Wanneer je keramische tegels legt dan is het belangrijk dit met voeg te doen. Maar waarom moet dit eigenlijk? En hoe ga je te werk met het voegen van keramische tuintegels? In deze blog leggen wij je dit graag uit.

Waarom moet je keramische tegels voegen?

Er zijn meerdere redenen waarom keramische terrastegels met voeg worden gelegd. De belangrijkste reden is dat het materiaal uitzet bij hogere temperaturen. Bij lagere temperaturen krimpen de tegels juist. Dit betekent dat keramische tuintegels steeds in beweging zijn. Heb je de tegels strak tegen elkaar liggen, dan ontstaan scheurtjes. Heb je een voeg, dan wordt deze beschadiging voorkomen. Een andere reden is dat keramische tegels geen water opnemen. Door te voegen heeft water toch voldoende ruimte om weg te lopen. De juiste voegbreedte is minimaal 3 mm. Om ervoor te zorgen dat deze overal gelijk is raden wij aan voegkruizen te gebruiken. Wil je weten hoe je keramische tegels legt? Raadpleeg dan onze blog waarin wij dit uitleggen. Je kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen, wij helpen je graag!

Welke voegmiddelen zijn er?

Er zijn verschillende soorten voegmiddelen, maar wij van Buitenbart gebruiken altijd WS polymeerzand of Easy Fine voegmortel. Dit omdat deze middelen flexibel blijven. Zo weet je zeker dat de voegen niet zullen scheuren wanneer de ligging van de tegels verandert. Daarnaast zijn deze voegmiddelen waterdoorlatend, waardoor deze ook een drainerende functie hebben. Andere voordelen zijn dat onkruid en wituitslag worden tegengegaan. Om al deze redenen raden wij aan om hieruit te kiezen. De werking van deze middelen is hetzelfde, maar het voegen verloopt net iets anders. Lees verder om te ontdekken hoe je precies te werk gaat.

Voegen met WS polymeerzand

Ga je polymeerzand gebruiken, dan is het belangrijk dat de tegels schoon en droog zijn. De beste en makkelijke manier om dit te bereiken is door middel van een bladblazer. Zo is niet alleen het vuil van de bestrating af, maar ook tussen de voegen. Hoe je verder te werk gaat leggen wij je in onderstaande stappen uit.

Verspreiden en inkeren Nadat je het oppervlak schoon hebt gemaakt kan het echte werk beginnen. Dit begint natuurlijk met het verspreiden van het voegmiddel. Strooi het polymeerzand in hoopjes over het oppervlak uit. Heb je overal voldoende voegmiddel liggen, dan kan je overgaan tot inkeren. Door middel van een zachte bezem veeg je het middel in kleine bewegingen in de voegen.

Verdichten Zijn alle voegen gevuld, dan kan je deze gaan verdichten. Dit zorgt ervoor dat de voegen compact en stevig zijn, doordat holle ruimtes worden voorkomen. Gebruik een voegenroller om het polymeerzand goed aan te drukken.

Oppervlak reinigen Tijdens het voegen blijven altijd resten van het voegmiddel op de terrastegels liggen. Voordat je de voegen gaat afwerken is het belangrijk dit te verwijderen. In de volgende stap ga je het oppervlak namelijk nat maken. Heb je nog resten op de tegels liggen, dan krijg je deze na natmaken niet meer weg. Let dus goed op dat al het voegmiddel van het oppervlak verwijderd is. Dit doe je eenvoudig met een bladblazer.

De voegen natmaken Als je alle voorgaande stappen hebt doorlopen, dan kan je de voegen afwerken door deze te bevochtigen. Zet de sproeier van je tuinslang in de zogeheten douchestand om het oppervlak gelijkmatig te besproeien. Let op dat je niet te veel water gebruikt, het is namelijk niet de bedoeling dat dit direct weer weg loopt.

Drogen en uitharden Nu is het tijd om de voegen te laten drogen, zodat het voegmiddel kan uitharden. Let op dat hier minimaal 24 tot 48 uur voor nodig is, mits het oppervlak niet wordt blootgesteld aan water. Wordt het oppervlak toch vochtig, door bijvoorbeeld regen, dan duurt het langer voordat de voegen volledig uitgehard zijn.

Voegen met Easy Fine voegmortel

Voegen met Easy Fine voegmortel verloopt net een beetje anders. Bij polymeerzand moet het oppervlak van te voren niet alleen schoon, maar ook droog zijn. Gebruik je Easy Fine, dan is het juist de bedoeling dat het oppervlak nat is. Wel is het natuurlijk belangrijk met een bladblazer de bestrating schoon te maken. Zo weet je zeker dat er geen vuil in de voegen terecht komt. Is het oppervlak helemaal schoon dan kan het voegen beginnen. Hoe je dat met voegmortel doet leggen wij je hieronder uit.

Oppervlak natmaken en voegmortel verspreiden Voordat je begint maak je het oppervlak nat. Hiervoor zet je de sproeier van je tuinslang in de zogeheten douchestand. Zo worden de tegels makkelijker gelijkmatig nat gemaakt, zonder dat het water direct wegstroomt. Is het oppervlak vochtig, dan kan je nu de voegmortel gelijkmatig uitstrooien. Zorg ervoor dat je overal voldoende voegmiddel hebt liggen, zodat je eenvoudig alle voegen inkeert.

Inkeren van de voegen Maak de mortel nat en gebruik een vloertrekker om dit in de voegen te keren. Door dit met diagonale bewegingen te doen wordt het middel gelijkmatig ingekeerd. Blijf het middel tussendoor bevochtigen om te voorkomen dat het droog wordt.

Oppervlak reinigen Heb je alle voegen ingekeerd, dan blijft er altijd wat voegmiddel over. Dit is eenvoudig op te ruimen. Veeg de voegmortel met de vloertrekker bij elkaar en veeg dit terug in de verpakking.

Drogen en uitharden Nu hoef je alleen nog maar te wachten tot de voegen droog en uitgehard zijn. Hoeveel tijd dit kost is afhankelijk van hoelang het oppervlak droog blijft. Het is bij voegmortel minder erg als het tussendoor toch nat wordt. Wel zorgt dit ervoor dat het uitharden langer zal duren. Hiervoor wordt minimaal 24 uur gerekend.

Wanneer gebruik je polymeerzand of Easy Fine?

Nu weet je hoe je met beide middelen voor mooie en strakke voegen zorgt, maar wanneer gebruik je welk voegmiddel? In de periode van maart tot en met oktober wordt altijd polymeerzand toegepast. In deze periode is het namelijk vaker langdurig droog, waarbij de temperatuur boven de 5 graden Celsius blijft. Houd het weerbericht goed in de gaten voordat je gaat voegen. Het is namelijk belangrijk dat het polymeerzand minimaal 24 uur na het voegen droog blijft. Zo weet je zeker dat het voegmiddel goed uithardt. Gebruik je Easy Fine, dan is een minimale temperatuur van 0 graden Celsius nodig. Het is niet erg als het oppervlak vlak na het voegen vochtig wordt. Daarom is dit voegmiddel beter geschikt voor de periode waarin het vaker regent.

Voegen verwijderen

Nog een voordeel van een flexibel voegmiddel is dat je dit eenvoudig verwijdert. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een mesje of stokje. Hiermee kan je de voegen gemakkelijk loswrikken. Dit kan je doen wanneer je bijvoorbeeld tegels wilt verleggen, waarbij het nodig is om de voegen bij te werken. Let wel op dat je bij het voegen weer hetzelfde voegmiddel gebruikt. Als je meerdere middelen met elkaar kruist dan kunnen deze niet goed genoeg uitharden, waardoor de kwaliteit achteruit gaat.

Voegmiddelen in verschillende kleuren

WS polymeerzand en Easy Fine voegmortel zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Zo vind je altijd het middel dat perfect aansluit op je terrastegels. Of je kunt een kleur kiezen die juist in contrast staat met je sierbestrating. Alle voegmiddelen in de beschikbare kleuren bestel je bij Buitenbart online. Of kom langs bij een van onze showtuinen om de voegen te bekijken.