Keramische tegels zijn momenteel helemaal hot voor de tuin. Maar ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In deze weblog leg ik je de belangrijkste eigenschappen en tips over keramische tegels voor buiten uit.

De voor- en nadelen van keramische tuintegels

Positieve eigenschappen van de keramische tuintegels zijn makkelijk op te noemen: Keramische tegels voor buiten zijn:

·         Krasvast,
·         Kleurvast,
·         Antislip bij regen
·         En zeer gemakkelijk schoon te houden ( dweilbaar)


Zoals Johan Cruijff altijd al zei: ‘’Elk voordeel heb zijn nadeel” en dat geldt ook voor keramische tegels. Natuurlijk heeft een keramische tuintegel niet alleen voordelen, maar ook nadelen. Omdat wij eerlijk advies belangrijk vinden, som ik ook de nadelen hieronder voor je op:

·         Keramische tegels blijven langer nat na een regenbui omdat ze nauwelijks vocht opnemen (dit zorgt er wel voor dat algen en mossen zich minder willen hechten!)
·         De tegels moet je leggen met een voegje (waterdoorlatende, dichte voeg)
·         De meeste keramische tegels zijn niet geschikt voor een oprit (Behalve de GeoCeramica 2drive van MBI!)
·         Het prijsniveau van een keramische tuintegel ligt hoger dan de goedkope betonproducten. (Keramiek koop je voor jaren, en is dus ook een investering voor jaren)


Ben je dus opzoek naar een keramisch terras voor buiten, weet dan dat je een terras voor jaren koopt! Waar een gemiddeld betonproduct na 10 jaar echt veel minder mooi is geworden, is dit met een keramische tegel niet het geval. Dit is een mooi-blijvend product.

 

3 soorten keramische tegels voor buiten

Er zijn momenteel 3 soorten keramische tegels voor buiten verkrijgbaar:

·         Keramische tegels van 2cm dik
·         Keramische tegels van 3cm dik (direct op het zandbed te verwerken!).
·         Keramische tegels van 4cm dik (voorzien van een vaste onderlaag).


Waarom 3 soorten? De keramische tegels van 2cm dik waren als eerste series in Nederland verkrijgbaar. In dit segment was in eerste instantie de meeste keuze qua maatvoeringen, kleuren en designs. Een nadeel van de 2cm dikke keramische tegels is dat deze tuintegels een meer specialistische aanleg vergen.

Vanwege de lastige aanleg is 3 centimeter keramiek in razend tempo populair geworden. Deze tegels kunnen namelijk direct op het zandbed verwerkt worden en zijn ook nog eens oersterk. Zelfs zo sterk dat ze onder bepaalde omstandigheden geschikt kunnen zijn voor de oprit. 

Daarnaast zijn er ook nog tegels welke voorzien zijn van een betonnen onderlaag met hier bovenop een 1 centimeter dikke keramiek tegel. Door de combinatie van deze twee materialen zijn deze tegels net zo eenvoudig te leggen als een ‘gewone’ betonsiertegel.

Hieronder vertel ik je meer over de verschillen tussen beide varianten.

Keramische tegels met onderlaag

We hebben meerdere series keramische buitentegels met een vaste onderlaag. Dit zijn keramische buitentegels van 1 cm dik verlijmd op een waterdoorlatende betonlaag, of lichte onderlaag van gemalen keramiek. Meestal is dan de totale dikte van de keramische tegel dan 4 cm.  Deze keramische buitentegel kun je in aanleggen op een normale zandbaan. Er is zelfs een serie van 6cm dik welke je op een oprit kunt gebruiken!

Dus: Gemakkelijk aanleggen doe je met 4cm keramische buitentegels. Nu rijst de vraag waarschijnlijk bij jou: Waarom zou ik dan toch voor keramiek 3 centimeter gaan? Het antwoord hierop is simpel. Keramiek in 3 centimeter dikte is nog sterker.

Keramische tegels van 3cm dik

Keramische tegels in 3 centimeter dikte zijn helemaal in. Dit komt uiteraard door de prachtige designs welke mogelijk zijn, de zeer luxe uitstraling en de scherpe prijs. De keramische tegels welke wij verkopen liggen qua prijs ongeveer gelijk met een premium betontegel. Kom deze exemplaren eens naast elkaar bekijken en dan is je keuze snel gemaakt. 

3 cm dikke tegels zijn volledig gemaakt van keramiek. Dit onwijs sterke materiaal, de slijtvastheid en de strakke afwerking maakt een keramische tegel uniek. Daarnaast heeft dit type tegel als voordeel dat ze eenvoudig op het normale zandbed verwerkt kunnen worden en daarnaast ook nog eens veel lichter zijn dan een betontegel van dezelfde sterkte. 

Keramische tegels van 2cm dik

De keramische tegels van 2 cm dik zijn in veel verschillende soorten, kleuren en maten verkrijgbaar. Meer dan in de 4cm dikke varianten! Maten als: 60x60, 45x90, 80x40, 120x40,  120x30,  80x80 en 90x90 zijn verkrijgbaar in 2cm dik, maar nog niet in de 4cm dikke varianten. Wel heeft MBI bevestigd in dit najaar de eerste series GeoCeramica in andere maatvoeringen te presenteren.

Verwerk 2cm dikke keramische tegels goed!

Helaas wordt bij aanleg van 2 cm dikke keramische buitentegel regelmatig de verkeerde ondergrond gebruikt. Er zijn verwerkers die menen dat de tegels op gewoon vulzand, brekerzand, of een mengsel van portlandcement met zand verwerkt kunnen worden. Doe dit nooit!

Keramische buitentegels zullen dan in een vries/dooi periode opvriezen waardoor na de dooi de keramische buitentegels oneffen liggen en voegen kapot zijn.

Er is nog een nadeel als de keramische buitentegel op deze manier wordt aangelegd!

Door capillaire werking kan dwarsdoor de voeg ook kalk, uit het zand omhoog trekken. Dit veroorzaakt dat er langdurig,  terugkomende witte vlekken kunnen ontstaan die zich zowel in de voeg als op de keramische buitentegels kunnen afzetten. Dit is op zich niet schadelijk maar geeft een lelijk uiterlijk aan het keramische buitentegel terras.

Concluderend

Bij een duurzame tegel behoort een duurzame aanleg! Dit valt altijd samen en mag u verwachten van echte keramiekspecialisten. Wij noemen dat specialisten omdat helaas niet elke hovenier of stratenmaker deze tegels duurzaam kan verwerken. Het kostenplaatje in aanschaf en aanleg is dan ook hoger dan de gemiddelde betontegel.

Onthoud daarom (te) goedkoop is vaak duurkoop.

 Wil je meer informatie over de verschillen tussen beide varianten? Wij helpen je met gericht advies voor jouw situatie. Kom daarvoor langs in onze winkel, of vraag één van onze tuinspecialisten!