Je kan het bouwen van een muurtje of plantenbak in de tuin uitbesteden, maar het is net zo leuk om dat zelf te doen. Dan is het natuurlijk goed om te weten wat je hiervoor nodig hebt en hoe je te werk moet gaan. Wij van Buitenbart geven je hier graag advies over. Daarnaast leggen wij je graag uit welke producten wij kunnen leveren, zodat je hier niet verder naar hoeft te zoeken. Alle informatie die je nodig hebt vind je terug in deze blog.

Stapelblokken uitkiezen

Het begint natuurlijk bij de nodige stapelblokken, ook wel muurblokken genoemd. Deze zijn bij ons in verschillende afmetingen, kleuren en afwerkingen verkrijgbaar. Hieronder volgt een korte beschrijving van de afwerkingen.

Strak: Ga voor elegant en modern met strak afgewerkte muurblokken. Deze zijn namelijk voorzien van vlakke zijden, waardoor deze strakker kunnen worden gelegd.

Gekloofd: Kies voor deze stapelblokken als je een constructie met robuuste uitstraling wilt bouwen. Deze blokken zijn zo afgewerkt dat elke zijde een andere uitstraling heeft. Hierin wordt namelijk afgewisseld in strak en met een oneffen oppervlak. Daarom is het bij deze blokken extra belangrijk op te letten hoe deze worden opgebouwd.

Getrommeld: Deze blokken zijn perfect voor een tuin met een rustieke uitstraling. De blokken worden door een machine gehaald, die ervoor zorgt dat de scherpe randen glad worden gemaakt. Het gevolg is muurblokken met unieke vormen.

Wil je de biodiversiteit in je tuin vergroten? Ook daar hebben wij de perfecte oplossing voor, namelijk de Cottage Walling. Deze blokken zijn voorzien van een unieke structuur met groeven, waardoor insecten alle ruimte hebben om te leven. Daarnaast gaan deze muurblokken perfect samen met een landelijke uitstraling.

Wat heb je allemaal nodig?

Voor het maken van een muurtje heb je natuurlijk meer nodig dan alleen stapelblokken. Denk aan vulzand en opsluitbanden voor de fundering. Daarnaast heb je natuurlijk lijm nodig, waarmee de blokken worden vastgezet. Hieronder volgt een beschrijving van de soorten lijm die wij in ons assortiment hebben:

Polymeerkit: Deze lijmsoort is direct klaar voor gebruik en heeft een lange droogtijd. Hierdoor heb je voldoende tijd om scheefliggende blokken te corrigeren. Daarnaast is de kans op morsen ook nog eens heel klein. Daarom is polymeerkit perfect te gebruiken als je voor de eerste keer gaat bouwen en als de muur aan beide zijden zichtbaar blijft. Ook voor smalle blokken is deze lijmsoort zeer geschikt.

PU Steenlijm in spuitbus: Deze hoeft voor gebruik alleen geschud te worden. Met deze lijmsoort is het belangrijk snel te werken, want deze wordt snel droog. Daarom is het heel moeilijk om scheef gelegde blokken te corrigeren. Daarnaast is ook de kans op morsen aan de zichtzijde van de constructie aanwezig. Daarom is de PU steenlijm in spuitbus uitermate geschikt voor brede stenen en als je vaker met blokken gebouwd hebt.

Steenlijm poeder: Weet je zeker dat snel en netjes blokken kunt stapelen, dan is steenlijm poeder zeer geschikt. Dit wordt ook wel cementlijm genoemd en wordt voor gebruik aangemaakt met water. Ook hierbij is de kans op morsen aan de zichtzijde van de constructie aanwezig. Daarom is steenlijm poeder geschikt voor bredere blokken. Ook perfect om aan de binnenzijde van een plantenbak de voegen af te dichten.

Hoe ga je te werk?

Voordat je een muurtje of plantenbak gaat bouwen is het belangrijk fundering te plaatsen. Dit zorgt namelijk voor een stevige ondergrond voor het dragen van de constructie. Hoe zwaar de fundering moet zijn is afhankelijk van de plaatselijke situatie en de hoogte van de muur. In deze uitleg gaan wij uit van een fundering, waarin vulzand en opsluitbanden voldoende zijn. Hierbij ga je als volgt te werk:

Fundering: Graaf de fundering uit en vul dit tot minimaal 20 cm op met vulzand. Zorg ervoor dat dit wordt afgedicht en waterpas wordt afgesteld, om zo voor een stevige en vlakke ondergrond te zorgen. Maak vervolgens gebruik van 5cm of 6cm dikke opsluitbanden, die plat op de grond komen te liggen. Veeg deze goed schoon voordat je gaat bouwen.

Stapelblokken plaatsen: Nu kan je de muur, plantenbak of andere constructie gaan opbouwen. Zoals eerder genoemd zijn hier verschillende soorten lijm voor te gebruiken. Kies je voor kit, dan wordt deze in dotjes aangebracht. Doordat morsen bijna niet voorkomt kunnen de blokken recht op de kit worden gelegd. Maak je gebruik van PU steenlijm in spuitbus of steenlijm poeder, dan verloopt het aanbrengen anders. Deze lijmsoorten worden namelijk in strepen aangebracht. Daarbij komt dat hierbij de kans op morsen groter is. Let daarom op dat je blokken bij het leggen van buiten naar binnen kantelt. Zo zorg je ervoor dat gemorst lijm niet aan de zichtzijde komt.

Afwerken: Je kan de bovenrand van je constructie laten voor wat het is. Zo wordt de muur of plantenbak authentiek afgewerkt. Je kan er ook voor kiezen om hier een afdekrand op te plaatsen. Zo wordt de constructie strak afgewerkt en worden de blokken van bovenaf beschermd tegen weersinvloeden. Heb je een plantenbak, gebruik dan steenlijm poeder om de binnenzijde in te smeren. Zo worden de voegen afgedicht.

Waar let je op bij het bouwen met stapelblokken?

Naast onze instructies willen we ook een aantal tips meegeven, zodat je zeker weet dat je een mooie constructie bouwt. Allereerst is het belangrijk veel aandacht te besteden aan de fundering. Controleer door middel van een waterpas of deze geheel vlak is. Een goede fundering maakt de rest van de bouw namelijk een stuk makkelijker. Daarnaast is het in een later stadium niet meer mogelijk om eventuele oneffenheden te corrigeren. Andere tips hebben wij hieronder overzichtelijk in een rijtje gezet.

Kleuren goed mengen: Heb je een partij stapelblokken in verschillende kleuren, let er dan goed op dat je deze van te voren goed mengt. Zo krijg je het mooiste resultaat, namelijk een muur waarin de kleuren voldoende afwisselen.

Kijk goed naar de zijden: Dit geldt vooral voor een partij stapelblokken met verschillende afwerkingen, bijvoorbeeld gekloofde blokken. Dit betekent simpelweg dat strakke en robuust afgewerkte zijden elkaar afwisselen. Deze zijn vooral geschikt voor het maken van een plantenbak, omdat je er dan voor kunt zorgen dat de zijde die je niet wilt zien alleen aan de binnenkant komt. Zo heb maak je een plantenbak met de mooiste uitstraling. Dit maakt deze blokken minder geschikt voor een muurtje die aan beide zijden zichtbaar is.

Bouwen van een muur: Ga je een muur bouwen, dan zijn beide zijden natuurlijk in het zicht. Daarom is het belangrijk om blokken te gebruiken die aan alle zijden hetzelfde zijn afgewerkt. Daarnaast kan je hierbij het beste gebruik maken van kit om te lijmen, omdat de kans op morsen heel gering is. Zo weet je zeker dat beide zijden van het muurtje strak worden afgewerkt.

Alle producten die je nodig hebt voor het bouwen met stapelblokken zijn in ons assortiment te vinden. Zo hoef je niet naar verschillende bouwmarkten te gaan om alle benodigdheden in huis te halen. Wel zo makkelijk! Wil je gaan bouwen, maar weet je niet precies hoeveel blokken je nodig hebt? Of wil je deze liever eerst in het echt bekijken? Kom dan gerust langs in een van onze vestigingen, wij helpen je graag.