Schellevis tegels zijn direct te herkennen aan de unieke structuur, die voor een authentieke Oud Hollandse uitstraling zorgt. En deze uitstraling wil je natuurlijk zo lang mogelijk behouden. Pas gelegd zijn de tegels nog mooi, maar na verloop van tijd worden deze aangetast door vervuiling. Dit is natuurlijk vervelend, want je wilt kunnen genieten van een mooi terras, looppad of oprit. Weten hoe je de tegels het beste schoon kunt maken, zonder deze te beschadigen? Wij van Buitenbart leggen dit graag uit.

Schellevis tegels zijn dankzij hun Oud Hollandse uitstraling populaire tegels. Dit komt doordat deze tegels samengaan met elke stijl, van modern tot landelijk, en dat biedt voor velen een uitkomst. Daarom krijgen wij regelmatig vragen over Schellevis tegels. Het antwoord op al deze vragen hebben wij voor je op een rijtje gezet. 

Waarmee houd ik mijn Schellevis tegels schoon?

Schellevis tegels zijn gemaakt van beton en daarom kan niet elk middel worden gebruikt om de tegels te reinigen. Door de verkeerde middelen te gebruiken raken de tegels beschadigd, waardoor de tegels juist sneller vies worden en moeilijker schoon te maken zijn. Daarom raden wij sterk af om azijn, groene zeep en zuurhoudende schoonmaakmiddelen te gebruiken, omdat deze de tegels permanent beschadigen. Om het schoonmaken makkelijker te maken hebben wij een eigen onderhoudspakket voor beton en natuursteen samengesteld. Met dit pakket heb je alles in huis om Schellevis tegels gemakkelijk schoon te krijgen, zonder deze te beschadigen. Dit pakket bevat:
1 x Wonderspons rood
1 x Wonderspons houder
1 x Telescopische steel aluminium
1 x R155 Grondreiniger zuurvrij 1 liter
1 X Blauwe Buitenbart emmer
De combinatie van de wonderspons met de zuurvrije grondreiniger zorgt ervoor dat je vuil gemakkelijk verwijdert. Zelfs als de tegels zwart zijn door organisch vuil zijn deze nog streeploos schoon te krijgen. En het mooiste is: doordat het schoonmaakmiddel zuurvrij is, worden de tegels niet aangetast. 

Hoe werkt het onderhoudspakket?

Met het onderhoudspakket heb je alle middelen in huis om Schellevis tegels weer als nieuw te krijgen. Maak gebruik van onze Buitenbart emmer om hierin de R155 grondreiniger met water te verdunnen. Lees voor gebruik de handleiding van de grondreiniger goed door. Hierin kan je ook vinden welke verhouding je het beste kunt aanhouden. Breng de reiniger door middel van de wonderspons aan en laat deze in 10-20 minuten intrekken, zonder de R155 grondreiniger uit te laten drogen. Gebruik de wonderspons om de tegels te schrobben en spoel goed na met schoon water. Herhaal indien nodig.

Wat is de beste tijd om tegels schoon te maken? 

Je kan Schellevis tegels het beste schoonmaken nadat je terras, looppad of oprit opgeleverd is. Dit omdat er altijd vuilresten van verwerking op de tegels blijven liggen. Door dit direct te verwijderen weet je zeker dat vlekken geen blijvende indruk achterlaten. Hoe vaak je de tegels daarna schoonmaakt gaat samen met de mate van vervuiling. Wij raden aan om het vuil zo snel mogelijk te verwijderen. Zo weet je zeker dat je geen blijvende vlekken op de tegels krijgt.

Wanneer kan je het beste wachten met schoonmaken?

Het schoonmaken van je terras vraagt om geduld. Begin hier dus niet aan wanneer je haast hebt, maar neem hier rustig de tijd voor. Reinig je terras niet in de brandende zon of stromende regen. Het beste kan een terras worden onderhouden wanneer de buitentemperatuur tussen de 10 en 20 graden is.

Mag ik een hogedrukreiniger gebruiken?

Nee, deze mag niet worden gebruikt om Schellevis tegels schoon te spoelen. Een hogedrukreiniger zorgt er namelijk voor dat de structuur van de tegels wordt aangetast. Dit betekent dat de tegels zo poreus worden, dat vuil zich nog makkelijker hecht. Hierdoor zullen Schellevis tegels in het vervolg sneller vies worden en moeilijker schoon te maken zijn. Ook het gebruik van een staalborstel wordt sterk afgeraden, omdat dit hetzelfde effect heeft als een hogedrukreiniger.

Wat kan ik doen tegen groene aanslag op de tegels?

Betontegels worden na verloop van tijd groen. Dit komt doordat algen en mossen vrije ruimte hebben om te groeien. Groene aanslag is vervelend voor het oog, maar kan gemakkelijk worden aangepakt met een algenverwijderaar. Meer weten over deze aanslag en hoe je dit het beste kunt bestrijden? Klik dan hier.

Wat is de witte uitslag op betontegels?

Dit wordt ook wel kalkuitbloei genoemd en is terug te zien als een witte waas op de tegels. Witte uitslag is een natuurlijk proces dat niet kan worden tegengegaan. Maar geen zorgen. Kalkuitbloei heeft geen invloed op de kwaliteit van de tegels en verdwijnt vanzelf weer. Meer informatie over kalkuitbloei vind je op deze pagina.

Kunnen Schellevis tegels geïmpregneerd worden?

Ja, dit kan zeker. Hiervoor is het middel WS Seal & Protect zeer geschikt. Dit is een kleurloze beschermlaag die voor elke kleur tegel gebruikt kan worden. Met Seal & Protect worden tegels beter beschermd tegen vocht en vuil, zodat deze in het vervolg minder snel vies en groen worden. Let op dat je de tegels van tevoren goed schoonmaakt, zodat oud vuil niet vast komt te zitten in de tegels. 

Is het ook mogelijk om de tegels te coaten?

Met een coating worden de tegels van bovenaf beschermd tegen vocht en vuil. Het perfecte middel hiervoor is de WS Nanocoat. Met een coating wordt het oppervlak van de tegels verdicht. Hierdoor zijn de tegels gemakkelijker schoon te maken. Dit komt doordat vuil minder aan het oppervlak zal hechten.

Zijn Schellevis tegels kleurvast?

Nee, alle Schellevis tegels en andere betonproducten lopen terug in kleur. Wel kan je de kleur van tegels in antraciet en carbon nieuw leven inblazen. Maak hiervoor gebruik van Imperial Black. Dit middel zorgt ervoor dat de tegels weer diep worden ingekleurd. Daarnaast biedt Imperial Black ook bescherming tegen vuil en groene aanslag. Let op dat dit middel alleen geschikt is voor Schellevis tegels in antraciet en carbon. Zorg ervoor dat de tegels schoon zijn gemaakt, voordat je deze behandelt met Imperial Black. Via onderstaande afbeeldingen laten wij je zien wat de impact van Imperial Black is.

Zoals je ziet: wat voor aandachtspunten Schellevis tegels ook hebben, met de juiste middelen is alles gemakkelijk op te lossen. Bekijk ons gehele assortiment aan Schellevis tegels en andere betonproducten voor een tuin met een tijdloze uitstraling. Heb je wel betontegels in de tuin, maar niet van Schellevis? Ook dan is ons onderhoudspakket voor beton en natuursteen zeer geschikt. Ook nodigen wij je graag uit in een van onze vestigingen, zodat we jou van eerlijk en deskundig advies kunnen voorzien.