Wat voor tuinidee je ook hebt, je maakt het af met pallisaden. Of je nou spreekt van pallisade of palissade, de spelling is anders maar het principe blijft hetzelfde. Wij hanteren de spelling pallisade en als meervoud pallisaden. Een pallisade is een ronde of vierkante paal die deels in de grond wordt geplaatst. Meerdere pallisaden bij elkaar vormen een pallisadeband. Deze is perfect voor het opvangen van hoogteverschillen en het maken van tuinafscheidingen als een omheining, een borderrand, plantenbak en nog veel meer. Wij van Buitenbart leggen graag uit hoe je met pallisaden je tuin compleet maakt.

Wat betekent pallisade?

Een pallisade is een rij van palen die samen ook wel een pallisadeband worden genoemd. Pallisadebanden zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes variërend van 20cm tot wel 100cm hoog. Perfect voor het opvangen van hoogteverschillen en het maken van verschillende constructies. Met pallisaden krijgt je tuin een unieke uitstraling en wordt deze strak en stevig afgewerkt.

Vierkante pallisaden

Met vierkante pallisaden krijgt je tuin een moderne en robuuste afwerking. Deze pallisaden staan ook wel bekend onder de volgende benamingen:
Pallisade blokjesband
Rectoband
Pallisade band vierkant
Quadro pallisade

Onze vierkante pallisadebanden zijn verkrijgbaar in de volgende afmetingen:
6x25x50cm
6x35x50cm
6x60x50cm
8x25x50cm
8x35x50cm
8x50x50cm

Ronde pallisaden

Ronde pallisaden zijn perfect voor een speelse afwerking van je tuin. Deze pallisaden staan ook wel bekend onder de volgende benamingen:
Pallisade rondoband
Rondoband
Ronde pallisade
Rondo

Onze ronde pallisadebanden zijn verkrijgbaar in de volgende afmetingen:
6x25x50cm
6x40x50cm
6x60x50cm
8x25x50cm
8x35x50cm
8x50x50cm

Duo pallisaden

Heb je ronde pallisadebanden geplaatst, maar zijn deze net te kort? Ga dan voor een duo pallisade, waarbij 2 pallisaden aan elkaar zijn gemaakt. Deze zijn verkrijgbaar in 25cm en 40cm hoog met een diameter van 6cm. Duo pallisaden zijn perfect om ronde pallisadebanden een stukje te verlengen en op deze manier mooi af te werken. Daarnaast kan je ook gaan voor losse pallisaden. Hiermee kan je gemakkelijk borders maken met ronde vormen.

Wat kan je met een pallisade?

Maak je tuin uniek door deze af te werken met pallisaden. Met deze palen en banden kan je de meest uiteenlopende creaties maken. Zo zijn pallisaden perfect voor het maken van een tuinomheining, een prachtige manier om de voortuin te scheiden van de stoep. Of gebruik pallisade om hoogteverschillen op een stijlvolle manier op te vangen. Meer groen in de tuin? Maak dan een border van pallisaden.

Hoe plaats je pallisade?

Pallisadebanden worden op dezelfde manier als opsluitbanden geplaatst. Het verschil is dat pallisaden niet helemaal in de grond worden geplaatst, maar voor het grootste deel boven de grond uitkomen. pallisaden worden op de volgende manier geplaatst:
Uitgraven: Begin met het uitgraven van een gleuf die diep genoeg is voor de pallisade. Zorg ervoor dat je extra speling hebt door de gleuf breder te maken dan de pallisade zelf. Zo heb je de ruimte om de ligging van de pallisadebanden aan te passen. Zo weet je zeker dat alle pallisadebanden gemakkelijk strak tegen elkaar kunnen worden geplaatst.
pallisade plaatsen: Nadat je ruimte hebt gemaakt kan je de pallisaden plaatsen. Dit doe je door de pallisaden simpelweg in de gleuf te plaatsen en tegen elkaar aan te leggen. Door middel van een rubberen hamer kan je de pallisaden eventueel aankloppen, zodat deze goed vast komen te liggen. Daarnaast kan je op deze manier ervoor zorgen dat de hoogte van de pallisadebanden overal gelijk is.
Controle: Voordat je de pallisaden helemaal gaat afwerken is het belangrijk om te controleren of de ligging juist is. Hiervoor kan je het beste een waterpas gebruiken. Hiermee kan je gemakkelijk controleren of de border, plantenbak, omheining of andere constructie helemaal recht loopt.
Afwerking: Wanneer de pallisaden goed staan kan je deze gemakkelijk afwerken. Dit doe je door simpelweg het uitgegraven gebied op te vullen met grond en dit te verdichten.

Hoe diep moet een pallisade de grond in?

pallisaden worden voor minimaal 1/3 deel in de grond geplaatst. Heb je pallisadebanden van 50cm hoog, dan komen deze tot ongeveer 17cm in de grond te staan. Wil je een border maken die minimaal 50cm uit de grond steekt? Dan kan je er ook voor kiezen om pallisaden van 75cm hoog te plaatsen. Voor constructies die om extra stevigheid vragen kan je er ook voor kiezen om de pallisaden tot de helft in de grond te plaatsen.

Wat zijn pallisade blokken?

Sommige stapelblokken kunnen zowel liggend als staand worden verwerkt. Daarom worden deze stapelelementen ook wel pallisade blokken genoemd. Zet je een aantal van deze blokken rechtop tegen elkaar aan, dan wordt op deze manier een pallisadeband gevormd. Voorbeelden van blokken die als pallisade gebruikt kunnen worden zijn:
Splitton: Dit zijn stapelblokken van Redsun. Deze blokken zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en kleuren. Doordat de blokken gekloofd en getrommeld zijn hebben deze een verouderd uiterlijk gekregen. pallisade stapelblokken uit de Splitton serie passen dan ook perfect in de tuin met een landelijk karakter.
Schellevis stapelelementen: De Schellevis stapelelementen zijn direct te herkennen aan de typische Oud Hollandse uitstraling. Dit komt door de unieke structuur van deze betonnen stapelblokken, die zowel aan de bovenkant als aan de zijkanten mooi naar voren komt. Daarom zijn deze stapelblokken ook zeer geschikt om als pallisaden te plaatsen. Deze passen perfect bij iedere tuinstijl van landelijk tot modern.

Nieuwsgierig geworden naar onze pallisaden? Klik hier om onze gehele collectie te bekijken en gemakkelijk online te bestellen. Advies nodig over welke blokken het beste bij jouw tuin passen? Dan nodigen wij je graag uit in een van onze vestigingen, waar onze verkoopmedewerkers je van eerlijk en deskundig advies willen voorzien.