Wat je ook van plan bent met de tuin of de oprit: met betonklinkers zorg je voor een stijlvolle en stevige basis. Maar met al die keuze in betonklinkers kan het moeilijk zijn om de juiste steen te kiezen. Wat zijn de eigenschappen van de verschillende soorten betonklinkers? Wat zijn de verschillen en wat zijn de overeenkomsten? Kortom: wat is de beste keuze? Buitenbart geeft graag antwoord op deze vragen.

Wat zijn betonklinkers?

Betonklinkers zijn straatstenen met een vaste maatvoering. Deze staan ook wel bekend onder de afkortingen BSS (betonstraatsteen) en BKK (betonklinker). De benaming straatstenen komt doordat je betonklinkers in vrijwel iedere straat tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan winkelstraten of openbare parkeerterreinen. Deze stenen zijn zo geliefd vanwege de sterkte, slijtvastheid en lange levensduur. Daarom zijn betonklinkers ook perfect voor de tuin en de oprit. 

Verschillende soorten betonklinkers

Betonklinkers zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen. Denk hierbij aan klinkers van basis beton, beton met deklaag of betonklinkers met een beschermlaag.  Hieronder leggen wij graag het verschil tussen deze afwerkingen uit.

Betonklinkers van basis beton

Betonklinkers worden gemaakt van een mengsel van water, cement, zand en grind en een eventuele kleurstof. Om voor zwarte betonklinkers te zorgen wordt hier een zwarte kleurstof aan toegevoegd. Basis klinkers zijn door en door gekleurd, zonder toevoegingen.
Mooie voorbeelden hiervan zijn de betonklinker grijs en de betonklinker zwart. Deze klinkers zijn perfect voor elk tuinproject, van tuinpad en terras tot een stevige oprit. De betonklinkers van standaard beton hebben geen enkele behandeling ondergaan. Dit betekent dat het beton niet is voorzien van een deklaag of bescherming. Daardoor lopen klinkers van standaard beton altijd terug in kleur. Daarnaast zal je met standaard betonklinkers beter je best moeten doen om deze schoon te maken. Dit zijn echter geen nadelen, want de kwaliteit van de klinkers blijft hetzelfde. Daarnaast hebben wij een onderhoudspakket voor beton en natuursteen, zodat je de klinkers alsnog gemakkelijk schoon kunt maken.

Betonklinkers met deklaag

Betonklinkers kunnen ook worden voorzien van een deklaag. Dit betekent dat de klinker aan de bovenzijde dieper wordt ingekleurd, zodat de kleur langer behouden blijft. Dit zijn onze Promoklinkers. Deze klinkers hebben een kleurondersteunende deklaag. Hierdoor blijft de kleur van klinkers langer behouden. Dit betekent dat Promoklinkers minder snel teruglopen in kleur dan klinkers van standaard beton. Met betonklinkers met deklaag zorg je voor een tuinpad, terras of oprit die langer mooi blijft.

Betonklinkers met beschermlaag

Een beschermlaag zorgt ervoor dat klinkers beschermd zijn tegen vocht en vuil. Dit betekent dat vocht en vuil minder diep in de betonklinkers trekken. Hierdoor zijn betonklinkers met beschermlaag gemakkelijker schoon te maken, want vuil blijft beperkt tot het oppervlak. De Promoklinker+ is een mooi voorbeeld van een betonklinker met beschermlaag. Deze klinker is voorzien van een deklaag en impregnant. Dankzij de deklaag blijft de kleur van de Promoklinker+ langer behouden. Een impregnant zorgt ervoor dat vuil en vocht niet minder diep in het beton trekt. Hierdoor is de Promoklinker+ gemakkelijker schoon te maken dan klinkers van standaard beton.

Kleurvaste betonklinkers

Kleurvaste betonklinkers zijn voorzien van een toplaag die voor kleurvaste eigenschappen zorgt. Een mooi voorbeeld hiervan is de kleurvaste betonklinker zwart. Deze is voorzien van een deklaag van 100% mineralen, zodat de kleur langer behouden blijft. Een ander mooi voorbeeld zijn de Geoklinkers van MBI. Deze zijn voorzien van een GeoSteen deklaag. Deze deklaag bestaat uit kleurechte en natuurlijke materialen met factor 25 bescherming. Hierdoor blijft de kleur van GeoSteen langer behouden, zodat Geoklinkers nog jarenlang mooi zullen blijven. Dankzij factor 25 bescherming zijn deze klinkers ook nog eens gemakkelijker schoon te maken. Dit komt doordat vocht en vuil minder kans hebben om de klinkers te trekken. 

Betonklinkers afmetingen

Betonklinkers zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, namelijk:
Klinkerformaat 21x10,5cm van 8cm dik
Keiformaat 20x10cm van 6cm of 8cm dik

Betonklinkers oprit

Een veel gebruikte toepassing van betonklinkers is voor de oprit. Met name de klinkers van 8cm dik zijn hiervoor zeer geschikt. Deze zijn namelijk bestand tegen een hogere belasting, zelfs voor het dragen van een elektrische auto. Met betonklinkers zorg je voor een stevige oprit die nog jarenlang goed zal blijven liggen. Zorg er wel voor dat de ondergrond van de oprit steviger is gemaakt door een laag menggranulaat. Daarnaast dient de ondergrond afgetrild te worden, zodat toekomstige verzakking zoveel mogelijk wordt voorkomen.

Betonklinkers kleuren

Betonklinkers zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Daarom is er voor elk idee een passende oplossing te vinden. Of je nou wilt gaan voor een mooie en stijlvolle basis, of toch iets meer kleur in de tuin wilt aanbrengen: betonklinkers zijn altijd een goede keuze. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit de volgende kleuren:
Antraciet
Zwart
Grijs
Rood

Betonklinkers voor grote projecten

Klinkers zijn niet alleen perfect voor de oprit, tuin en terras, maar ook voor grotere projecten. Zo kan je met betonklinkers ook voor stevige bestrating op een erf en parkeerterrein zorgen. Heb je betonklinkers voor een groot project nodig? Ook dit kunnen wij leveren. Neem contact met ons op over de mogelijkheden.

Nu weet je wat betonklinkers zijn en uit welke soorten je kunt kiezen. Maar welke betonklinker is het beste? Dit hangt af van jouw situatie en wat je wensen zijn. We nodigen je graag uit in een van onze vestigingen om hier samen naar te kijken. Laat je inspireren en adviseren door onze verkoopmedewerkers, die je van eerlijk en deskundig advies voorzien. We kunnen ons voorstellen dat je ook nog enkele vragen hebt. Daarom geven wij hieronder een antwoord op de meest gestelde vragen over betonklinkers. Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Meest gestelde vragen over betonklinkers

  • Hoeveel betonklinkers per m2?

    Per vierkante meter wordt gerekend op 44 betonklinkers, die in elleboogverband worden gelegd. We raden aan om altijd wat meer te bestellen dan nodig. Zo weet je zeker dat je voldoende klinkers hebt, ook bij mogelijke breuken en snijverlies.

  • Wat kosten betonklinkers per m2?

    De kosten van betonklinkers per m2 variëren. Dit gaat namelijk samen met de betonklinkers die je kiest en hoeveel je hiervan nodig hebt. Wel weet je zeker dat je bij Buitenbart nooit teveel betaalt. Wij hanteren namelijk de beste internetprijzen voor al onze a-kwaliteit producten.

  • Wat wegen betonklinkers per m2?

    Een betonklinker van 21x10,5cm met een dikte van 8cm weegt ongeveer 4kg per stuk. Als we van 44 betonklinkers per vierkante meter uitgaan, dan komen we uit op 4x44= 176kg per vierkante meter.

  • Hoe dik moet een klinker voor de oprit zijn?

    Voor de oprit zijn zowel 6cm dikke als 8cm dikke klinkers geschikt. Wel adviseren wij altijd klinkers van 8cm dik, omdat deze het meest geschikt zijn voor het dragen van een hoger gewicht. Zo zijn 8cm dikke klinkers zeer geschikt voor een oprit waar een elektrische auto komt te staan.