Flagstones zijn natuursteen tegels met een organische vorm. Dit betekent dat alle tegels, die in een krat worden geleverd, verschillende afmetingen, vormen en diktes hebben. Daarom passen Flagstones natuursteen tegels perfect in de tuin met een authentiek landelijk karakter en een natuurlijke afwerking. Maar hoe worden deze tegels verwerkt tot een mooi terras, tuinpad of andere licht belastbare sierbestrating? En welke ondergrond kan je hier het beste voor gebruiken? Wij van Buitenbart leggen graag aan je uit hoe je Flagstones van natuursteen verwerkt.

Welke ondergrond voor flagstones?

De basis van iedere tuin begint bij de juiste fundering, namelijk een gestabiliseerde ondergrond. Hier volgt een uitleg over de ondergrond voor natuursteen Flagstones. Er zijn vele manieren om voor de juiste ondergrond te zorgen. Welke methode het beste is, kan per regio verschillen. Ons advies is om een mengsel van Stabiking en metselzand te gebruiken. De verhouding van dit mengsel ziet er als volgt uit:
Metselzand: Doorgaans heb je een kuub metselzand voor 20m2 nodig.
Stabiking: Hiervan heb je 5kg per m2 nodig.
Verhouding metselzand en Stabiking: Houd een mengverhouding van 1 op 6 aan. Dit betekent dat je voor 5kg Stabiking 30kg metselzand nodig hebt.

Door middel van een betonmolen kunnen de materialen goed met elkaar vermengd worden. Voeg water toe om het mengsel aardvochtig te maken. Zo zorg je ervoor dat het mengsel gemakkelijk te verwerken is.

Voor de juiste ondergrond zorgen

Verdeel het mengsel van Stabiking en metselzand over het oppervlak dat je wilt aanleggen. Zorg ervoor dat de ondergrond egaal en waterpas is afgesteld. Dit kan je gemakkelijk doen door middel van een houten lat of afreibalk. Hiermee maak je de ondergrond glad, waarbij je met de waterpas controleert of deze juist is afgesteld.

Hoeveel metselzand en Stabiking heb je nodig?

Zoals eerder aangegeven werken we met een verhouding van 1 op 6. Dit staat gelijk aan 1 deel Stabiking op 6 delen metselzand. Aan de hand van het volgende voorbeeld kan je gemakkelijk uitrekenen hoeveel je nodig hebt voor jouw terras. Hierbij rekenen wij met een kuub metselzand per 20 vierkante meter. 

Terras van 25m2

Een kuub metselzand weegt ongeveer 1600kg. Dit gewicht gaan we omzetten naar 25 vierkante meter. De rekensom die hiervoor nodig is gaat als volgt.
1600:20=80 (dit is gelijk aan 80kg metselzand per m2)
80x25=2000 (totaal aantal kilo’s metselzand)

Om te weten hoeveel Stabiking je nodig hebt deel je het totale gewicht van metselzand door 6. De rekensom hiervan is 2000:6=333,33.

Voor een terras van 25 vierkante meter heb je nodig:
1 kuub (bigbag) metselzand
0.5 kuub (minibag) metselzand
14 x Stabiking zak van 25kg.

Flagstones leggen

De fundering is gelegd. Nu kan je overgaan tot het verwerken van de tegels. Met flagstones kan dit een heel gepuzzel zijn, omdat de tegels allemaal andere vormen hebben. Dit betekent dat de tegels als het ware in mozaïek worden gelegd, waarbij je zelf het patroon bepaalt. Er is daarom geen exacte manier waarop Flagstones komen te liggen. Wel kunnen wij je helpen met deze tips:
Proef leggen: Ben je niet helemaal zeker hoe je de tegels wilt leggen? Dan kan je er goed aan doen om de tegels eerst los te leggen. Zo kan je bepalen hoe je de Flagstones hebben wilt en weet je zeker dat je goed uitkomt met het aantal dat je hebt. Daarnaast biedt proef leggen ruimte voor eventuele aanpassingen in de wijze waarop de tegels zijn gelegd.
Plaatsing grote en kleine tegels: Flagstones worden in een krat met verschillende formaten geleverd. Dit betekent dat het pakket grote en kleine tegels bevat. Leg de grote tegels op plaatsen die het meest zullen worden gebruikt, bijvoorbeeld het midden van een tuinpad. Dit zorgt namelijk voor extra stabiliteit. Zo weet je zeker dat de Flagstones goed blijven liggen, ook wanneer deze intensief worden belast.
Afstand tussen de tegels: Flagstones hebben allemaal andere formaten, vormen en diktes. Hierdoor lukt het niet om de tegels met gelijke afstanden van elkaar te leggen. Het is daarom niet erg dat de voegen verschillende breedtes hebben. Integendeel, want dit draagt juist bij aan de natuurlijke uitstraling.

Flagstones in de tuin afwerken

Voor het afvoegen van Flagstones wordt polymeerzand gebruikt. Dit is een voegmiddel dat gebruikt kan worden voor smalle en brede voegen. Daarnaast is polymeerzand flexibel. Dit betekent dat eventuele bewegingen van de tegels worden opgevangen. Polymeerzand geeft namelijk mee. Hierdoor zullen de voegen niet beschadigd raken. 

Hoeveel Flagstones per m2?

Flagstones zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. Per soort hebben de tegels weer andere formaten. Daarom verschilt het aantal Flagstones dat in een vierkante meter past, want voor elke soort is dat weer anders. Wij kunnen op voorhand niet zeggen hoeveel tegels precies in een vierkante meter passen.

Hoever moet je staptegels uit elkaar leggen?

Als je staptegels wilt leggen adviseren wij onze handgekapte Flagstones, omdat deze een vastere maatvoering hebben dan andere flagstones. Daarom zijn onze handgekapte Flagstones perfect om als staptegels te leggen, bijvoorbeeld als een pad van je terras naar de schuur. Deze tegels kunnen los in zand, op gras of grind worden gelegd. Staptegels worden doorgaans met een afstand van 20-25cm van elkaar af gelegd. Hierbij wordt ook wel op het hart, ofwel het midden, van de tegels gelet. Het hart van de tegels wordt namelijk doorgaans met 60-70cm afstand van elkaar gelegd. De genoemde afstanden zorgen ervoor dat je op een natuurlijke manier over de staptegels kunt lopen. Wil je zeker weten dat de tegels goed worden gelegd? Lef deze dan eerst als proef. Dan heb je de mogelijkheid om het pad te testen, zodat je zeker weet dat je hier comfortabel overheen kunt lopen.

Betonnen Flagstones

Het overgrote deel van de Flagstones uit ons assortiment is gemaakt van natuursteen. Daarnaast bieden wij ook Flagstones van beton aan. Dit zijn de GeoStretto en GeoAlivo tegels van MBI. Deze zijn gemaakt van GeoSteen, dat wil zeggen beton met een speciale deklaag van natuurlijke mineralen. Dankzij deze deklaag hebben de staptegels van MBI kleurvaste eigenschappen. Doordat deze tegels van beton zijn gemaakt kunnen deze in een normaal geëgaliseerd zandbed worden verwerkt. Voor deze tegels heb je dus geen speciale ondergrond nodig.

Ben je enthousiast geworden en wil je de tuin aanleggen met Flagstones? Bekijk dan hier ons volledige aanbod van deze tegels. Ook nodigen wij je graag uit in een van onze vestigingen. We helpen je graag met het kiezen van de juiste Flagstones. Daarbij voorzien onze verkoopmedewerkers je graag van eerlijk en deskundig advies, ook als het gaat om aanleg.