Maak je tuin uniek met stapelblokken, waarmee je de meest uiteenlopende constructies kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan een border, tuinmuur, plantenbak of zelfs meubilair. Maar wat heb je allemaal nodig om stapelblokken in de tuin te verwerken? En hoe kan je dit het beste aanpakken? Buitenbart geeft antwoord op de meest voorkomende vragen over stapelblokken in de tuin.

Welke maat stapelblokken?

Stapelblokken zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Hierbij heb je keuze uit onder andere:
15x15x60cm
12x12x60cm
12x10x60cm
15x15x30cm
Daarnaast hebben we nog vele andere formaten stapelblokken in ons assortiment opgenomen. Bekijk hier ons volledige aanbod aan muur- en stapelblokken. Welke maat je het beste kunt gebruiken hangt af van je project. Ga je de blokken gebruiken voor een tuinmuur, borderrand of andere tuinafscheiding van veel strekkende meters? Dan zijn blokken van 60cm of langer een goede keuze. Wil je een ronde constructie bouwen, zoals een plantenbak? Gebruik dan kortere stapelblokken, zoals onze muurblokken voor ronde vormen. Doordat de blokken korter zijn kan je hiermee flauwe bochten maken. Daarnaast hebben wij ook stapelblokken in trapeziumvorm. Dat wil zeggen dat de blokken een lange en korte zijde hebben. Met deze blokken kan je niet alleen bochten maken, maar ook cirkelvormige plantenbakken.

Hoeveel stapelblokken per m2?

Hoeveel stapelblokken je precies nodig hebt is op voorhand moeilijk te zeggen. Dit hangt namelijk af van het formaat van de stapelblokken en de constructie die je wilt maken. Je kan wel gemakkelijk uitrekenen hoeveel blokken je nodig hebt. Schrijf op wat de afmetingen van de constructie moeten worden en gebruik de volgende formule: (totale omtrek constructie x aantal lagen) : lengte van het stapelblok = aantal benodigde stapelblokken. Een meer uitgebreide uitleg volgt hieronder. Hierbij gebruiken we het populaire 15x15x60cm formaat.

Stel, je wilt een border van 60cm hoog gaan bouwen. Met stapelblokken van 15x15x60cm betekent dit dat je 4 lagen nodig hebt. Bereken de totale omtrek van de constructie door alle zijden bij elkaar op te tellen, bijvoorbeeld 4 zijden van 150cm wordt samen 600cm. Dit komt neer op 6 strekkende meters. Het aantal strekkende meters vermenigvuldig je met het aantal lagen, namelijk 6 x 4 = 24. Dit wordt gedeeld door 0.6 meter, de lengte van het muurblok in meters. 24 : 0.6 = 40 stapelblokken. Je hebt dus in totaal 40 stapelblokken nodig. 

We raden aan om altijd meer te bestellen dan nodig is. Zo weet je zeker dat je genoeg stapelblokken hebt, ook wanneer een paar onverhoopt beschadigd zijn. Kom je er zelf niet helemaal uit? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in een van onze vestigingen. Onze specialisten helpen je graag.

Hoe diep moeten stapelblokken?

Stapelblokken worden altijd op een fundering verwerkt. Het mooiste is om de fundering maximaal 1cm onder de tegels uit te laten komen. Dit zorgt er namelijk voor dat de fundering niet meer zichtbaar zal zijn wanneer de blokken gestapeld zijn. Daarnaast zorgt deze 1cm ervoor dat de hoogte en het uiterlijk van de stapelblokken optimaal benut blijven.

Welke fundering voor tuinmuur?

Of je nou een tuinmuur, borderrand of plantenbak gaat maken, de fundering blijft hetzelfde. Hiervoor adviseren wij 5x15x100cm opsluitbanden op een geëgaliseerde ondergrond van ophoogzand. Door opsluitbanden te gebruiken wordt het makkelijker om de constructie waterpas te bouwen. Daarnaast zorgen de banden ervoor dat de muur, border of plantenbak gelijkmatig zakt, waardoor de algehele constructie niet scheef zal komen te staan.

Graaf ongeveer 10-15cm uit en vul dit op met ophoogzand en platgelegde opsluitbanden. Zorg ervoor dat de fundering maximaal 1cm onder de tegels komt te liggen. Door de combinatie van zand en opsluitbanden zorg je gemakkelijk voor een stevige ondergrond. Let ook op dat de ondergrond waterpas is afgesteld, zodat je zeker weet dat de opsluitbanden en constructie recht worden verwerkt.

Hoe hoog stapelblokken?

Je kan stapelblokken zo hoog stapelen als je zelf wilt. Zo kan je de hoogte van een tuinmuur, plantenbak, border of andere constructie aan laten sluiten op wat je zelf het mooiste vindt. Wil je een border maken waar je ook op kunt zitten? Houdt dan een hoogte van ongeveer 45cm aan. Dit is namelijk een goede hoogte om een comfortabele zithouding aan te kunnen nemen. 

Hoe plaats je stapelblokken?

Wanneer je stapelblokken gaat plaatsen adviseren wij om de eerste rij eerst proef te leggen, voordat je de blokken vast zet. Zo weet je zeker dat je een goede basis legt. Daarnaast kan je zo controleren of de zichtzijde van de blokken naar de juiste kant zijn geplaatst. Door de stapelblokken niet meteen vast te zetten heb je ruimte voor eventuele aanpassingen. Liggen de blokken niet geheel waterpas of klopt de zichtzijde niet? Dan kan je dit nog gemakkelijk oplossen. Wanneer je zeker weet dat de stapelblokken goed liggen kan je deze vastzetten.

Waar lijm je stapelblokken mee?

Voor het vastzetten van stapelblokken kan je gebruik maken van PU steenlijm of polymeerkit. Is dit de eerste keer dat je stapelblokken gaat verwerken? Dan adviseren wij om polymeerkit te gebruiken. Dit vanwege het eenvoudige gebruik en de droogtijd. Doordat polymeerkit een lange droogtijd heeft, heb je voldoende tijd en ruimte om de blokken te corrigeren. De kit wordt in dotjes aangebracht. Doordat morsen bijna niet voorkomt, kunnen de blokken recht op de kit worden geplaatst. Heb je vaker stapelblokken verwerkt? Dan kan je kiezen voor PU steenlijm. Let wel op dat deze lijm sneller droogt en de kans op morsen groter is. Daarom zal je met steenlijm sneller moeten werken en meer op moeten letten hoe je de stapelblokken plaatst. Let daarom op dat je de blokken van buiten naar binnen kantelt, zodat gemorste lijm niet aan de zichtzijde komt.

Hoeveel lijm nodig voor stapelblokken?

Met een bus polymeerkit kan je ongeveer 11 strekkende meters aan stapelblokken verwerken. Dit zijn ongeveer 18 blokken van 60cm. Hierbij gaan we uit van de kit aanbrengen in dotjes. Ga je de kit in strepen aanbrengen, dan kan je minder blokken vastzetten.
Met een bus PU steenlijm kan je ongeveer 18 strekkende meters aan stapelblokken verwerken. Dit zijn ongeveer 30 blokken van 60cm.

Wat is beter, lijmen of metselen?

Stapelblokken lijmen of metselen, hier zit geen slechtere of betere keuze in. Heb je stapelblokken met een vaste maatvoering, dan worden deze verlijmd. Heb je ongelijke stapelblokken, zoals blokken van natuursteen, dan worden deze gemetseld met steenlijm poeder. Deze lijmsoort is geschikt voor ongelijke stenen, omdat je deze zo dik kunt maken dat je een soort cement krijgt. Met een emmer steenlijm poeder kan je ongeveer 3m2 metselen. Dit kan verschillen, want de exacte hoeveelheid hangt af van hoe dik je de lijm aanbrengt.

Waarom worteldoek in stenen plantenbak?

Het is niet nodig om een plantenbak aan de binnenkant dicht te maken. Wil je dit toch graag doen? Dan adviseren wij om hiervoor een vliesdoek te gebruiken. Deze kun je gemakkelijk in de plantenbak leggen, voordat je deze vult met aarde. Wanneer je de plantenbak vult zal het gewicht van de aarde ervoor zorgen dat het vliesdoek goed op zijn plek komt te liggen.

Waarmee een tuinmuur afwerken?

Zorg voor een mooie en duurzame afwerking door je tuinmuur, border of andere constructie af te werken met een afdekrand. Deze afwerking past niet alleen perfect in een tuin met moderne stijl, maar biedt ook bescherming tegen weersinvloeden. Hierdoor zullen de stapelblokken langer mooi blijven en minder snel vies worden, zodat de levensduur van de blokken aanzienlijk wordt verlengd.

Wat voor tuinidee je ook hebt, je maakt het uniek met een eigen ontworpen constructie van stapelblokken. Ook voor alle andere benodigde materialen, zoals polymeerkit en opsluitbanden, ben je bij Buitenbart aan het juiste adres. Wil je meer informatie over het plaatsen van stapelblokken? Bekijk dan eens onze blog over het bouwen met stapelblokken. Of kom langs in een van onze vestigingen en doe inspiratie op. Onze verkoopmedewerkers staan graag voor je klaar met eerlijk en deskundig advies.