Heb je Cerasun tegels aangeschaft en ben je van plan om deze zelf tot een terras te verwerken, maar weet je nog niet precies hoe je het beste te werk kunt gaan? Dan ben je bij Buitenbart aan het juiste adres. Wij informeren je niet alleen graag over de aanleg van deze tegels, maar ook over wat je hier allemaal bij nodig hebt.

De voordelen van Cerasun

Cerasun tegels van Redsun bestaan uit keramiek en beton. Een keramische toplaag van 1cm is onlosmakelijk verbonden met een 3cm dikke onderlaag van beton. Deze combinatie zorgt voor tegels met de voordelen van keramiek en beton. Zo heb je terrastegels die je gemakkelijk schoon kunt maken en die je ook nog eens eenvoudig verwerkt.

Wat heb je allemaal nodig?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er daarom voor dat je van tevoren alle nodige spullen in huis haalt. En dan hebben we het niet alleen over de tegels, opsluitbanden, voegkruizen en het juiste voegmiddel. Wat je allemaal nog meer nodig hebt vind je in onderstaande lijst.

Rolmaat: Te gebruiken om het te bestraten oppervlak op te meten en te markeren.

Afzetting: Hiermee bedoelen we materialen om het gebied dat je gaat aanleggen af te bakenen. Dit kan bijvoorbeeld met houten paaltjes en een touw, dat je om de paaltjes spant.

Houten lat: Wordt gebruikt om de ondergrond egaal te maken. Hiervoor kan je ook een afreibalk gebruiken.

Waterpas: Een heel belangrijk hulpmiddel dat je regelmatig nodig zult hebben. Hiermee zorg je er namelijk voor dat het gebied en het uiteindelijke terras goed zijn afgesteld. Een terras wordt altijd met een afschot gelegd, dat wil zeggen met een afloop. Dit zorgt ervoor dat regenwater gemakkelijk naar de juiste kant wegloopt, zodat je terras niet onder water komt te staan. In de regel is het afschot 1cm per strekkende meter. Met een waterpas controleer je of het afschot overal gelijk is.

Rubberen hamer: Wordt gebruikt om de tegels licht aan te kloppen zonder te beschadigen.

Watergekoelde zaagtafel: Maak gebruik van een watergekoelde zaagtafel met een zaag die geschikt is voor keramiek. Het kan nodig zijn om de tegels passend te maken, bijvoorbeeld langs de rand van je terras en in hoeken. Met het juiste gereedschap en de juiste techniek zorg je ervoor dat de tegels netjes worden gezaagd. Let op dat keramische tegels op onderbeton op een specifieke manier worden gezaagd. Meer informatie daarover vind je hier.

Beschermende kleding: En als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, zorg ervoor dat je de juiste kleding draagt. Denk aan werkschoenen en kniebeschermers. Je bent natuurlijk continu bezig met het sjouwen van tegels, waardoor je voeten behoorlijk wat te verduren krijgen. Daarnaast zal je veel op je knieën werken wanneer je de tegels plaatst. Daarom zijn de juiste schoenen en kniebeschermers belangrijk, omdat je op deze manier overbelasting kunt voorkomen. Daarom is het ook belangrijk om voldoende rustmomenten in te plannen.

Ondergrond voorbereiden: welk zand onder Cerasun?

Cerasun tuintegels bestaan uit een toplaag van keramiek en onderlaag van beton. Door deze betonnen onderlaag kunnen de tegels gemakkelijk worden verwerkt, want deze zorgt voor voldoende stabiliteit. Daarom heb je hier geen speciale ondergrond voor nodig. Neemt niet weg dat de ondergrond goed voorbereid moet worden. Dit doe je door te beginnen met het te bestraten gebied uit te graven. De ideale diepte hiervoor ligt tussen de 15 en 20cm. Maak gebruik van vulzand, ook wel ophoogzand en straatzand genoemd, om het gebied te vullen. Houd vanaf nu rekening met het afschot van 1cm per strekkende meter. Gebruik een waterpas om te controleren of het afschot overal gelijk is. Door middel van een houten lat of afreibalk wordt de ondergrond egaal gemaakt. Is het gebied geheel glad gemaakt? Controleer dan nog een keer met de waterpas of het afschot overal gelijk loopt. In dit stadium van de aanleg kunnen nodige aanpassingen nog gemakkelijk worden doorgevoerd. Een goede basis zorgt ervoor dat het leggen van de tegels een stuk gemakkelijker zal gaan.

Cerasun leggen

Cerasun tegels worden altijd met voeg gelegd. De keramische toplaag is namelijk continu in beweging, doordat deze uitzet of krimpt met temperatuurwisselingen. Wanneer de tegels strak tegen elkaar zouden worden gelegd, dan zou de keramische toplaag gaan breken. Cerasun tegels zijn voorzien van afstandhouders om schade tijdens transport te voorkomen. Deze afstandhouders zijn niet breed genoeg om als voeg te dienen. Daarom worden deze tegels altijd gelegd met behulp van voegkruizen. Deze zorgen ervoor dat alle tegels gemakkelijk met dezelfde afstand van elkaar worden gelegd. Voegkruizen kunnen nadat alle tegels zijn gelegd worden verwijderd, zodat je de tegels kunt afvoegen. 

Maak tijdens het aanleggen van de tegels gebruik van een rubberen hamer om deze licht aan te kloppen. Zo zorg je ervoor dat je terras egaal en stevig is. Maak ook tijdens de aanleg gebruik van de waterpas om te controleren of het oppervlak overal gelijk loopt.

Terras afvoegen: welke voeg voor keramische tuintegels?

Afvoegen is een belangrijke stap, omdat je hiermee je terras strak en stevig afwerkt. Daarnaast zorgt dit voor het mooiste eindresultaat. Cerasun keramische tuintegels voeg je met het waterdoorlatende voegmiddel Easy Fine. Dit is een dichte voeg die ervoor zorgt dat onkruid geen ruimte meer heeft om te groeien. Het mooiste is dat je met Easy Fine makkelijk en snel kunt werken, zelfs wanneer het regent. Bekijk onderstaande video voor een uitgebreide uitleg over dit voegmiddel.

Terras opsluiten

Hiermee wordt bedoeld dat je een fundering aanlegt. Dit wordt door middel van opsluitbanden gedaan. Wij geven er de voorkeur aan om dit als laatste te doen, omdat je dan precies uit kunt meten hoe je uitkomt met de opsluitbanden die je hebt. Daarnaast zullen opsluitbanden niet in de weg liggen wanneer je de tegels verwerkt. Graaf een extra sleuf uit rondom je terras om de opsluitbanden te kunnen plaatsen. Zorg ervoor dat de diepte iets meer is dan de hoogte van de opsluitbanden en ongeveer net zo breed. Zo kun je de opsluitbanden maximaal 1cm onder je terras plaatsen, zodat deze na verwerking niet meer zichtbaar zijn. De opsluitbanden kunnen simpelweg in de gleuf worden gelegd en aangeklopt met een rubberen hamer. 

Zoals je gelezen hebt hoef je het aanleggen van Cerasun terrastegels niet uit te besteden, maar kan je dit ook zelf doen. Heb je nog geen tegels in huis gehaald, maar ben je wel enthousiast geworden? Bekijk dan onze collectie Cerasun tegels en bestel gemakkelijk en snel online. Ook voor andere benodigdheden als opsluitbanden, voegkruizen en Easy Fine ben je bij Buitenbart aan het juiste adres. Meer informatie opdoen? Kom langs in een van onze vestigingen en laat je direct inspireren. Onze verkoopmedewerkers staan graag voor je klaar met eerlijk en deskundig advies.