Je eigen tuin is dé plek om van buiten te genieten, niet alleen overdag maar ook ‘s avonds. Daarom is verlichting in de tuin niet meer weg te denken. Tuinverlichting is verkrijgbaar in verschillende systemen met hoge of lage spanning. Wij van Buitenbart werken het liefst met de lage spanning van het 12V systeem. Waarom wij hiervoor kiezen? Dat leggen wij je graag in deze blog uit.

Wat is 12 volt tuinverlichting?

Dit is tuinverlichting met een laagspanningssysteem van 12 volt. Een mooi voorbeeld hiervan is de tuinverlichting van Lightpro. Deze LED lampen werken volgens een eenvoudig te installeren systeem, dat in elke tuin toegepast kan worden. Het mooie van deze lampen is de lichtopbrengst. Dit is hetzelfde als bij lampen van 230V, maar dan met een lager energieverbruik. 12V tuinverlichting is verkrijgbaar in verschillende soorten, namelijk:
Wandlampen
Staande lampen
Grondspots
Bekijk al onze Lightpro 12 volt tuinverlichting en laat je inspireren. Profiteer van maar liefst 6 jaar garantie op de beste geprijsde mooie armaturen, waardoor je tuin sfeervol wordt verlicht.

Veilige 12 volt tuinverlichting

12 Volt tuinverlichting is niet alleen energiezuinig, maar ook veilig. Dit komt door de lage spanning, die ervoor zorgt dat de kans op schokken nihil is. Daardoor is 12 volt tuinverlichting ook veilig voor kinderen en huisdieren. Waar het bij 230V verlichting nodig is om de kabels diep in te graven, hoef je dit niet te doen met de kabels van 12V verlichting. 

Tuinverlichting 12 volt aansluiten

Ook de eenvoudige installatie is te danken aan de lage spanning. Hierdoor kan het systeem namelijk aan een normaal stopcontact worden gekoppeld. Het is daarom niet meer nodig om een installateur te laten komen, want de verlichting leg je gemakkelijk zelf aan. En doordat je de kabels niet hoeft in te graven is het niet nodig om je hele tuin overhoop te halen. Ook als je de tuin al helemaal hebt ingericht, is deze verlichting gemakkelijk te plaatsen en aan te sluiten. Weten hoe het aansluiten van tuinverlichting werkt? Lees dan onze blog over 12 volt tuinverlichting aansluiten.

Gemakkelijk 12 volt tuinverlichting uitbreiden

12 Volt tuinverlichting is zowel flexibel te plaatsen als uit te breiden. Je kan de hoofdkabel van de verlichting namelijk gemakkelijk verlengen met een verlengkabel. Deze kan je waar dan ook aan de hoofdkabel koppelen. Hierdoor is het mogelijk om meerdere lampen en accessoires zoals een bewegingssensor aan je tuinverlichting toe te voegen. 

Wat zijn de voordelen van tuinverlichting 12 volt?

Samengevat profiteer je dus van de volgende voordelen:
12 Volt is zeer veilig, omdat de lage spanning voor een minimale kans op schokken zorgt
Je hoeft de kabels niet in te graven
Het systeem is gemakkelijk zelf aan te leggen
De verlichting is duurzaam en energiezuinig
Gemakkelijk uit te breiden
Geeft net zoveel licht als 230V lampen

Geeft 12 volt minder licht?

Nee, 12 volt tuinverlichting geeft niet minder licht dan 230 volt. De lichtsterkte van lampen wordt niet bepaald door het voltage, maar door het aantal lumen. Hoe hoger het aantal lumen, hoe meer licht een lamp geeft. 

Kan 230V verlichting gecombineerd worden met 12V verlichting?

Nee, deze twee systemen kunnen niet worden gecombineerd. Je kan er wel voor kiezen om 230V en 12V naast elkaar te gebruiken. Het is niet mogelijk om 12V lampen aan te sluiten op een 230V systeem of andersom.

Kan je 230V verlichting vervangen door 12V verlichting?

Hoewel je deze twee systemen niet kunt combineren kan je het 230V systeem wel vervangen door het 12V systeem. Dit doe je simpelweg door het 230 volt systeem te ontkoppelen en een 12 volt systeem te installeren.

Kan je 12V verlichting aansluiten op een normaal stopcontact?

Ja, het 12 volt systeem kan gemakkelijk worden aangesloten op een normaal stopcontact. Deze hoeft niet geaard te zijn. Bekijk onze blog over 12 volt tuinverlichting aansluiten voor een uitgebreide uitleg.

Kan 12 volt tuinverlichting ook via de telefoon worden bediend?

Ja, dit kan gemakkelijk met de Switch Nxt, een accessoire die je zowel aan een nieuw als aan een bestaand systeem kunt koppelen. Hierdoor wordt je tuinverlichting omgetoverd tot slimme verlichting. Dankzij de Switch Nxt kunnen alle gekoppelde lampen via je smartphone of tablet worden bediend. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is de NXT app en een bluetooth verbinding. Met de app kan je tuinverlichting aan- en uitschakelen en een timer instellen, zodat de aangesloten lampen automatisch aan- en uitgaan.

Het 12 volt systeem is dé tuinverlichting voor iedere tuin. Op zoek naar meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. Of kom langs in een van onze vestigingen en laat je inspireren. Onze medewerkers staan graag voor je klaar met eerlijk en deskundig advies. Wil je weten hoe je de tuin sfeervol verlicht? Maak dan een verlichtingsplan.