Cortenstaal is in de loop der jaren steeds populairder geworden. Daarom komen we deze staalsoort steeds vaker tegen, zo ook in de tuin. Mooie voorbeelden hiervan zijn plantenbakken in vele maten en vormen, zoals rechthoekig en vierkant. Maar wat is cortenstaal en hoe sterk is dit materiaal? Een antwoord op deze vragen en meer informatie lees je in deze blog.

Wat is cortenstaal?

Cortenstaal is een legering van ijzer, koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom. Deze combinatie zorgt voor sterk en corrosiebestendig staal. Dat wil zeggen dat cortenstaal bestand is tegen kromtrekken door hitte. Daarnaast zal de kwaliteit van het staal niet worden aangetast door roesten. Integendeel, roestvorming van cortenstaal zorgt er juist voor dat verdere corrosie wordt voorkomen. Doordat het staal gaat roesten wordt deze niet alleen sterker, maar krijgt het ook zijn kenmerkende uiterlijk: een stoere warme roestkleur die met de tijd verandert. Dit betekent dat een cortenstalen plantenbak met een grijze metaalkleur wordt geleverd, maar in enkele weken tot maanden de kenmerkende roestkleur krijgt. Op onderstaande afbeeldingen kan je zien wat het verschil is tussen de beginfase en eindfase van het roestproces.

Roest cortenstaal door?

Een van de grote voordelen van cortenstalen plantenbakken is dat deze niet doorroesten. Dit heeft te maken met de beschermende roestlaag die na verloop van tijd wordt gevormd. Deze laag zorgt er namelijk voor dat de onderliggende laag staal niet verder wordt aangetast door weersinvloeden. Dit betekent dat de plantenbak niet inlevert op kwaliteit, maar juist sterk blijft. Cortenstaal roest wel, maar zal dus niet doorroesten.

Cortenstaal plantenbak

Cortenstaal is geschikt voor verschillende elementen in de tuin. Zo zie je dit materiaal steeds vaker terug in de vorm van een tuintrap, houtopslag en plantenbak voor buiten. Een cortenstaal plantenbak is niet alleen mooi voor in de tuin, maar zal ook op het balkon mooi staan. Door het strakke en toch levendige uiterlijk is een cortenstaal bloembak niet alleen perfect voor moderne, maar ook voor landelijke authentieke tuinstijlen. Doordat de plantenbakken verkrijgbaar zijn in meerdere vormen en maten zijn de mogelijkheden eindeloos. 

Plantenbak snel gemonteerd

Wij leveren plantenbakken die je snel en gemakkelijk in elkaar zet, want je hebt geen gereedschap nodig. Daarnaast zijn de plantenbakken over te plaatsen waar je maar wilt, van de tuin tot aan het balkon. Hoe je de plantenbakken precies plaatst? Dat leggen wij je uit onder het kopje ‘cortenstaal plantenbak plaatsen’.

Cortenstaal plantenbak vierkant

Vierkante plantenbakken van cortenstaal zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Zo is voor elke tuin en balkon de geschikte plantenbak in vierkante uitvoering te vinden. Hierbij heb je keuze uit onder andere:
50x50cm
60x60cm
70x70cm
100x100cm
Daarnaast zijn er nog meer formaten vierkante plantenbakken cortenstaal in ons assortiment te vinden. 

Plantenbak langwerpig

Ben je op zoek naar een cortenstaal plantenbak, maar is de vierkante vorm niet wat je wilt? Dan kan je ook kiezen uit andere vormen, namelijk rechthoekige plantenbakken en plantenbakken in L-vorm. Deze zijn perfect om naast de schutting of in een hoek te plaatsen, zodat de plantenbak een border vormt die je niet zelf hoeft te maken. Ook deze plantenbakken zijn in verschillende formaten te verkrijgen.

Cortenstaal plantenbak groot

Op zoek naar een cortenstaal plantenbak in een groot formaat? Ook dan ben je bij Buitenbart aan het juiste adres. Wij hebben namelijk ook XL plantenbakken in ons assortiment opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan onze vierkante plantenbakken van 150x150cm tot wel 300x300cm formaat. Daarnaast zijn ook onze cortenstalen plantenbakken in rechthoek verkrijgbaar in XL maten. Deze grote formaten beginnen bij 150x50cm en lopen op tot wel 500x120cm.

Hoogte cortenstalen plantenbak

Al onze plantenbakken van cortenstaal zijn in meerdere hoogtes verkrijgbaar. Zo heb je de keuze uit een plantenbak van 40cm of van 60cm hoog. Geef je tuin of balkon een speelse uitstraling door meerdere plantenbakken te plaatsen in verschillende hoogtes. Of zorg voor een mooie plantenbak terrasafscheiding door meerdere plantenbakken met dezelfde hoogte te plaatsen. De hoogtes van 40cm en 60cm zijn standaard, maar andere hoogtes zijn ook mogelijk. Ben je op zoek naar een cortenstalen plantenbak in een andere hoogte? Neem dan contact met ons om te informeren over de mogelijkheden.

Cortenstaal plantenbak zonder bodem

Onze plantenbakken van cortenstaal worden standaard zonder bodem geleverd. Hierdoor zijn de plantenbakken uitermate geschikt voor het planten van bomen en andere grote plantensoorten. Dit komt doordat de wortels in de aarde kunnen doorwortelen. Daarnaast brengt een plantenbak zonder bodem nog een ander voordeel met zich mee, namelijk drainage. Water stroomt direct door naar de grond. In tegenstelling tot plantenbakken met bodem zullen je planten niet te lang onder water blijven staan. Met een plantenbak zonder bodem kunnen planten en bomen gemakkelijker gezond groeien, waarbij de kans op onder water staan minimaal is.

Cortenstaal plantenbak plaatsen

Onze plantenbakken worden met alle nodige onderdelen en bevestigingsmaterialen geleverd. Daardoor is elke plantenbak in een handomdraai gemonteerd en geplaatst. Doordat de bakken geen bodem hebben, zijn deze gemakkelijk overal te plaatsen. Elke plantenbak is opgebouwd in losse hoekstukken en panelen, die je gemakkelijk aan elkaar koppelt. Het allermooiste is nog dat je de plantenbak met een blinde verbinding in elkaar zet, waardoor je geen bevestigingsmaterialen in het zicht hebt. In minder dan een half uur kan je de plantenbak gemonteerd en geplaatst hebben.

Bekijk al onze cortenstalen plantenbakken en laat je inspireren. Geef je tuin een warme en tegelijkertijd stoere uitstraling met plantenbakken van dit unieke materiaal. Kom langs in een van onze vestigingen voor een prachtig beeld van deze plantenbakken. Op zoek naar meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op of bekijk de meest gestelde vragen hieronder.

Meest gestelde vragen over plantenbakken van cortenstaal

  • Hoe gaat cortenstaal roesten?

    Cortenstaal is een legering van ijzer, koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom. Wanneer deze samenstelling wordt blootgesteld aan weersomstandigheden ontstaat een roestlaag. Deze roestlaag zorgt voor de kenmerkende oranje/bruine kleur van corten. Hoe meer perioden van regen en droogte elkaar afwisselen, hoe sneller cortenstaal gaat roesten. Het roestproces kan weken tot maanden in beslag nemen.

  • Wat is het verschil tussen staal en cortenstaal?

    Het grote verschil is het roestproces. Wanneer cortenstaal gaat roesten, dan zorgt dit voor een beschermende laag tegen weersinvloeden. Hierdoor wordt cortenstaal juist sterker en gaat dit langer mee. Gewoon staal is gevoelig voor roest. Dit betekent dat roesten geen beschermende laag vormt, waardoor de kwaliteit van gewoon staal juist afneemt.

  • Wat kost cortenstaal?

    De exacte kosten van cortenstaal variëren. Dit gaat namelijk samen met het product dat ermee gemaakt wordt en het formaat hiervan. Hoe groter een cortenstalen plantenbak, hoe hoger de prijs. Wel weet je zeker dat je bij Buitenbart nooit teveel betaalt. Wij bieden namelijk al onze a-kwaliteit producten voor de beste internetprijzen aan. Daarnaast voorzien onze specialisten je van eerlijk en deskundig advies.

  • Is cortenstaal sterk?

    Dankzij de roestlaag die zich op cortenstaal vormt, wordt dit materiaal met de tijd sterker. Dit komt doordat de roestlaag voor bescherming tegen weersinvloeden zorgt, waardoor verdere corrosie wordt voorkomen.