Hoe leg je zelf een terras aan?
Een terras aanleggen kan worden uitbesteed, maar het is net zo leuk om hier zelf mee aan de slag te gaan. Maar hoe doe je dit en wat heb je allemaal nodig? Door dit van te voren in kaart te brengen wordt de aanleg van je bestrating al een stuk makkelijker. Buitenbart helpt je hier graag bij. Wij hebben namelijk een stappenplan gemaakt om jou op weg te helpen. Zo weet je welke punten meer aandacht vragen en wat je nodig hebt.
Benodigdheden terras aanleggen
De tuin is ontworpen en de terrastegels, opsluitbanden en het voegzand zijn aangeschaft. Je hoeft alleen nog maar het nodige gereedschap te verzamelen en de aanleg kan beginnen. Raadpleeg onderstaande lijst om te inventariseren.
Rolmaat: Meet het te bestraten oppervlak op, zodat je dit correct af kunt zetten.
Paaltjes en touw: Hiermee zet je het gebied dat je wilt bestraten af.
Steekschop en zandschep: De steekschop wordt gebruikt voor het zwaardere graafwerk en de zandschep voor het lichtere werk.
Afreibalk of houten lat: Heb je geen afreibalk, dan is een houten lat een goed alternatief. Hiermee zorg je ervoor dat de ondergrond egaal wordt gemaakt.
Waterpas: Dit is een hulpmiddel om te controleren of het hele gebied met dezelfde afschot is afgesteld.
Rubberen hamer: Wordt gebruikt om de tegels vast te kloppen, zonder deze te beschadigen.
Zaagtafel: Deze kan nodig zijn om tegels passend te maken in bijvoorbeeld hoeken.
Kniebeschermers en werkschoenen: Je zit natuurlijk veel op je knieën en je voeten krijgen ook wat te verduren. Werkkleding kan helpen om zo min mogelijk pijnklachten op te lopen. Neem daarom ook voldoende rust, zodat je lichaam niet overbelast raakt.
Grond voorbereiden
Graaf het gebied waar je terras komt uit. Dit wordt tot een diepte van 15 tot 20 cm gedaan. Vanaf dit moment is het al belangrijk rekening te houden met een afschot. Een afschot wil zeggen dat je terras altijd een gedeelte afloopt. In de regel is dit 1 cm per meter bestrating. Dit zorgt ervoor dat water van je terras loopt en dus niet onnodig lang op de tegels blijft liggen. Met een waterpas controleer je eenvoudig of de ondergrond overal goed is afgesteld. Door middel van ophoogzand, ook wel vulzand en straatzand genoemd, wordt het uitgegraven gebied opgevuld. Dit zorgt voor een stevige ondergrond voor je terras. Gebruik nu de afreibalk of houten lat om de grond te egaliseren. Maak altijd gebruik van opvulzand om de grond weer op te hogen, want alleen hier kunnen de tegels op worden gelegd.
Fundering leggen
Ook dit is belangrijk, want door fundering weet je zeker dat het terras zo min mogelijk verschuift. Fundatie kan voor en na de aanleg van bestrating worden geplaatst. Hiervoor worden opsluitbanden gebruikt. Deze worden langs de buitenrand van de bestrating gelegd. Let op dat je hiervoor een extra gleuf uitgraaft, die dezelfde diepte heeft als de opsluitbanden. Door middel van een rubberen hamer klop je de banden vast, zodat deze stevig op hun plek blijven.
Terrastegels bestraten
Nu kunnen de tegels worden gelegd. Met keramische tegels is een voeg van minimaal 3mm belangrijk. Afhankelijk van het weer zullen deze namelijk uitzetten en krimpen. Een voeg voorkomt dat de tegels daardoor breken. Om ervoor te zorgen dat de afstand overal exact hetzelfde is worden voegkruisjes gebruikt. Deze plaats je tussen de tegels wanneer je deze legt. Bestrating van betontegels hoeven niet met voeg te worden gelegd. Door middel van de rubberen hamer worden de tegels aangeklopt. Gebruik ook tijdens de aanleg een waterpas, zodat je zeker weet dat je terras overal gelijk loopt.
Bestrating afwerken
De laatste stap is het afvoegen van de bestrating. Heb je betontegels dan wordt hiervoor Magic Black voegzand gebruikt. Dit laat namelijk geen vlekken op de tegels achter. Maak je gebruik van normaal brekerzand, dan zal het kalk hiervan voor vlekken op de tegels zorgen. Normaal brekerzand wordt daarom alleen gebruikt bij tegels die niet van beton zijn gemaakt. Invoegen is een belangrijke stap, omdat je terras hiermee strak en stevig wordt afgewerkt. Heb je een terras aangelegd van keramische tegels en wil je onkruidgroei zoveel mogelijk tegengaan? Maak dan gebruik van het flexibele voegmiddel polymeerzand.