Douglas is een van de meest populaire houtsoorten voor toepassingen in de tuin. En dat is zeker niet voor niets. Deze houtsoort is namelijk sterk en heeft een mooie gloed, waardoor je tuin een sfeervolle afwerking krijgt. Daarnaast is het ook gemakkelijk te bewerken en dus uitermate geschikt voor de meest uiteenlopende projecten. Maar wat voor soort hout is douglas eigenlijk? Hoe duurzaam is het en wat zijn de voordelen? Lees snel verder voor een antwoord op deze en andere meest gestelde vragen over douglas hout.

Wat voor soort hout is douglas?

Douglas hout is een naaldhoutsoort afkomstig van de Europese douglasspar en de uit Noord-Amerika geïmporteerde Oregon Pine. Hoewel de herkomst kan verschillen, blijven de kenmerken van het hout hetzelfde. Het hout is zalmkleurig tot roodachtig bruin, wat onder invloed van licht voor mooie roodtinten zorgt. Hierdoor heeft het hout een warme uitstraling en krijgt je buitenverblijf, schutting of andere constructie een sfeervolle afwerking. Daarnaast is douglas een van de hardste naaldhoutsoorten met een goede buigweerstand. Hierdoor is het een zeer veelzijdig inzetbaar constructiehout, waarmee je zowel binnen als buiten de meest uiteenlopende bouwwerken kunt maken.

Wat zijn de eigenschappen van douglas hout?

Daarnaast zijn er nog meer eigenschappen van douglashout. Een paar van deze eigenschappen hebben voor je op een rijtje gezet.
Kwasten en noesten: Dit zijn plekken waar een tak in de boom heeft gezeten. Kwasten zijn ruwe, bruine vlekken, noesten ovaal en rond. Samen dragen ze bij aan de robuuste natuurlijke uitstraling van douglas hout.
Lijnenspel: Dankzij jaarringen van de bomen krijgen balken, planken en palen een mooi lijnenspel. Afhankelijk van hoe het hout gezaagd is, zorgt dit voor een duidelijke streeptekening of een vlamtekening.
Harshoudend: Douglas is een harshoudende houtsoort. Hars kan voor vettige strepen of vlekken zorgen. Dit kan worden voorkomen door het hout versneld te drogen. Dit zorgt er namelijk voor dat overtollige hars automatisch wordt verwijderd.
Goed bewerkbaar: Douglas is een zachte massieve houtsoort. Massief betekent dat balken, palen en planken van douglas volledig uit hout gezaagd zijn en dus niet zijn samengesteld. Daardoor is het hout met scherp gereedschap goed te zagen, boren, schroeven en te frezen. Let op dat je dit het beste machinaal kunt doen.
Verschil in kleur en structuur: In de natuur is niks gelijk. Dit zie je ook terug in douglas hout. De kleur en structuur van het hout kan per balk/plank verschillen. Ook in dezelfde plank/balk kan je een verschil in kleur en structuur zien. Door weersomstandigheden of behandeling met beits zal het kleurverschil minder worden. Dit kleurverschil zorgt echter voor een robuuste natuurlijke uitstraling, waardoor je buitenverblijf, schutting of andere constructie een unieke afwerking krijgt.

De eigenschappen die wij niet in het rijtje benoemen worden behandeld in de meest gestelde vragen. Hier gaan wij in het antwoord van de specifieke vragen dieper op in.

Is douglas hardhout?

Omdat douglas hard en sterk is, wordt vaak gedacht dat het om hardhout gaat. Toch is douglas geen hardhout, maar een naaldhoutsoort. Douglas komt namelijk van een naaldboom, de douglasspar. Hardhout daarentegen is een verzamelnaam voor hout van loofbomen. Douglas is dus niet hetzelfde als hardhout.

Hoe lang gaat douglas hout mee?

Gemiddeld ligt de levensduur van douglas hout tussen de 10 en 15 jaar. Dit geldt voor onbehandeld douglas, dat op de juiste manier is verwerkt. Daarmee bedoelen we met de juiste bevestigingsmaterialen en boven de grond. Wil je een douglas paal in de grond plaatsen? Behandel deze dan eerst met een rubberseal, zodat het hout wordt beschermd tegen vocht uit de grond. Daarnaast kan douglas hout worden geïmpregneerd, zodat de levensduur met zo’n 5 jaar wordt verlengd.

Voor welke tuinprojecten is douglas hout geschikt?

Douglas is een sterke houtsoort die niet alleen binnenshuis, maar ook buiten uitgebreid toe te passen is. Het hout is namelijk geschikt voor de meest uiteenlopende projecten. Zo kan je met douglas de volgende constructies bouwen:

  • Overkapping
  • Schutting
  • Pergola
  • Afdak
  • Buitenverblijf
  • Tuinhuis
  • Schutting

Waar moet ik op letten bij douglas hout?

Douglas is kwetsbaar voor vocht. Daarom is het goed om het hout te behandelen met een rubberseal, voordat je dit in de grond gaat verwerken. Hiermee worden douglas palen of ander constructiehout beschermd tegen vocht uit de aarde, zodat de levensduur van het hout gewaarborgd blijft. Heb je een schutting van douglas? Dan kan je er ook voor kiezen om deze te plaatsen in combinatie met betonpalen en betonnen platen, zodat het hout niet in contact komt met de grond. 

Wat is het verschil tussen fijnbezaagd en geschaafd?

Douglas hout is verkrijgbaar in de afwerkingen fijnbezaagd en geschaafd. Fijnbezaagd wil zeggen dat het hout een ruw oppervlak heeft, waardoor het robuuste uiterlijk van douglas mooi naar voren komt. Geschaafd hout daarentegen heeft een gladder en strakker uiterlijk gekregen. Wil je gaan voor een landelijk en authentiek karakter? Dan is fijnbezaagd douglas een goede keuze. Wil je liever een strakke en moderne uitstraling? Ga dan voor geschaafd douglas.

Is douglas hout geïmpregneerd?

Van zichzelf is douglas onbehandeld hout. Om voor een langere levensduur te zorgen kan het hout worden geïmpregneerd. Wij bieden standaard onbehandeld en zwart geïmpregneerd of gespoten douglas aan. Ga je voor zwart geïmpregneerd, dan is het hout zowel zwart als beschermd tegen weersinvloeden. Hierdoor blijven zwart geïmpregneerde planken langer mooi dan onbehandelde douglas planken. Het verschil tussen geïmpregneerd en gespoten is de intensiteit van de kleur. Zo zijn planken die zwart zijn gespoten dieper ingekleurd dan geïmpregneerd hout.

Waarom wordt douglas hout grijs?

Net als alle andere houtsoorten vergrijst douglas onder invloed van UV-stralen. Hoe meer zon het hout vangt, hoe sneller het vergrijzingsproces gaat. Daarnaast kan de mate van vergrijzing verschillen. Heb je bijvoorbeeld een tuinhuis die aan een zijde in de schaduw staat? Dan zal de schaduwkant minder snel vergrijzen dan de rest van het tuinhuis. Geïmpregneerd hout vergrijst langzamer dan onbehandeld hout. Vergrijzing is een natuurlijk proces dat niet volledig kan worden tegengegaan. Maar geen zorgen, want het heeft geen invloed op de kwaliteit van hout. Dit brengt wel een groot voordeel met zich mee: vergrijzing geeft je tuinhuis, overkapping, schutting of buitenverblijf een authentiek karakter.

Hoe douglas hout behandelen?

Vind je vergrijzing van het hout toch niet zo mooi? Dan kan je er ook voor kiezen om het hout te behandelen met een beits. Hierdoor kan het vergrijzingsproces zo veel mogelijk worden tegengehouden, zodat het hout zijn warme gloed behoudt.

Met douglas zorg je voor een prachtig tuinhuis, buitenverblijf, overkapping, schutting of andere constructie waar je nog jarenlang plezier aan beleeft. Meer informatie over de mogelijkheden van dit hout? Kom langs in een van onze vestigingen of neem contact met ons op. We helpen je graag met het ontwerpen van je buitenverblijf.