Heb je kinderkopjes van natuursteen aangeschaft of ben je dit van plan? Dan is het natuurlijk goed om te weten hoe je deze stenen het beste kunt verwerken. Welke ondergrond heb je nodig om natuursteen kinderkoppen in te leggen? En met welk middel kan je de stenen het beste voegen? In deze blog informeren wij je graag over de aanleg van natuurstenen kinderkopjes.

Natuursteen kinderkoppen in de tuin

Kinderkopjes worden ook wel kinderkoppen en kasseien genoemd. Kinderkopjes zijn kleine stukjes natuursteen die kunnen worden gebruikt voor verharding. Deze stenen zijn verkrijgbaar in de volgende formaten:
10x10cm
14x14cm
8x11cm

Kinderkopjes hebben de naam te danken aan het formaat. De naam is bedacht, omdat men vond dat het formaat van de stenen wat weg heeft van dat van een kind. Dit is wellicht een gekke benaming, maar wordt in de volksmond het vaakst gebruikt. Deze stenen zijn perfect voor de aanleg van bijvoorbeeld een terras of een tuinpad. De structuur en getrommelde afwerking van natuursteen zorgt voor een authentiek karakter. Daardoor gaan kinderkopjes van natuursteen prachtig samen met een tuin in landelijke stijl.

Welke ondergrond voor kinderkopjes?

Kinderkopjes kunnen gemakkelijk in een geëgaliseerd zandbed worden verwerkt. Dit wordt doorgaans gedaan wanneer men een tuinpad aanlegt. Toch adviseren wij om voor de ondergrond een mengsel van Stabiking en metselzand te gebruiken. Dit zorgt namelijk voor het mooiste eindresultaat en een stevigere basis. 

Tip: Het mengsel kan gemakkelijk met een betonmolen worden gemengd. Voeg voldoende water toe om het mengsel aardvochtig te maken. Hierdoor weet je zeker dat het mengsel gemakkelijk kan worden verwerkt.

Hoeveel metselzand en Stabiking heb je nodig?

Houd voor het mengsel de volgende verhouding aan:
Metselzand: Doorgaans heb je voor 20m2 een kuub metselzand nodig.
Stabiking: Per vierkante meter heb je 5kg Stabiking nodig.
Verhouding metselzand en Stabiking: Hiervoor geldt een verhouding van 1 op 6. Dit betekent dat je voor 5kg Stabiking 30kg metselzand nodig hebt.

Een kuub metselzand weegt ongeveer 1600kg. Van hieruit kunnen we gemakkelijk uitrekenen hoeveel we nodig hebben per m2. Dit doe je als volgt:
1600:20= 80kg metselzand per m2
80:6= 13,33kg Stabi King per m2

Hoe zorg je voor de juiste ondergrond?

Verdeel het mengsel van Stabiking en metselzand gelijkmatig over het oppervlak dat je wilt bestraten. Door middel van een houten lat of afreibalk kan je de ondergrond gemakkelijk egaal maken. Maak gebruik van een waterpas om te controleren of de ondergrond goed is afgesteld. Let op dat je altijd een afschot van 1cm per strekkende meter aanhoudt. Dat wil zeggen dat het oppervlak afloopt in een bepaalde richting. Een afschot zorgt ervoor dat regenwater gemakkelijk weg kan lopen. Om regenwater af te voeren kan je ervoor kiezen om een goot te plaatsen.

Kinderkoppen leggen

Kinderkoppen kunnen in verschillende verbanden worden gelegd. Zo kan je ervoor kiezen om de stenen in rechte rijen te leggen. Maar dankzij de vorm van de stenen zijn ook andere verbanden mogelijk. Denk aan het waaierverband, waarin kasseien in boogvorm worden gelegd. Of gebruik natuursteen kinderkoppen als randsteen langs een pad. Op onderstaande afbeeldingen geven wij een paar mooie voorbeelden. Van links naar rechts geven wij kasseien in rechte rijen, waaierverband en als randstenen weer.

Hoe voeg ik kasseien?

Kasseien zijn getrommelde stenen. Dit betekent dat kinderkopjes niet maatvast zijn. Hierdoor kunnen de stenen niet strak tegen elkaar worden gelegd. Daarnaast zorgen de ongelijke zijden van de stenen voor ongelijke voegen. Daarom worden kinderkopjes afgevoegd met polymeerzand. Deze flexibele voeg is geschikt voor voegen van 2 tot 50mm breed. Daarnaast is het een waterdoorlatend voegmiddel. Zo kan regenwater tussen de stenen door naar de ondergrond worden afgevoerd, zodat je terras of tuinpad niet onnodig lang nat blijft na een regenbui.

Hoe onkruid vermijden tussen kasseien?

Ook hierom worden kinderkopjes afgevoegd met polymeerzand. Dit voegmiddel zorgt er namelijk ook voor dat onkruid geen ruimte meer heeft om te groeien. Hierdoor ben je een stuk minder tijd kwijt aan onderhoud van je terras of tuinpad, omdat je geen last hebt van onkruid dat je moet verwijderen.

Hoeveel kinderkopjes per m2?

Kinderkopjes zijn verkrijgbaar in verschillende soorten steen en afmetingen. Daarom verschilt het exacte aantal stenen dat je nodig hebt. Enkele voorbeelden zijn:
Kinderkopjes 10x10: ongeveer 100 per m2
Kinderkopjes graniet 8x11: ongeveer 160 per m2
Kinderkopjes basalt 8x11: ongeveer 155 per m2
Kinderkopjes 14x14: ongeveer 52 per m2

Natuursteen kinderkoppen zijn per bigbag met een inhoud van ongeveer 5m2 te bestellen.

Kinderkopjes beton

Naast kinderkoppen van natuursteen kan je bij ons ook terecht voor kinderkoppen van beton. Dit zijn de zogeheten Courtstones. Deze stenen hebben de maatvastheid van beton en de uiterlijke kenmerken van natuursteen. Daardoor kunnen Courtstones gemakkelijker worden gelegd dan natuursteen kinderkoppen. Courtstones zijn in hele pakketten van ongeveer 5m2 te bestellen. Elk pakket wordt geleverd op een pallet.

Snel aan de slag gaan met je nieuwe terras of tuinpad? Bekijk dan onze gehele collectie kinderkoppen en bestel gemakkelijk en snel online. Of kom langs in een van onze vestigingen en laat je inspireren. Onze verkoopmedewerkers staan graag voor je klaar met eerlijk en deskundig advies. Liever hulp op afstand? Neem dan gerust contact met ons op.