Heb je pilaren of palen in de tuin staan? Dan wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mooi blijven. De perfecte oplossing: paalmutsen. Deze zorgen voor een mooie, sierlijke of juist strakke afwerking. Maar wat zijn paalmutsen precies? Uit welke varianten kan je kiezen en hoe worden deze elementen geplaatst? Buitenbart legt het allemaal aan je uit in deze blog.



Wat zijn paalmutsen?

Paalmutsen zijn afdekkers voor pilaren en palen in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan het uiteinde of in de hoeken van een tuinhek, of als een mooie toevoeging op een toegangspoort. Deze elementen kunnen zelfs boven de schoorsteen worden toegepast. Paalmutsen zorgen niet alleen voor een mooie afwerking, maar bieden ook bescherming tegen weersinvloeden en vuil. Hierdoor blijven pilaren en palen langer mooi en zijn deze ook nog eens gemakkelijker schoon te maken. Paalmutsen staan ook wel bekend onder een aantal andere namen, zoals:
Kolomafdekkers
Afdekplaten
Betonpetten
Schoorsteenplaten

Paalmutsen vlak

Onze paalmutsen zijn verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen. Zo kan je kiezen uit vlakke paalmutsen en paalmutsen met punt. Houd je van strak? Dan zijn vlakke paalmutsen een goede keuze. Ga je liever voor iets meer speels en levendig? Ga dan voor de paalmutsen met punt. In de afbeeldingen hieronder laten wij het verschil tussen beide uitvoeringen zien.

Paalmuts antraciet

Paalmutsen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Zo kan je niet alleen gaan voor de populaire kleur antraciet, maar ook voor de mooie basiskleuren grijs en zwart gecoat. Al deze varianten gaan perfect samen met elke tuinstijl, van modern tot landelijk. Het maakt niet uit welke andere kleuren je in de tuin hebt, paalmutsen vormen altijd een stijlvolle toevoeging.

Paalmuts beton

De meeste van onze paalmutsen zijn gemaakt van beton, een mengsel van water, cement, grind en zand. Om de paalmutsen een andere kleur te geven kan hier een kleurstof aan worden toegevoegd. Beton kan in elke gewenste mal worden gegoten en zo worden gevormd tot betonelementen. Door de veelzijdigheid, sterkte en duurzaamheid van dit materiaal is vrijwel alles mogelijk. Daardoor zijn van betonnen paalmutsen vele varianten verkrijgbaar.

Betonnen paalmutsen met coating

Onze zwarte betonnen paalmutsen zijn voorzien van een coating. Dat wil zeggen dat de paalmuts van bovenaf wordt beschermd tegen vuil en vlekken. Dit komt doordat het oppervlak is verdicht, zodat vocht en vuil niet diep in de paalmuts trekken maar beperkt blijven tot het oppervlak.

Wat zijn de beschikbare maten van paalmutsen?

Onze paalmutsen hebben standaard een dikte van 5cm en zijn in verschillende maten te verkrijgen. Zo is voor elk formaat pilaar of paal de juiste afdekker te vinden. De maten waar je uit kunt kiezen zijn:
24x24
35x35
40x40
50x50
60x60
70x70
80x80
90x90
100x100

Hoe maak je paalmutsen schoon?

Het schoonmaken en onderhouden van betonnen paalmutsen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, zolang je het juiste gereedschap in huis hebt. Daarom hebben wij een onderhoudspakket voor beton en natuursteen samengesteld. Dit pakket bevat alle nodige middelen om je paalmutsen weer gemakkelijk als nieuw te krijgen.

Hoe kies je de juiste maat paalmuts?

Welke maat is eigenlijk het beste voor jouw situatie? Je wilt natuurlijk dat water niet alsnog langs de paal of pilaar stroomt. Daarom is het belangrijk dat de paalmuts groter is dan het metselwerk. Het beste kan je kiezen voor een paalmuts die minimaal 5cm groter is, zodat deze langs elke zijde een paar centimeter uitsteekt. Dit betekent dat je voor een paal of pilaar van 45x45cm een paalmuts van 50x50cm nodig hebt. Je kan de paalmuts als het ware als een soort afdakje of paraplu zien.

Hoe worden paalmutsen geplaatst?

Hoe gemakkelijk paalmutsen te plaatsen zijn, is afhankelijk van het formaat. Zo kunnen paalmutsen van 24x24cm nog zelf getild worden, omdat deze slechts 8kg wegen. Maar heb je deze afdekkers in een groter formaat, dan zijn deze te zwaar om alleen te tillen. Paalmutsen van 70x70cm wegen 106kg. Daarom zijn paalmutsen van 70x70cm of groter zelfs zo zwaar dat je hiervoor het beste een minikraantje kunt gebruiken. Zo kan je ook de hele zware paalmutsen alsnog gemakkelijk op de juiste plek krijgen. Een minikraantje is te huur bij een verhuurbedrijf of bouwmarkt bij jou in de buurt. Door middel van een polymeerkit kan je paalmutsen vastzetten aan de paal of pilaar. Polymeerkit is een lijm waar je gemakkelijk mee kunt werken. Dit komt doordat de kans op morsen nihil is. Daarnaast heeft polymeerkit een langere droogtijd. Hierdoor heb je de mogelijkheid om de paalmuts af te stellen.

Paalmutsen: een prachtige toevoeging aan iedere tuin dankzij de vele mogelijkheden. Bekijk al onze paalmutsen en bestel gemakkelijk en snel online. Of kom langs in een van onze vestigingen en laat je inspireren. Onze verkoopmedewerkers staan graag voor je klaar met eerlijk en deskundig advies.