In elke betontegel kan na verloop van tijd kalkuitbloei ontstaan. Hierdoor lijkt het alsof de kwaliteit van je bestrating achteruit gaat. Gelukkig is dit juist niet het geval. Maar wat is kalkuitbloei dan wel? En wat voor effect heeft dit op betontegels? Wij van Buitenbart informeren jou hier graag over.

Wat is kalkuitbloei?

Kalkuitbloei, ook wel witte aanslag en cementsluier genoemd, is een gevolg van een chemische reactie. Dit begint wanneer cement in contact komt met water, waarbij vrije kalk wordt gevormd. Komt vrije kalk in contact met koolmonoxide uit de lucht dan ontstaan de witte vlekken die kalkuitbloei worden genoemd. Cement is een basisproduct dat in beton wordt verwerkt, daarom komt kalkuitbloei juist in betontegels voor. Er zijn twee soorten kalkuitbloei, namelijk primair en secundair. Het verschil tussen deze twee leggen wij hieronder uit.

Primaire kalkuitbloei: Deze soort kan ontstaan tijdens het productieproces, maar komt niet tot nauwelijks voor. Dit komt door de goede verdichting van de mortel en de lage watercementfactor die samen witte uitslag tegengaan. Met de watercementfactor wordt de verhouding van de hoeveelheid water tot die van cement bedoeld.

Secundaire kalkuitbloei: Na de productie van beton gaat de eerder genoemde chemische reactie verder. Opgeslagen en aangelegde tegels zijn onderhevig aan weersinvloeden. Vocht van neerslag, condens en dauw worden door het beton opgenomen. Binnenin de tegel wordt kalk gedeeltelijk opgelost. Deze oplossing dringt door tot het oppervlak. Het aanwezige vocht verdampt en wat overblijft op de tegel is een witte uitslag die kalkuitbloei wordt genoemd.

Kalkuitbloei tegengaan

Je weet nu hoe de witte uitslag op betontegels ontstaat, maar hoe ga je kalkuitbloei tegen? Dit is helaas niet mogelijk, omdat het om een natuurlijk proces gaat. Kalkuitbloei aan de oppervlakte kun je grotendeels met een verwijderaar verwijderen. Maar als het proces nog niet is gestopt zal er weer nieuwe kalk kunnen komen. De beste oplossing voor cementsluier is geduld, want het verdwijnt vanzelf. Daarnaast is het niet eens nodig om witte uitslag te verwijderen. Het heeft namelijk geen invloed op de kwaliteit van de tegel. We begrijpen dat witte vlekken op de tegels voor het oog vervelend zijn. Daarom hebben wij een middel dat ervoor zorgt dat uitslag sneller verdwijnt.

Hoe verwijder je kalkuitbloei?

Helemaal verwijderen lukt dus niet. Maar je kan het wel sneller laten verdwijnen met WS kalkuitbloei verwijderaar. Dit is geschikt voor oppervlakken van beton en minerale bouwstoffen. Hiermee wordt alleen het oppervlak behandeld. Het middel geeft dus geen garantie dat kalkuitbloei niet meer zichtbaar zal zijn, maar zorgt er alleen voor dat de uitslag sneller weggaat. Lees voor gebruik altijd de verpakking en volg de voorschriften op.