Zowel keramische als betonnen tegels worden na verloop van tijd groen, waardoor je bestrating niet meer mooi is. Daarom wil je natuurlijk snel van groene aanslag af. Dit kan je op verschillende manieren doen, maar welke is nou het beste? Wij van Buitenbart leggen je dat graag uit.

Wat is de beste periode om tegels schoon te maken?

Of je nou stoeptegels hebt, of mooie tegels voor de tuin of het terras. De beste periode om groene aanslag te verwijderen is in het voorjaar. Zo is je bestrating weer mooi wanneer je weer wat vaker buiten bent. Daarnaast zijn er nog andere belangrijke redenen om het voorjaar te kiezen. In deze periode is het namelijk minder vochtig en schijnt de zon vaker. Dit zorgt ervoor dat groene aanslag minder vaak en minder hardnekkig terugkomt. In het najaar en de winter is dit anders. Dan schijnt de zon minder en is het buiten vochtiger. Hierdoor worden de tegels sneller groen, waarbij de aanslag hardnekkiger is.

Groene aanslag verwijderen

De beste methode is door WS Green Clean Algenverwijderaar te gebruiken, daarom raden wij dit middel ook aan. Dit omdat het geschikt is voor betontegels en terrastegels van keramiek. Daarnaast is het een effectieve verwijderaar met een preventieve werking, zodat groene aanslag langer weg blijft. Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing, zodat veilig gebruik verzekerd wordt. In onderstaande stappen lees je hoe je met deze reiniger schoonmaakt.

WS Green Clean verdunnen

De algenverwijderaar wordt verdund gebruikt. In de regel voeg je per liter water 25 ml toe. Is de aanslag hardnekkiger? Dan kan je altijd meer van het middel toevoegen. Het is belangrijk dat dit goed gemengd wordt. Let op dat de tegels droog zijn voordat je deze gaat behandelen.

Algenverwijderaar aanbrengen

De meest effectieve manier is door middel van een plantenspuit, waarbij de sproeimond op verstuiven staat. Zo weet je namelijk zeker dat je de bestrating gelijkmatig besproeid, waarbij je het hele oppervlak meepakt. Gebruik je een gewone straal, dan heb je kans dat het water wegloopt. Hierdoor wordt niet het hele oppervlak meegenomen.

Middel laten intrekken

Je hoeft nu niks meer te doen. Je tegels worden schoon zonder te schrobben. Het middel trekt namelijk in de tegel om zo de aanslag te verwijderen. Na een inwerktijd van een paar dagen is de groene aanslag aanzienlijk verminderd.

Eventuele resten verwijderen

Zie je na een paar dagen dat er toch nog resten zijn achtergebleven? Dan kan je deze simpelweg verwijderen door de bestrating na te spoelen. Is de aanslag niet helemaal weg doordat deze hardnekkig bleek? Geen probleem, wanneer de tegels droog zijn kan je gewoon opnieuw beginnen.

Wat is groene aanslag?

Je weet nu wat de meest effectieve manier is om groene aanslag te verwijderen. Maar wat houdt groene aanslag eigenlijk in? Het is een andere naam voor onkruid dat bestaat uit algen en mos. Hoe donkerder en vochtiger het buiten is, hoe sneller dit gaat groeien. Daardoor heb je er in de zomer minder last van. Heb je bestrating waar veel schaduw op valt? Dan zal je hier alsnog sneller last hebben van groene aanslag.

Wat je vooral niet moet doen

Er zijn nog een aantal andere producten waarmee je terrastegels kunt reinigen. Wanneer je opzoek gaat naar een oplossing tegen groene aanslag, dan kom je ze allemaal tegen. Wij raden je echter af of om deze te gebruiken. Waarom? Dat leggen wij je graag per product uit.

Hogedrukreiniger: Dit raden wij af omdat hierdoor de tegels juist vies blijven. De hoge druk zorgt er namelijk voor dat vuil dieper in de tegel trekt. Het gevolg is dat je de groene aanslag helemaal niet meer weg krijgt. Een ander gevolg van de hoge druk is dat de bestrating, inclusief voegen, beschadigd raken.

Soda: Het effect hiervan is maar kort. Gebruik je soda, dan komt de aanslag veel sneller terug. Maar dat is niet de hoofdreden waarom wij dit sterk afraden. Het middel is namelijk slecht voor het milieu en ook voor de tegels. Heb je beplanting in de tuin? Dan wordt ook dit door soda beschadigd.

Biotex: Of je dit nou los of met waspoeder gebruikt, in beide gevallen is het slecht voor de tuin en tegels. Zo worden de kleur van je tegels aangetast en mogelijk ook de vorm. Daarnaast is ook dit middel slecht voor het milieu, waardoor ook hiermee beplanting beschadigd raakt.

Schoonmaakazijn: Dit zorgt ervoor dat je tuin een tijdlang niet meer zo fris ruikt. Maar nog erger is de hoge zuurgraad van het product. Hierdoor worden zowel de tegels als de ondergrond aangetast. Dit vergroot de kans dat je de bestrating helemaal opnieuw moet aanleggen.

Chloor: Wij raden dit af omdat je ook hiermee de bestrating en ondergrond aantast. Daarnaast is ook dit middel schadelijk voor het milieu, waardoor ook planten en bloemen worden aangetast.