussen de tegels. Wij hebben tuintegels in ons assortiment, zoals de GeoCeramica, die zijn voorzien van afstandhouders waarmee deze automatisch met de juiste afstand worden gelegd. Heb je gekozen voor tegels zonder afstandhouders? Ook dan hebben wij de oplossing, namelijk voegkruizen. Tijdens de aanleg worden deze tussen de tegels gelegd, zodat je gemakkelijk overal dezelfde afstand aanhoudt. De voegen worden na aanleg ingeveegd met invoegzand. Welke je nodig hebt is voor beton en keramiek verschillend. Hoe dit precies zit wordt hieronder toegelicht.

Keramische tegels voegen

Hierbij is het belangrijk dat je gebruik maakt van een flexibele voeg. Keramische tegels zijn namelijk continu in beweging. Gaat de temperatuur omhoog, dan zet het materiaal uit. Daalt de temperatuur, dan krimpen de tegels. Daarom worden keramische tegels met Polymeerzand afgevoegd. Dit is een flexibele voeg die niet breekt wanneer de tegels verschuiven. Alle informatie over het afvoegen van keramische terrastegels vind je hier .

Voegzand voor betontegels

Deze worden over het algemeen strak tegen elkaar aangelegd. Daarom wordt hiervoor geen voegmiddel, maar voegzand gebruikt. Hier zijn verschillende soorten brekerzand voor geschikt. Het beste kan je Magic Black voegzand gebruiken. Dankzij de fijne structuur wordt dit voegzand eenvoudig tussen de tegels geveegd, maar dat is niet het grootste voordeel. Magic Black bevat namelijk geen kalk. Hierdoor weet je zeker dat het middel geen witte vlekken op je bestrating achterlaat.

Stapelblokken lijmen

Naast sierbestrating kan je de tuin ook helemaal uniek maken met stapelblokken, waarmee talloze constructies mogelijk zijn. Wat je ook maakt, je wilt natuurlijk dat de muur stevig blijft staan. Maak daarom gebruik van polymeerkit of steenlijm om de muurstenen goed vast te zetten. Zo ben je verzekerd dat de constructie nog jarenlang stevig blijft staan.

Muurblokken lijmen met polymeerkit

De meest eenvoudige manier om muurblokken vast te zetten is door middel van polymeerkit. Dit heeft namelijk een lange droogtijd en laat vrijwel geen resten achter. De kit wordt in dotjes aangebracht, waardoor je ook de hoogte van het muurblok bepaalt. De lange droogtijd zorgt ervoor dat de kit niet snel uithardt, zodat je de blokken nog gemakkelijk kunt corrigeren en je dus niet heel snel hoeft te werken. Zo weet je zeker dat je constructie strak wordt afgewerkt. Met een volle koker polymeerkit van 290 ml verwerk je 15 tot 20 blokken van 60 cm. Dit aantal is gelijk aan 10 tot 12 strekkende meter. Dit gebruik geldt als je de kit in dotjes aanbrengt. Trek je strepen, dan kan je met dezelfde koker minder muurblokken verwerken.

Soorten steenlijm

Je kan muurblokken ook lijmen met steenlijm. Hierbij is het belangrijk dat de blokken gelijk goed worden gelegd. Steenlijm heeft namelijk een korte droogtijd. In slechts 20 minuten tijd is de lijm uitgehard, waardoor je de blokken niet meer kunt corrigeren. Ook is het niet mogelijk om de hoogte van het muurblok aan te passen. Om deze redenen raden wij aan om alleen gebruik te maken van steenlijm als je meer ervaring hebt met het plaatsen van stapelblokken. Wij hebben twee soorten lijm in ons assortiment opgenomen. Namelijk PU Steenlijm in een spuitbus een Steenlijm poeder. Hoe je dit gebruikt leggen wij hieronder uit.

PU Steenlijm: Dit is een kant-en-klare steenlijm die makkelijk te gebruiken is. Het enige dat je hoeft te doen is de spuitbus schudden voor gebruik en strepen trekken. Met een bus spuitlijm van 500 ml kan je ongeveer 30 muurblokken van 60 cm verwerken. Dit is gelijk aan 18 strekkende meter.

Steenlijm poeder: Dit wordt vermengd met water. Steenlijm poeder wordt veelal gebruikt voor het afwerken van bijvoorbeeld een plantenbak. De lijm wordt dan aan de binnenkant van de constructie aangebracht. Dit zorgt ervoor dat de stootvoegen aan de binnenkant van de bak worden afgedicht. Met een emmer steenlijmpoeder van 15 kg kan je ongeveer 40 blokken van 60 cm verwerken. Dit is gelijk aan 24 strekkende meter.

Gebruik steenlijm

Het is belangrijk zorgvuldig te werk te gaan met steenlijm. Denk hierbij aan dosering en hoe het muurblok wordt gelegd. Gebruik je teveel van de lijm, dan zal dit meteen langs de muur lopen wanneer het blok wordt bevestigd. Is de lijm eenmaal uitgelopen, dan kan je dit niet meer verwijderen zonder de muurblokken te beschadigen. Ook de manier waarop je de blokken plaatst is belangrijk. Zet het blok gekanteld op de muur en leg deze neer. Let op dat je het muurblok van de buitenkant naar binnen toe kantelt. Als de lijm uitloopt weet je zeker dat dit aan de binnenkant gebeurt, uit het zicht dus.

Veelgestelde vragen over voegen en lijmen

Waarom terras voegen?

Voegen zorgen ervoor dat je terras mooi strak wordt afgewerkt. Maar niet alleen voor het oog geeft dit een mooier resultaat, want het zorgt ook voor extra stevigheid. Een voeg zorgt namelijk voor extra stevigheid, waardoor je terras langer goed zal blijven liggen. Daarnaast zijn er ook voegmiddelen die onkruid tegengaan.

Welk zand tussen tegels tegen onkruid?

Om onkruidgroei tegen te gaan wordt gebruik gemaakt van Easy Fine voegmiddel of Polymeerzand. Deze zorgen er namelijk voor dat onkruid gewoonweg niet genoeg ruimte heeft om te groeien. Zo geniet jij van sierbestrating zonder veel tijd kwijt te zijn aan onderhoud.

Welke lijm voor bloembakken?

Bloembakken, en andere constructies, worden van stapelblokken gemaakt. Hierbij kan je het beste gebruik maken van polymeerkit, omdat dit simpelweg het makkelijkste werkt. Hoe je een op maat gemaakte plantenbak voor in de tuin maakt lees je hier.

Filters