Je wilt natuurlijk ook in de avond van je tuin kunnen genieten. Daarnaast is het ook belangrijk dat de tuin een sfeervolle plek is. Om deze redenen is tuinverlichting niet meer weg te denken in de tuin. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat je tuin sfeervol wordt verlicht? En met welke buiten verlichting zorg je voor meer veiligheid, zodat je niet over een tuintrap struikelt? Daarvoor heb je een verlichtingsplan nodig. Hoe je deze kunt maken leggen wij je graag uit in deze blog.

Hoe ziet een lichtplan eruit?

Een lichtplan wordt opgedeeld in verschillende stappen. Deze stappen hebben wij voor je in een overzichtelijk rijtje gezet. Voor het maken van een lichtplan ga je als volgt te werk:

Plattegrond van de tuin: Begin met het maken van een plattegrond van je tuin. Let op dat je hierin alle elementen in je tuin meeneemt. Denk bijvoorbeeld aan een terras, tuinpad, eventuele schuur en/of schutting, bomen, planten en verhogingen zoals een tuintrap. Neem ook de aangrenzende muur van je woning mee in de plattegrond, zodat je ook rekening kunt houden met de plaats van ramen en de buitendeur. Daarnaast heb je de buitenmuur nodig om te bepalen waar je de aansluiting van de tuinverlichting kunt plaatsen.

Plaatsing lampen bepalen: Welke delen van je tuin wil je verlichten? Als je een antwoord hebt op deze vraag kan je bepalen waar je verlichting kunt plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een tuintrap, waarvan de treden moeten worden verlicht, een sleutelgat dat in het donker moeilijk te vinden is, een terras waar je tot laat in de avond wilt genieten van de buitenlucht, of beplanting die je wilt accentueren. Maak een markering op de plattegrond waar je tuinverlichting wilt plaatsen en in welke richting deze moet schijnen.

Soort lamp kiezen: Je weet waar je verlichting in de tuin wilt hebben. Nu kan je gaan bepalen welke lampen je hiervoor wilt gebruiken. Zo kunnen wandlampen voor sfeer zorgen en functioneel zijn door deze bij een deur te hangen, zodat het sleutelgat goed zichtbaar is. Plaats staande lampen langs een terras of looppad, om deze sfeervol te verlichten. En denk aan spots waarmee je tuinelementen kunt accentueren en trappen veilig kunt maken, door de treden te belichten en hiermee goed zichtbaar te maken. Kortom: voor elk idee is een passende buitenlamp te vinden. Klik hier om ons hele assortiment tuinverlichting te bekijken.

Voorbeeld verlichtingsplan:

Hieronder geven wij een voorbeeld van een verlichtingsplan. Deze hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Wil je meerdere soorten lampen in de tuin, maar heb je geen idee hoe de kabels moeten lopen? Geen probleem. Kom met een plattegrond in een van onze vestigingen en laat onze verkoopmedewerkers je helpen. Zij informeren je graag over alle mogelijkheden en denken met je mee, zodat jij gegarandeerd een mooie sfeervolle tuin hebt. Wil je verlichting in de tuin, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Weet je nog niet welke soort lampen je nodig hebt voor een sfeervolle tuin? Ook dan helpen wij je graag.

Nu weet je hoe je een verlichtingsplan voor de tuin kunt maken, maar wij kunnen het ons goed voorstellen als je nog meer vragen over tuinverlichting hebt. Daarom geven wij hieronder ook antwoord op andere vragen die wij vaak tegenkomen. 

Wat is de beste buitenverlichting?

Wat voor jou de beste tuinverlichting is bepaal je natuurlijk zelf, maar wij adviseren om te gaan voor LED verlichting met het 12 volt systeem van Lightpro. Dit systeem is namelijk veilig, doordat de lage spanning voor een minimale kans op schokken zorgt. Daarnaast is de 12 volt tuinverlichting van Lightpro gemakkelijk zelf te installeren met een transformator en passende kabels. Je hebt dus geen installateur nodig, want je kan het systeem gewoon aansluiten op een normaal stopcontact. De transformator zorgt er dan voor dat de normale spanning van 230V wordt omgezet naar 12V.

Waar moet je op letten bij buitenverlichting?

Tuinverlichting kopen en plaatsen, dat doe je natuurlijk niet zomaar. Maar waar moet je eigenlijk op letten? Hieronder hebben wij een paar belangrijke aspecten voor je opgeschreven:

Belasting transformator: Een transformator heeft een maximale belasting, namelijk hoeveel wattage hierop aangesloten kan worden. Houd daarom altijd rekening met de wattage van de lampen die je wilt aansluiten. Deze informatie vind je in het productblad en de handleiding van de verlichting die je gekozen hebt. In ons assortiment vind je transformatoren met een maximale belasting van:
24W
100W
150W

Plaatsing transformator: Plaats de connector op minimaal 50cm hoogte op een beschutte plek in de buurt van een stopcontact. Zo weet je zeker dat de werking niet wordt aangetast door weersinvloeden. Goede plekken zijn bijvoorbeeld in een tuinhuis, schuur of onder een overkapping.

Plaatsing lampen: Bij het maken van een verlichtingsplan heb je al gekeken naar waar je lampen wilt hebben. Dit is niet alleen belangrijk voor hoe je tuin wordt verlicht, maar ook voor de kabels. Weet je waar de lampen komen te staan? Dan weet je waar de kabels komen.

Lengte hoofdkabel: Hoeveel meter kabel je nodig hebt is afhankelijk van de tuinverlichting. Zorg ervoor dat de kabel lang genoeg is om alle tuinverlichting aan te kunnen sluiten op de transformator.

Hoeveel lumen nodig voor buiten?

Met lumen wordt de lichtsterkte van een lamp bedoeld, dit wordt vaak aangegeven met lm. Hoe meer lumen een lamp heeft, hoe meer licht hier vanaf komt. Ben je op zoek naar tuinverlichting die vooral voor een romantische sfeer zorgt? Dan zijn tuinlampen met een lichtsterkte van 250 tot 300 lumen een goede oplossing, omdat deze niet fel zijn maar toch voor voldoende licht zorgen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Barite 60, een staande lamp die prachtig staat langs een tuinpad of terras.  Als het gaat om spots om elementen zichtbaar te maken, bijvoorbeeld een tuintrap om struikelen te voorkomen, dan is een lichtsterkte van 75 tot 100 lumen een mooie oplossing. Deze lichtsterkte zorgt namelijk voor voldoende licht om bijvoorbeeld traptreden of de rand van een verhoogd terras te accentueren. Een goed voorbeeld hiervan is de Onyx 60 R1, een grondspot die ingebouwd wordt. 

Tip: Bekijk het productblad dat je bij onze tuinlampen kunt vinden. Hierin staan niet alleen alle specificaties, maar wordt ook een beeld gegeven van de lichtsterkte. 


Een mooie tuin waar in geleefd mag worden, eindigt niet bij het kiezen van de juiste tuintegels. Maak je tuin daarom nog mooier, sfeervoller, veiliger en ook in de avonden leefbaarder met onze tuinverlichting. Ga aan de slag met ons stappenplan of kom eerst langs in een van onze vestigingen voor inspiratie. Daarnaast helpen onze specialisten je graag met het maken van een tuinverlichtingsplan, waarbij je van eerlijk en deskundig advies wordt voorzien.