Hoe leg je visgraat klinkers?
Een laminaat visgraat vloer in huis is erg populair. Dit komt doordat visgraat tegels een moderne, strakke en toch speelse uitstraling hebben die overal bij past. Maar niet alleen voor binnen is dit verband mooi om te leggen. Met visgraat klinkers kan je dit legverband ook in de tuin toepassen. Denk bijvoorbeeld aan een terras en/of stevige oprit. Maar wat is het visgraatverband eigenlijk? Waar moet je aan denken wanneer je visgraat klinkers gaat leggen? Wij van Buitenbart geven graag antwoord op deze en andere veelvoorkomende vragen over de aanleg van visgraat bestrating.
Wat is visgraatverband?
Het visgraatverband wordt in de volksmond ook wel het keperverband of zigzagverband genoemd, maar is niet hetzelfde. Wat zijn deze verschillen precies? Dit laten wij aan de hand van onderstaande afbeeldingen zien.
Het visgraatverband kan worden gevormd met langwerpige stenen, zoals klinkers, waalformaat en dikformaat. Niet alleen langwerpige stenen als klinkers zijn geschikt voor het visgraatverband, maar ook in andere maatvoeringen. Zo kan je ook visgraat tegels in onder andere 30x60cm en 40x80cm gebruiken. Als de breedte van de tegel de helft van de lengte bedraagt, dan kan je deze gebruiken voor de aanleg van het visgraatverband. De stenen worden in een hoek van 45 graden in een haakse L-vorm gelegd. Hierdoor ontstaat een soort zigzag patroon dat veel weg heeft van een visgraat, vandaar ook de naam visgraatverband.
Wat kost visgraat per m2?
Hoeveel je precies kwijt zult zijn aan het visgraatverband is op voorhand moeilijk te zeggen. Dit gaat namelijk samen met het type stenen dat je kiest. In een vierkante meter passen bijvoorbeeld ongeveer 100 waalformaat stenen en ongeveer 68 dikformaat stenen. Daardoor varieert de prijs van visgraat per m2. Wel weet je zeker dat je bij Buitenbart nooit teveel betaalt. Wij bieden namelijk ons hele assortiment voor de beste internetprijzen aan. Daarnaast vinden wij alleen het beste goed genoeg en verkopen we alleen a-kwaliteit producten. Vind je het moeilijk een keuze te maken en heb je advies nodig? Kom langs in een van onze vestigingen en doe inspiratie op. Onze verkoopmedewerkers voorzien je graag van eerlijk en deskundig advies.
Is visgraat moeilijk te leggen?
De aanleg van visgraat klinkers vraagt om meer zaagwerk dan andere legverbanden zoals het halfsteensverband. Dit komt doordat je meer gaten hebt langs de rand die opgevuld moeten worden. Op onderstaande afbeelding is dat goed zichtbaar.
Los daarvan is het niet moeilijk om visgraat zelf te leggen. Dit komt doordat de stenen gemakkelijk haaks tegen elkaar worden gelegd. Daarnaast zorgt ook de ondergrond voor eenvoudige aanleg. Hier heb je namelijk geen speciale ondergrond nodig. Geëgaliseerd vulzand is voldoende. Is het nodig om de ondergrond extra te verstevigen, bijvoorbeeld voor een oprit die zwaar belast wordt? Breng dan ook een laag menggranulaat aan.
In welke richting leg je visgraat?
Het visgraatverband kan in verschillende richtingen worden gelegd. Welke richting je kiest bepaalt het uiterlijk van je tuinpad, terras of oprit. De mogelijkheden zijn:
Horizontaal: Heb je een smal tuinpad dat je breder wilt laten lijken? Leg het visgraatverband dan horizontaal aan. Dit zorgt ervoor dat het oppervlak optisch breder wordt.
Verticaal: Door het visgraatverband verticaal te verwerken zorg je ervoor dat het oppervlak langer lijkt. Deze aanleg wordt het meest toegepast voor de oprit, omdat je hiermee het mooiste eindresultaat krijgt.
Diagonaal: Hiermee wordt het visgraatverband 45 graden gedraaid. De klinkers worden als een soort elleboog in een hoek van 90 graden tegen elkaar aangelegd. Daarom wordt een diagonaal aangelegd visgraatverband ook wel elleboogverband genoemd.
Onderstaande afbeeldingen geven een mooi beeld van de genoemde richtingen. Van links naar rechts laten wij horizontaal, verticaal en diagonaal zien.
Waar begin je met visgraat leggen?
Zorg ervoor dat je zo min mogelijk op de ondergrond hoeft te lopen, zodat kuilen en oneffenheden worden voorkomen. Daarom wordt nooit vanaf het zandbed gewerkt, maar juist andersom. Hiermee bedoelen we dat de aanleg vanaf de stenen wordt gedaan. Begin daarom langs een zijde van het oppervlak en werk vanaf de stenen vooruit. Zo wordt de ondergrond niet verstoord en weet je zeker dat het visgraatverband stabiel en strak komt te liggen.
Hoeveel verlies bij visgraat?
Bij het visgraatverband komt altijd meer zaagwerk kijken dan normaal. Hiervoor wordt doorgaans 5% gerekend. Daarom raden wij aan om altijd 5% meer te bestellen dan het aantal meters dat je nodig hebt. Zo weet je zeker dat je genoeg stenen hebt om het gehele oppervlak te verwerken. Daarnaast raden wij aan om alle hoeveelheden in een keer te bestellen om grote kleurverschillen te voorkomen.
Tip: Bewaar het zaagwerk tot het laatste moment. Zo weet je zeker dat je voldoende klinkers hebt om het visgraatverband aan te leggen. De klinkers die overblijven kunnen op maat worden gezaagd om gaten op te vullen.
Wat is het verschil tussen visgraat en Hongaarse punt?
De visgraat Hongaarse punt is een legverband dat veel op het visgraatverband lijkt. Toch is de Hongaarse punt anders. Waar je bij het visgraatverband te maken hebt met een zigzagpatroon, heb je bij de Hongaarse punt een recht lijnenspel. De Romano Punto stenen uit de Hongaarse punt zijn zo gemaakt dat deze met de korte zijde precies tegen elkaar aan passen. Dit willen wij door middel van onderstaande afbeelding laten zien.
Zoals je ziet heeft de Hongaarse punt rechte voegen. Hierdoor krijgt je bestrating een rustige uitstraling. Wil je een tuinpad, oprit of terras met een visgraatverband, maar vind je dit vanwege het zigzagpatroon net iets te druk? Dan is de Hongaarse punt een perfect alternatief.
Bekijk hier onze gehele collectie aan klinkers en bestel deze gemakkelijk en snel online. Ook nodigen wij je graag uit in een van onze vestigingen om je te laten inspireren. Onze verkoopmedewerkers staan voor je klaar met eerlijk en deskundig advies. Alleen kort advies nodig? Neem dan contact met ons op. Ook vanaf een afstand helpen wij je graag.