Heb je gekozen voor waalformaat stenen in je tuin? Dan wil je hiermee natuurlijk de meest unieke tuin creëren. Dankzij de vorm en afmetingen van deze stenen zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo zijn er verschillende legverbanden die je als patroon kunt leggen. Nog bonter maken? Verzin dan een mooi legpatroon met meerdere verbanden door elkaar. Welke verbanden er allemaal zijn leggen wij je hieronder uit.

Welke legverbanden zijn er?

Er zijn veel verschillende legverbanden, waarmee je de tuin of oprit met waalformaat kunt bestraten. Elk verband heeft een eigen uiterlijk, stevigheid en werkwijze. De verschillende verbanden hebben wij hieronder overzichtelijk op een rijtje gezet.

Halfsteensverband: Dit verband is eenvoudig te leggen en wordt ook het meeste toegepast. De stenen worden in rechte banen gelegd, waarbij elke rij steeds een halve steen wordt opgeschoven. Wil je meer ruimte voor groei van beplanting overlaten, dan kan je ervoor kiezen om de korte voegen breder te leggen. 

Diagonaalverband: Dit is hetzelfde als het halfsteensverband, maar dan in een hoek van 45 graden. Om het verband mooi af te werken worden langs de randen schuin gekapte passtenen ingevoegd. Maak dit verband nog mooier door verschillende kleuren af te wisselen. Zo wordt je bestrating nog unieker.

Wildverband: Dit ontstaat wanneer stenen van verschillende formaten willekeurig door elkaar worden gelegd. Hierdoor heb je geen vaste voegen. Dit kan onrustig ogen, maar zorgt juist ook voor een uniek effect. Let wel op dat je dit niet op de oprit, het terras of een looppad toepast. Dit verband is namelijk niet geschikt voor intensief gebruik en zware belasting.

Elleboogverband: In tegenstelling tot wildverband is deze juist wel geschikt voor intensief gebruik en zware belasting. Daarom wordt deze ook vaak gebruikt voor de oprit. Bij een elleboogverband worden de stenen om en om in haakse L-vorm gelegd. Langs de randen worden op maat gekapte vulstenen gelegd. Zo wordt het oppervlak mooi recht afgewerkt.

Keperverband: Dit verband wordt ook wel een visgraatverband of zigzagverband genoemd. Het wordt hetzelfde als het elleboogverband gelegd, maar dan een kwartslag gedraaid. Dit maakt het makkelijker om de stenen in meerdere richtingen aan te leggen. Daarnaast is een keperverband ook eenvoudig toe te passen bij ronde oppervlakken. Om de randen mooi af te werken worden openingen gevuld met uitgehakt waalformaat.

Vlechtverband: Wil je een verharde ondergrond in de tuin, maar wel genoeg ruimte voor plantengroei overlaten? Dan is vlechtverband de perfecte oplossing. Hierbij worden de waaltjes in het midden haaks tegen elkaar aan gelegd. Dit ziet eruit als een vlecht, waarbij je openingen tussen de stenen hebt. Zo houd je voldoende ruimte over om tussen de stenen planten, gras of kleurrijke bloemen te laten groeien. Zo heb je een stevige ondergrond om op te lopen, maar heb je toch een prachtig begroeide tuin.

Blokverband: Zoals de naam al aangeeft wordt hierbij in blokken gestraat. Dit betekent dat waaltjes in groepen van vier haaks op elkaar worden gelegd. Dit kan alleen als de lengte van de steen hetzelfde is als de breedte van vier stenen samen. Ga je bestraten met dikformaat, dan worden deze in groepen van drie gelegd. Blokverband is snel te leggen en zorgt voor een strakke tuin. Ronde oppervlakken kunnen hier niet meer worden bestraat.

Patroon of verband?

Er wordt ook vaak gesproken over legpatronen. Het lijkt erop dat hiermee hetzelfde wordt bedoeld als legverband, maar dat is niet zo. Een patroon is namelijk een herhaling of juist afwisseling van een verband. Zo kan je met een patroon meerdere verbanden aan elkaar leggen. Hiervoor kan je steeds hetzelfde verband of verschillende verbanden gebruiken.

De beste aanlegtips

Je kunt bestraten uitbesteden, maar het is natuurlijk net zo leuk om dit zelf te doen. Om je hiermee te helpen voorzien wij van Buitenbart jou graag van de beste tips. Zo weet je zeker dat je gemakkelijk voor de mooiste tuin zorgt. Wil je na deze tips nog meer advies? Neem dan gerust contact met ons op, want wij helpen je graag.

De juiste werkrichting aanhouden

Het is belangrijk dat je de juiste werkrichting aanhoudt, omdat je zo de geëgaliseerde grond zo min mogelijk verstoort. Ga je hier steeds met je voeten en knieën doorheen dan ontstaan oneffenheden. Ga je hier de waaltjes op bestraten dan komen deze onstabiel te liggen. Werk dus nooit vanaf het zandbed, maar andersom. Hiermee bedoelen wij vanaf de stenen vooruit werken. Zo wordt de grond niet verstoort en weet je zeker dat de waaltjes stabiel en strak liggen.

Wanneer en hoe gaten opvullen

Heb je een patroon of verband waarbij je kleine gaten in de bestrating hebt? Dan kan je deze eenvoudig opvullen met halve stenen. Dit kan je het beste tot het laatst bewaren. Zo weet je zeker dat je voldoende hele waaltjes hebt om het verband af te maken. Het waalformaat dat overblijft wordt voor het opvullen van de gaten gebruikt. Deze kan je op verschillende manieren breken, zodat je stukken steen van het juiste formaat overhoudt.

Een rond terras aanleggen

Ga je een rond oppervlak bestraten, werk dan van buiten naar binnen toe. Ook hierbij weet je zeker dat je de ondergrond niet verstoort. Maar dit heeft ook een andere reden, Door vanaf de buitenkant te beginnen weet je namelijk zeker dat je goed uitkomt. Hoe dichter je bij het midden komt, hoe moeilijker het wordt om met hele waaltjes te werken. Dan ontstaan er namelijk te grote openingen. Merk je dat je het ronde patroon niet meer goed kunt leggen, ga dan over tot een ander patroon of verband.

Neem voldoende rust

Het is misschien de meest voor de hand liggende tip, maar daarom niet minder belangrijk. Zorg ervoor dat je tussen het bestraten door voldoende pauze neemt. Je zit steeds in dezelfde houding op je knieën met gebogen rug. Hierdoor loop je op den duur pijnklachten op. Zorg er dus voor dat je niet te lang in dezelfde houding blijft. Daarnaast is het ook altijd goed om kniebeschermers te dragen, zodat je ook hier zo min mogelijk last van krijgt.

De afbeeldingen hieronder geven een mooi voorbeel van een halfsteensverband, elleboogverband en keperverband.