Bestrating in de tuin of de oprit. Pas gelegd is het nog prachtig om naar te kijken, maar na verloop van tijd worden de tuintegels vies. Er wordt gemorst met eten en drinken of de tegels worden groen. Helaas kan dit niet helemaal voorkomen worden, maar je kan de tegels natuurlijk wel schoonmaken. Wij van Buitenbart leggen je graag uit hoe je dit doet en wat je vooral niet moet doen.

Materiaal van de tuintegel

Hoe snel de tegel vuil opneemt en hoe makkelijk je deze schoon krijgt is afhankelijk van het materiaal en de afwerking hiervan. Zo zijn keramische tegels makkelijker schoon te maken dan betontegels. Keramiek heeft namelijk een hoge dichtheid, waardoor vuil niet in de tegel trekt maar juist op het oppervlak blijft liggen. Heb je betontegels, dan zal je bestrating eerder hardnekkige vlekken krijgen. Dit komt door de open structuur van het materiaal. Vocht en vuil worden hierdoor dieper in de tegel doorgetrokken. Een betontegel kan worden voorzien van een coating of impregnant, zodat de tegel beter bestand is tegen vocht en vuil. Met een coating wordt de tegel alleen van bovenaf beschermd. Met een impregnant wordt de gehele tegel beschermd.

Kan azijn worden gebruikt?

Nee, dit kan niet worden gebruikt om je bestrating schoon te krijgen. Natuur- en schoonmaakazijn zijn namelijk slecht voor de tegels. Dit komt door de hoge zuurgraad die de tegels beschadigt, waardoor deze broos worden en juist meer vuil en vocht opnemen. Hierdoor komt ook groene aanslag sneller terug. Maak daarom nooit gebruik van azijn, zelfs niet als dit verdund is met water.

Tuintegels schoonmaken met een reiniger

Maar hoe maak je tuintegels dan wel schoon? Hier hebben wij de oplossing voor, namelijk WS Advance 1L reiniger. Dit middel zorgt ervoor dat je bestrating weer als nieuw wordt, zonder de tegels te beschadigen. Bijkomend voordeel is dat WS Advance geen nare geurtjes afgeeft, waardoor je na gebruik al snel weer van je tuin kunt genieten. Hoeveel je van deze reiniger nodig hebt is afhankelijk van hoe hardnekkig het vuil is. Gemiddeld kan je met dit middel van 30 tot 50 vierkante meter schoonmaken. Lees voor gebruik altijd de aanwijzingen op het etiket en volg de voorschriften op.

Nadat je de tegels hebt behandeld met de WS Advance 1L reiniger kan je deze nabehandelen. Een perfect middel hiervoor is WS Seal & Protect, die je bestrating beschermt tegen vocht en vuil.

Vuile bestrating voorkomen

Je kan er ook voor zorgen dat je tuintegels minder snel vies worden. Zo wordt je bestrating een stuk onderhoudsvriendelijker, want je hoeft dit veel minder vaak schoon te maken. Ook voor het voorkomen van vuil hebben wij verschillende oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan de WS Nanocoat en WS Imperial Black. Beide middelen zorgen ervoor dat de tegels worden beschermd tegen vocht en vuil. Ook zit er een verschil tussen deze producten. Imperial Black is namelijk alleen geschikt voor tegels in antraciet en zwart, waarbij ook de kleur weer intenser wordt gemaakt. Nanocoat zorgt er niet voor dat de tegel dieper wordt ingekleurd, maar is wel geschikt voor meerdere kleuren.

Heb je groene aanslag op je bestrating? Ook dit is eenvoudig te bestrijden. Meer informatie vind je hier.

Welke middelen zijn niet geschikt?

Je wilt natuurlijk nog lang van je bestrating genieten. Daarom is het ook belangrijk te weten wat je vooral niet moet gebruiken. Door de verkeerde middelen zullen de tegels en daarbij je tuin beschadigd raken. Dat zou natuurlijk zonde zijn, want je koopt bestrating voor de lange termijn. Wij informeren je graag via onderstaande lijst over middelen die niet geschikt zijn.

Biotex
Soda
Hogedrukreiniger
Chloor
Groene zeep

Alle genoemde producten zorgen ervoor dat je tegels, de ondergrond en beplanting beschadigd raken. Je bestrating wordt in het vervolg sneller vuil en planten en bloemen kunnen niet meer groeien. Daarom worden al deze producten ten zeerste afgeraden.