Hoe leg je keramische tuintegels? In dit artikel lees je alle ins en outs. Uiteraard inclusief enkele exclusieve Buitenbart tips!

Keramische tegels zijn sinds enkele jaren zeer populair in de tuin. De reden hiervoor is dat een keramische tuintegel vele voordelen heeft ten opzichten van een betontegel. In dit artikel vertellen we jou kort de voordelen van een (volledig) keramische tegel en beschrijven wij wat volgens ons de beste manier is om keramische tuintegels in je tuin te plaatsen.

Voordelen van een keramische buitentegel:

Keramische buitentegels hebben als voordeel dat deze een veel dichtere productdichtheid hebben dan beton. Als voordeel heeft dit dat deze tegels minder snel vies worden. Mocht de tegel naar verloop van tijd toch vies zijn, dan heeft een keramische tegel als voordeel dat die makkelijker schoon te maken is.
Keramische tegels zijn heel erg kleurvast. Dit wil zeggen dat de kleur ook over een langere periode van tijd er nog steeds zo mooi uitziet als op het moment van aanschaf.
De tegels worden in de oven gebakken. Dit resulteert in een zeer harde tegel welke een groot draagvermogen heeft. Hierdoor is de kans op breuk zeer klein.
Daarnaast heeft een ovengebakken keramische tegel als voordeel dat deze zeer maatvast is. Hierdoor kan deze tegel zeer strak gelegd worden. Uiteraard wel altijd met voeg! Hier zo meer over.
Zeer krasbestendig en tevens onderhoudsvriendelijk.

Er zijn veel soorten keramische tegels. Onze favoriet is de keramische tegels 3cm. Deze 3 centimeter dikke keramische tegels zijn volledig van keramiek.  Deze tegel is onze favoriet vanwege zijn makkelijke toepasbaarheid in de praktijk, zijn duurzaamheid en zijn strakke uitstraling.

Belangrijke punten bij het leggen van keramische tegels

Keramische tegels moeten altijd met voeg gelegd worden. Er zijn meerdere redenen waarom dit gedaan moet worden. Een van de belangrijkste redenen is dat de tegels altijd iets krimpen en uitzetten. Dit komt door de wisselende temperaturen. Mocht je tegels in deze situatie strak tegen elkaar aanleggen, dan bestaat de kans dat deze kapot gaan.

Een van de andere redenen waarom een voeg noodzakelijk is komt door de slechte water absorberende werking van de tegel. Door een waterdoorlatende voeg aan te brengen zal het water gemakkelijker van je terras aflopen.

Voor het voegen kan er geen gebruik gemaakt worden van een normale voeg. Dit omdat deze zal gaan breken/scheuren. Om deze reden zal er gebruik gemaakt moeten worden van een flexibele/elastische voeg. Het beste kan hier WS SmartSand voor gebruikt worden. Dit blijft flexibel en zal niet scheuren. WS SmartSand is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Zo is er voor iedere tegel wel een geschikte voeg.

Hoe krijg je strakke voegen?

Om een zo strak mogelijk voeg te kunnen creëren bij je buitentegels, adviseren wij gebruik te maken van voegkruizen. Deze zijn er in verschillende soorten en maten en is zeer afhankelijk van smaak. Wij adviseren echter altijd gebruik te maken van een minimale voeg van 4mm. Deze kruisjes zijn hier te vinden.

Afwatering

Omdat keramische tegels nauwelijks vocht opnemen zal er langer water op de tegel blijven staan. Hierdoor is goede afwatering van nog groter belang. Wij adviseren hier om circa 1 centimeter hoogte verschil per strekkende meter te handhaven. Uiteraard aflopend naar 1 zijde. Wat wij hier altijd het mooiste bij vinden staan is een strakke goot. Mocht jij ook willen gaan voor een strakke afwerking. Bekijk dan hier onze goten.

Keramische buitentegels op maat zagen

Keramische buitentegels kunnen perfect met een slijptol, met daarop geschikte schijf, geslepen worden. Ons advies is om altijd de tegel aan de ene zijde licht in te slijpen, vervolgens dit aan de tegenovergestelde zijde te doen en dan de tegel pas helemaal door te slijpen. Dit verminderd namelijk de kans op breuk.

Tegels kunnen het beste geslepen worden met een speciaal daarvoor gemaakt zaagblad. Bekijk deze pagina om een geschikt zaagblad te vinden.