Maak van je tuin een gezellig onderkomen met 12 volt tuinverlichting, zodat je ook op schemerige avonden van de buitenlucht kunt genieten. Deze verlichting is gemakkelijk zelf aan te sluiten, want je hebt alleen een stopcontact nodig. Maar hoe gaat het aansluiten van deze tuinverlichting precies? Waar moet je op letten en in welke volgorde kan je het beste te werk gaan? Een antwoord op deze vragen en meer informatie vind je in deze blog.

Lightpro 12 volt tuinverlichting

Wij werken het liefst met het 12 volt systeem van Lightpro. Dit is wat ons betreft het beste systeem voor tuinverlichting. Je profiteert namelijk van maar liefst 6 jaar garantie op mooie armaturen, waardoor je tuin sfeervol verlicht wordt. En dit allemaal voor de beste prijs. Daarnaast is dit systeem veilig en gemakkelijk te installeren. Dankzij de zogeheten female connector heb je namelijk geen gereedschap nodig. Met een simpele handomdraai koppel je de lampen aan de hoofdkabel. Doordat de connector een geheel vormt heb je ook geen last van kleine losse onderdelen die je kwijt kunt raken. Een ander groot voordeel van het 12 volt systeem is de lage spanning, waardoor de kans op schokken minimaal is. Daarbij komt dat je de hele tuin niet overhoop hoeft te halen, want de kabels hoeven niet te worden ingegraven. 

Wat heb je allemaal nodig?

Voor het aansluiten van tuinverlichting heb je natuurlijk meer nodig dan alleen de lampen en een werkend stopcontact. Denk bij Lightpro verlichting ook aan een female connector, ook wel aangeduid als F-connector. Deze wordt standaard bij elke lamp meegeleverd en is bij ons ook los verkrijgbaar. Daarnaast wordt elke lamp ook voorzien van de nodige bevestigingsmaterialen. Welke materialen dit zijn vind je in het productblad en de handleiding van de lampen. Andere artikelen die je nodig hebt zijn los bij ons verkrijgbaar. Dit zijn:

Transformator: Deze heb je nodig om de normale spanning van 230V om te zetten naar 12V. Deze zijn verkrijgbaar met verschillende capaciteiten, namelijk:
24W
100W
150W

Male connector: Deze heb je nodig om de transformator te koppelen met de hoofdkabel. Daarnaast kan de male connector ook worden gebruikt voor eventuele aftakkingen. Je hebt sowieso één male connector nodig. Heb je een of meerdere aftakkingen? Dan kan het zijn dat je minimaal twee of meer hiervan nodig hebt. Let op dat je bij een aftakking ook een extra female connector nodig hebt. Deze zijn ook los te bestellen.

Hoofdkabel: Hiermee worden alle lampen aangesloten op de transformator. Deze kabel is bij ons per meter te bestellen. Maar je kan er ook voor kiezen om een vast aantal meters te bestellen, namelijk:
1 meter verlengkabel
3 meter verlengkabel
25 meter kabel
50 meter kabel
100 meter kabel
200 meter kabel

Hoe wordt Lightpro tuinverlichting aangesloten?

Is je tuin al helemaal ingericht en is deze ook al bestraat? Ook dan kan je nog tuinverlichting toevoegen. Maak hiervoor eerst een tuinverlichtingsplan. Je kan ervoor kiezen om zelf een plan te maken, maar je kan hiervoor ook langskomen in een van onze vestigingen. Wij helpen je graag met het maken van een plan, waarmee je tuin sfeervol wordt verlicht. Dankzij een verlichtingsplan weet je niet alleen welke lampen het mooiste zullen zijn, maar ook wat je allemaal nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan de transformator en het totale aantal meters kabel. Daarnaast helpt een plan bepalen waar de kabels het beste kunnen lopen. Hoe je Lightpro tuinverlichting plaatst en installeert leggen wij via onderstaand stappenplan uit.

Kabel klaarleggen: Ben je van plan om ook een terras, looppad of andere bestrating in de tuin te verwerken? Zorg er dan voor dat je eerst de verlichtingskabel geïnstalleerd hebt. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat de kabel volledig kan worden weggewerkt onder terrastegels. Heb je al een terras in de tuin? Dan kan je er beter voor kiezen om de kabel langs de rand van je terras te laten lopen. Rol de kabel uit langs de route waar je de tuinverlichting en de transformator gaat installeren. Maak optioneel gebruik van de meegeleverde kapjes om de uiteinden van de kabel af te dichten Je hoeft de kabel nog niet weg te werken. Dit kan je het beste doen wanneer de tuinverlichting gekoppeld is.
Aftakking maken: Is het nodig om een aftakking te maken? Dan kan je als volgt te werk gaan. Leg een verlengkabel naast de hoofdkabel. Bevestig een female connector aan de hoofdkabel op de plek waar de verbinding komt. Het mooie van deze connector is dat je deze vrij kunt plaatsen. Koppel vervolgens een male connector aan het uiteinde van de verlengkabel. Nu kan je een verbinding maken tussen de beide connectoren. Hoe deze verbinding eruit ziet, geven we via onderstaande afbeelding weer. Van links naar rechts zie je de female connector, m-connector en de verbinding van de aftakking.

Lampen plaatsen en aansluiten: Leg de lampen neer waar je deze wilt plaatsen en op de kabel aan wilt sluiten. Plaats de lampen volgens de handleiding van de armaturen, waarbij je de meegeleverde bevestigingsmaterialen kunt gebruiken. Maak gebruik van de female connector die bij de lampen wordt geleverd om deze aan te sluiten op de hoofdkabel. 
Kabels wegwerken: Dankzij de lage spanning van de kabels is het niet nodig om deze diep in te graven. De kabel kan gemakkelijk worden weggewerkt langs bijvoorbeeld een borderrand, onder grind of in een kleine riggel tussen een tuinpad en gras.

Transformator plaatsen en koppelen: Maak gebruik van een male connector om de transformator aan te sluiten op de hoofdkabel. Hang vervolgens de transformator op volgens de instructies in de handleiding. Wanneer de transformator op de gewenste plek hangt, hoef je alleen nog maar de stekker in het stopcontact te steken en de transformator in te stellen zoals je zelf wilt.

Heb je meer uitleg nodig over het aansluiten van Lightpro tuinverlichting, of wil je de lampen in het echt bekijken? Kom langs in een van onze vestigingen en laat je inspireren en informeren. Onze adviseurs  helpen je graag met eerlijk en deskundig advies. Daarnaast geven wij hieronder ook graag antwoord op de meest gestelde vragen.

  • Waarvoor dient een transformator?

    Een transformator zorgt ervoor dat de spanning van 230V wordt omgezet naar 12V. Zonder een transformator kan je de 12V tuinverlichting niet aansluiten.

  • Hoe weet je welke transformator je nodig hebt?

    Welke transformator je nodig hebt, is afhankelijk van de totale wattage die je hierop aan wilt sluiten. Transformatoren zijn verkrijgbaar met verschillende capaciteiten van 24W, 100W en 150W. Wij raden aan om een transformator te kiezen die meer capaciteit heeft dan je nodig hebt. Zo kan je in de toekomst gemakkelijk meer lampen of accessoires aansluiten.

  • Waar kan je de transformator ophangen?

    De transformator wordt altijd op een minimale hoogte van 50cm geplaatst. Zorg ervoor dat er een stopcontact in de buurt is, zodat je de transformator aan stroom kunt koppelen. Om een goede werking te waarborgen wordt een transformator altijd op een beschutte plek geplaatst.

  • Welke accessoires kun je toevoegen?

    Je kan je tuinverlichting uitbreiden met verschillende accessoires. Hierbij heb je keuze uit de volgende opties:
    Bewegingssensor: Hiermee zorg je ervoor dat tuinverlichting aangaat als er iemand voorbij loopt. Je kan zelf instellen hoe lang de verlichting aan moet blijven.
    Afstandsbediening + ontvanger: Hiermee kan je de verlichting op afstand bedienen. Zo kan je met een simpele druk op de knop tuinverlichting aan- en uitschakelen.
    Switch Nxt: Ook hiermee kan tuinverlichting op een afstand worden bediend. Met de Switch Nxt gaat dit niet via een afstandsbediening, maar gemakkelijk via je smartphone.

  • Hoe sluit je accessoires aan?

    Hoe je de accessoires precies aansluit vind je in de handleiding. Deze kan je ook op onze website vinden op de pagina van de accessoires zelf.

  • Waarvoor maak je een aftakking?

    Het maken van een lus in de hoofdkabel kan te veel meters kosten. Door een aftakking te maken hoef je geen lus in de hoofdkabel te leggen, maar kan je deze rechtdoor laten lopen.

  • Moet de kabel ingegraven worden?

    Dankzij de lage spanning hoeven de kabels van het 12V Lightpro systeem niet te worden ingegraven. Wil je de kabels geheel uit het zicht hebben? Dan kan je deze altijd nog ingraven, maar dit hoeft niet zo diep als andere kabels met een hogere spanning.

  • Kan de kabel worden verlengd?

    Ja, de hoofdkabel kan gemakkelijk worden verlengd met verlengkabels.