Je hebt gekozen voor 2cm dikke keramische buitentegels om je tuin, balkon of dakterras mee aan te leggen. Maar hoe worden deze buitentegels verwerkt en wat heb je hier allemaal voor nodig? Dit verschilt per ondergrond. Wij van Buitenbart leggen je graag uit wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen de ondergronden. Daarnaast informeren wij je over alle benodigdheden. Zo weet je precies hoe je het beste te werk kunt gaan en wat je nodig hebt.

Wat heb je nodig?

De 2cm dikke keramische tegels zijn uitgezocht. Je hebt een plan voor drainage gemaakt en hebt hier de juiste goten voor gehaald. Daarnaast is ook aan het juiste voegmiddel en de nodige opsluitbanden gedacht. Maar wat heb je nog meer nodig? Via onderstaande lijst informeren wij je hier graag over. Zorg ervoor dat je alles in huis hebt voordat je gaat aanleggen, want een goede voorbereiding is niet voor niks het halve werk.

Rolmaat: Gebruik een rolmaat om het oppervlak dat je wilt bestraten op te meten, zodat je dit kunt afzetten.

Afzetting: Zet het gebied dat je hebt opgemeten af met paaltjes en een touw. Steek de paaltjes in de grond en span hier het touw omheen. 

Houten lat: Deze wordt gebruikt om de ondergrond te egaliseren. Hiervoor kan je ook een afreibalk gebruiken.

Waterpas: Dit heb je nodig om ervoor te zorgen dat het oppervlak goed is afgesteld. Bestrating wordt altijd met afschot gelegd. In de regel is afschot altijd 1cm per strekkende meter. Met een waterpas kan je gemakkelijk controleren of het oppervlak goed afloopt.

Voegkruizen: Keramische tegels worden altijd met een voeg van minimaal 4mm gelegd. Hierdoor wordt voorkomen dat de tegels langs elkaar schuiven, zodat deze niet beschadigd raken. Om ervoor te zorgen dat de afstand tussen elke tegel gelijk is kan je voegkruizen gebruiken.

Watergekoelde zaagtafel: Het kan voorkomen dat je een aantal tegels moet zagen om deze passend te maken. Maak hiervoor gebruik van een watergekoelde zaagtafel. Zorg ervoor dat je een zaagblad hebt dat geschikt is voor keramiek. Hoe je keramische tuintegels het beste kunt zagen leggen we je hier uit.

Rubberen hamer: Deze kan worden gebruikt om de tegels licht aan te kloppen.

Beschermende kleding: Hier wordt niet altijd aan gedacht, maar is daarom nog niet minder belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan werkschoenen en kniebeschermers. Tijdens het verwerken van terrastegels ben je continu aan het sjouwen. Daarnaast zal je regelmatig op je knieën moeten zitten om de tegels goed te leggen. Door werkkleding te dragen worden pijnklachten zoveel mogelijk voorkomen. Neem daarom ook voldoende rust, zodat je lichaam niet overbelast raakt.

Voor de juiste ondergrond zorgen

Welke ondergrond je precies nodig hebt, verschilt per regio en daarom wordt niet overal dezelfde werkwijze aangehouden. Dit betekent dat je op verschillende manieren voor de juiste fundering kunt zorgen. Wij leggen de methode uit die wij het meest gebruiken. Het kan zijn dat voor jouw situatie een ander type ondergrond nodig is. Neem daarom contact met ons op zodat wij je hierover kunnen adviseren. Zo weet je zeker dat de 2cm dikke keramische tegels op de juiste manier worden verwerkt, zodat je nog jarenlang van een stevig terras geniet.

2cm keramiek in de tuin

Ga je keramische buitentegels 2cm dik verwerken in de tuin? Dan heb je een gestabiliseerde ondergrond nodig. Dit kan je maken met een mengsel van metselzand en Stabiking.

Metselzand: In de regel heb je per 20 vierkante meter een kuub metselzand nodig.

Stabiking: Per vierkante meter heb je 5kg Stabiking nodig.

Verhouding metselzand en Stabiking: De beste mengverhouding tussen metselzand en Stabiking is 1 op 6. Dit betekent dat je voor 5kg Stabiking 30kg metselzand nodig hebt.

Maak gebruik van een betonmolen om deze mix goed met elkaar te mengen. Voeg een beetje water toe om het mengsel aardvochtig te maken. Is het mengsel klaar voor gebruik? Doorloop dan de volgende stappen om je terras te leggen.

Ondergrond uitstorten: Stort het mengsel van metselzand en Stabiking uit en verdeel dit over het oppervlak.

Oppervlak gelijk maken: Maak gebruik van een houten lat of een afreibalk om het oppervlak glad en waterpas te maken. Controleer met een waterpas of het oppervlak goed is afgesteld. Zo weet je zeker dat je terras goed wordt gelegd.

Tegels leggen: Je kunt de 2cm dikke keramische tuintegels direct op de gestabiliseerde ondergrond verwerken. Zorg ervoor dat de tegels met gelijke afstand van elkaar worden gelegd. Hiervoor wordt doorgaans een afstand van 4mm aangehouden. Om dit makkelijker te maken kan je voegkruizen gebruiken. Je kan er ook voor kiezen om de onderkant van de tegels te bestrijken met een papje van Stabiking. Dit is niet nodig, maar is optioneel om de tegels te verbinden met de ondergrond. Heb je terrastegels uit meerdere pakketten? Meng deze dan door elkaar voor het mooiste eindresultaat. 

Aankloppen: Maak gebruik van een rubberen hamer om de tegels licht aan te kloppen. Let op dat je dit niet te hard doet om breken van deze dunne tegels te voorkomen.

Hoeveel metselzand en Stabiking heb je nodig?

Aan de hand van het volgende voorbeeld kan je gemakkelijk uitrekenen hoeveel je nodig hebt voor jouw terras. Hierbij rekenen wij met een kuub metselzand per 20 vierkante meter.

Terras van 25m2: 

Een kuub metselzand weegt ongeveer 1600kg en is genoeg voor een oppervlakte van 20m2. Dit moeten we gaan omzetten naar 25 vierkante meter. De rekensom die hiervoor nodig is gaat als volgt: (1600:20)x25=2000.

Per vierkante meter heb je 5kg Stabiking nodig. De rekensom voor het totaal aantal kilo's dat je nodig hebt gaat als volgt: 5x25=125.

Voor een terras van 25 vierkante meter heb je 2000kg metselzand en 125kg Stabiking nodig.

2cm keramiek op het balkon

Wil je 2cm dikke keramische tegels op je balkon of dakterras verwerken? Maak dan gebruik van verstelbare tegeldragers. Met tegeldragers zorg je ervoor dat water goed onder de tegels weg kan lopen. Zo wordt opvriezen in koudere maanden voorkomen. Daarnaast is ook de verstelbaarheid van deze tegeldragers belangrijk. Niet alle ondergronden lopen namelijk helemaal gelijk. Door de verstelbaarheid van de dragers kan je ervoor zorgen dat de tegels alsnog waterpas gelegd worden. Hoeveel tegeldragers je nodig hebt hangt af van het formaat van de tegels. Voor elke tegel heb je minimaal 4 tegeldragers nodig voor elke hoek. Zijn de tegels groter dan 60x60cm? Dan heb je een extra tegeldrager nodig, die in het midden van de tegel wordt geplaatst. 

Keramische tuintegels afvoegen

Heb je een balkon of dakterras aangelegd? Dan worden de tegels niet afgevoegd. Keramische tegels die in de tuin zijn verwerkt, worden wel afgevoegd. Maak hiervoor gebruik van polymeerzand. Dit is een flexibele voeg die de bewegingen van keramische tegels opvangt. Dankzij dit voegmiddel worden beschadigingen aan je terras voorkomen, doordat de tegels niet langs elkaar schuiven. Dit komt doordat keramiek uitzet of juist krimpt bij temperatuurwisselingen. 

Terras opsluiten

Met het opsluiten van je terras wordt verschuiven van de tegels voorkomen. Opsluiting wordt gedaan door opsluitbanden langs je terras te plaatsen. Wij geven er de voorkeur aan om het opsluiten van bestrating tot het laatst te bewaren. De opsluitbanden liggen namelijk niet in de weg wanneer je tegels legt. Daarnaast is het makkelijker uitmeten hoe je het beste uitkomt met de opsluitbanden die je hebt. Graaf een extra gleuf uit langs je terras om hier de opsluitbanden in te plaatsen. Maak gebruik van een rubberen hamer om de bandjes aan te kloppen, zodat deze stevig blijven zitten. De opsluitbanden worden altijd 1cm lager dan tegels gelegd. Hierdoor is je terras goed opgesloten, zonder dat de banden in het zicht liggen.

Nu weet je hoe je 2cm keramische tuintegels kunt verwerken in je tuin en op je balkon. Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. Of kom langs in een van onze vestigingen en laat je adviseren door een van onze deskundige verkoopmedewerkers. Ben je op zoek naar nieuwe tegels voor je tuin? Klik dan hier voor ons aanbod aan 2cm keramische tuintegels.