Ga je de tuin aanpakken en ben je van plan hier een terras, looppad of oprit aan te leggen? Maak dan gebruik van ophoogzand om voor een stabiele en stevige ondergrond te zorgen. Maar hoeveel ophoogzand heb je eigenlijk nodig? Dit kan je gemakkelijk berekenen en hier helpen wij van Buitenbart je graag bij. Lees snel verder voor een uitgebreide uitleg of kom langs in een van onze vestigingen.

Wat je ook van plan bent in de tuin, met ophoogzand zorg je voor een goede ondergrond. Zoals de benaming al aangeeft wordt ophoogzand gebruikt voor het ophogen van oppervlaktes. Het zand staat ook wel bekend onder vele andere namen, zoals vulzand, straatzand en wit zand. Ophoogzand is geschikt voor kleine en grote projecten. Van looppad en terras tot oprit. 

Laagdikte bepalen

Bepalen hoeveel ophoogzand je nodig hebt begint bij de laagdikte. Voor ophoogzand wordt doorgaans een laagdikte van 10 tot 15cm aangehouden. Welke dikte je aan moet houden hangt af van de belasting. Hoe hoger de grond belast gaat worden hoe dikker de laag moet zijn. Voor een looppad en een terras kan een laagdikte van 10cm al voldoende zijn. Ga je de oprit aanleggen? Houdt dan een laagdikte van minimaal 15cm aan. 

Benodigde ophoogzand berekenen

We krijgen vaak de vraag: Hoeveel ophoogzand voor 25m2? Daarom hebben wij ervoor gekozen om in ons rekenvoorbeeld uit te gaan van 25m2, waarbij wij een laagdikte van 10cm aanhouden. Let op dat je altijd 10-15% extra ophoogzand bestelt dan dat je hebt uitgerekend. Na aantrillen zal het zand namelijk inklinken, wat betekent dat het zal zakken. Door extra te bestellen weet je zeker dat je genoeg ophoogzand hebt. De berekening ziet er als volgt uit:

Oppervlakte x laagdikte = kuub zand dat je nodig hebt.

Vullen we de getallen in, dan komen we op de rekensom 25 x 0,10 = 2,50. Voor een oppervlakte van 25m2 met een laagdikte van 10cm heb je dus 2,5 kuub ophoogzand nodig. Wil je weten hoeveel kg ophoogzand dat is? Ook dit kan je gemakkelijk uitrekenen. Dit doe je door het aantal kuub zand te vermenigvuldigen met 1500kg, want dit is het gewicht van 1 kuub. De rekensom wordt dan: 2,5 x 1500 = 3750. Dit betekent dat je 3750 kg ophoogzand nodig hebt.
Tel hier minimaal 10% bij op en je komt uit op 3750 x 1,1 = 4125kg ophoogzand. Het is belangrijk om dit mee te nemen in de berekening, omdat je zo zeker weet dat je niet te kort komt. Tijdens verwerking zal het zand namelijk nog inklinken, ofwel zakken. Hierdoor zal de ondergrond altijd een stukje lager uitvallen. Heb je advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag.

Tuin met een complexe indeling

Heb je een tuin met een afwijkende indeling, zoals verschillende stroken voor een terras en looppad? Ook dan kan je gemakkelijk berekenen hoeveel ophoogzand je nodig hebt. Een handige manier is door het oppervlak op te splitsen in rechthoekige stukken. Zo kan je per rechthoek uitrekenen hoeveel ophoogzand je nodig hebt en dit weer bij elkaar optellen.

Verkrijgbare hoeveelheden ophoogzand

Bij Buitenbart kan je terecht voor ophoogzand in zakken met verschillende hoeveelheden. Hierbij heb je keuze uit:
Zak van 25kg
Minibag 0,5m3 = 750kg
Bigbag 1m3 = 1500kg
Daarnaast kunnen wij ophoogzand op aanvraag losgestort leveren. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. Kortom: wat voor project je ook hebt, bij Buitenbart vind je de juiste hoeveelheid ophoogzand.

Hoeveel zakken van 25kg gaan in 1m3?

Dit is een vraag die wij vaak tegenkomen en het antwoord hierop is kort, namelijk 60 zakken. Een kuub ophoogzand weegt ongeveer 1500kg. Deze 1500kg delen we door 25kg. 1500 : 25 = 60. In 1m3 ophoogzand gaan dus 60 zakken van 25kg.

Bekijk ons volledige aanbod aan ophoogzand en bestel gemakkelijk en snel online. Vind je het toch lastig om zelf uit te rekenen hoeveel je nodig hebt? Dan nodigen wij je graag uit in een van onze vestigingen. Onze verkoopmedewerkers helpen je graag en kunnen je voorzien van eerlijk en deskundig advies.