Heb je een vijverrand, bloembak, tuinmuur of andere constructie in de tuin met muurblokken? Dan wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mooi blijft, zonder onnodig veel tijd kwijt te zijn aan onderhoud. Maar hoe kan je hiervoor zorgen? Simpelweg door afdekplaten te plaatsen. Maar hoe plaats je deze platen? Wij van Buitenbart leggen je dat graag uit aan de hand van deze blog.

Voordelen afdekplaten

Afdekplaten zijn een mooie afwerking voor een vijverrand. Ook andere constructies, zoals een tuinmuur, borderrand en plantenbak, kunnen mooi worden afgewerkt met afdekplaten. Naast een elegante uitstraling heeft een afdekrand ook andere voordelen. Zo zorgen afdekplaten er onder andere voor dat eventuele oneffenheden in blokken en voegen minder opvallen. Andere voordelen van randafwerking zijn:
Bescherming: Afdekplaten zorgen ervoor dat je constructie beter beschermd wordt tegen weersinvloeden. Hierdoor zullen muurblokken minder snel vies worden, waardoor automatisch de levensduur wordt verlengd. Werk je een vijverrand af met afdekplaten, dan zal deze nog jarenlang mooi blijven.
Onderhoudsvriendelijkheid: Afdekplaten zorgen ervoor dat de constructie onderhoudsvriendelijker wordt. Dit komt doordat muurblokken minder snel vies worden en daardoor gemakkelijker schoon te maken zijn.
Multifunctioneel: Afdekplaten zijn niet alleen een mooie randafwerking, maar zorgen ook voor extra functies van een vijverrand, border, tuinmuur of plantenbak. Vijverranden zijn namelijk breder dan blokken. Hierdoor heb je meer ruimte op de vijverrand voor bijvoorbeeld decoratie. Of werk een lage tuinmuur af met afdekplaten om zo extra zitplaatsen in de tuin te creëren. 

Hoe vijverrand plaatsen?

Je weet nu waarom afdekplaten geen overbodige luxe zijn. Wij adviseren daarom ook altijd om je vijverrand of andere constructie af te werken met afdekplaten. Maar hoe kan je zelf afdekranden plaatsen? Dit kan je gemakkelijk doen door de volgende stappen te volgen:
Proefleggen: Begin met de afdekplaten proef te leggen. Dat wil zeggen dat je de platen nog niet vast zet op de vijverrand. Door de afdekplaten eerst los op de vijverrand te leggen heb je nog ruimte voor eventuele aanpassingen. Liggen de platen niet helemaal goed? Dan kan je de ligging nog gemakkelijk aanpassen. Weet je hoe je de afdekplaten wilt plaatsen? Haal deze dan van de vijverrand of andere constructie en ga door naar de volgende stap.
Vastzetten: Om afdekplaten te bevestigen adviseren wij polymeerkit te gebruiken, omdat dit gemakkelijk te gebruiken is. De kit wordt in dotjes bovenop de vijverrand aangebracht. Daarna wordt de afdekplaat bevestigd. Polymeerkit heeft een lange droogtijd. Daardoor heb je na het plaatsen van de afdekplaten nog tijd om deze zo nodig te corrigeren, zodat je zeker weet dat deze mooi recht liggen. Daarnaast heeft polymeerkit een groot voordeel dat het niet uitloopt. Dit betekent dat de kit niet langs de zijkant van de vijverrand, borderrand, plantenbak of andere constructie loopt. Polymeerkit is na plaatsing niet meer te zien, waardoor je een strakke afwerking krijgt. 

Materiaal afdekplaten

Afdekplaten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Zo kan je kiezen uit betonnen of natuursteen in graniet, Chinees hardsteen en basalt. Meer informatie over deze materialen lees je hieronder:
Beton: Deze zijn verkrijgbaar in standaard beton en beton met coating. Ga je voor een vijverrand beton met coating, dan is deze van bovenaf beschermd tegen vocht en vuil. Daardoor zijn betonnen vijverranden met coating gemakkelijker schoon te maken dan die van standaard beton.
Basalt: Dit is een steensoort met een antraciet kleur die lang behouden blijft. Natuursteen afdekplaten van graniet zullen langer op kleur blijven dan andere soorten en zijn daarom ook het mooist. Hierdoor blijft de strakke uitstraling van deze afdekkers langer behouden. Basalt afdekplaten zijn perfect voor tuinen met een modern design.
Chinees hardsteen: Dit is een steensoort met een mooie dichte structuur. Om de structuur nog mooier te maken kunnen deze afdekplaten worden gezoet. Dat wil zeggen dat het oppervlak van een of beide zijdes wordt geschuurd. Hierdoor krijgt het oppervlak een gladde afwerking die gezoet wordt genoemd. Let wel op dat Chinees hardsteen sneller verkleurt dan andere soorten natuursteen. Daarom zijn deze afdekplaten perfect voor het afwerken van een wat oudere constructie. Chinees hardsteen afdekplaten zullen qua kleur sneller aansluiten op de bestaande vijverrand dan andere afdekranden.
Graniet: Afdekranden van graniet zullen lang mooi blijven. Dit komt door de kras- en slijtvastheid van deze steen. Dit zorgt er namelijk voor dat beschadigingen nauwelijks voorkomen. Een ander groot voordeel van graniet is de weerstand tegen vervuiling, waardoor de afdekrand zeer onderhoudsvriendelijk is.

Afdekranden in verschillende maatvoeringen

Afdekranden zijn verkrijgbaar in verschillende maatvoeringen, zoals het populaire 100x25x5cm formaat. Het verschil in afmetingen zit hem in de breedte en dikte van de afdekplaten. Afdekranden zijn verkrijgbaar in onder andere:
100x30x6cm
100x30x5cm
100x25x4cm
100x20x3cm
100x15x3cm

Heb jij een vijverrand die je op een langdurige, mooie en onderhoudsvriendelijke wijze wilt afwerken? Bekijk dan onze collectie afdekranden en vijverranden en bestel deze gemakkelijk en snel online. Of kom langs in een van onze vestigingen en laat je inspireren. Onze verkoopmedewerkers staan graag voor je klaar met eerlijk en deskundig advies.