Elk jaar brengt weer nieuwe trends met zich mee, zo ook voor de tuin. Hierop aansluiten begint bij het kiezen van de juiste tuintegels, omdat hiermee de basis wordt gelegd. Wil je de tuin aanleggen met keramische tegels? Ook dan kan je de tuin geheel inrichten volgens de laatste tuintrends. Maar welke tegels kan je dan het beste kiezen? Om je te helpen hebben wij van Buitenbart de tuintrends van 2023 onderzocht, waarbij we een selectie hebben gemaakt van passende keramische tegels.

Trend 1: Warme kleuren

Dit is een van de meest populaire tuintrends. Met warme kleuren zorg je eenvoudig voor een romantische sfeer in de tuin. Kleuren die hierbij passen zijn beige, taupe en zandkleurig: kortom zomerse aardetinten. Prachtige voorbeelden hiervan zijn de warme tinten van Cerasun tegels van Redsun. Hiermee leg je een mooie basis. Op onderstaande afbeeldingen zie je een prachtig voorbeeld van tegels met warme kleuren, namelijk de Cerasun Trentino Sunrise in 60x60x4cm formaat.

Trend 2: XXL tegels

Groot, groter, grootst. Met grootformaat tegels heb je meteen meerdere vliegen in één klap. Deze tegels passen namelijk bij meerdere tuintrends. Denk hierbij aan een strakke, minimalistische en ruimtelijke tuin. Grotere tegels zorgen namelijk voor een strak lijnenspel met minder voegen. Hierdoor oogt het terras een stuk rustiger. Daarnaast zorgt dit voor een ruimtelijke uitstraling, waardoor het oppervlak groter lijkt. Voorbeelden hiervan zijn de 90x90 tegels van Vtwonen, die verkrijgbaar zijn in prachtige basiskleuren. Andere grote formaten zijn:
80x80cm
100x100cm
120x120cm
Een prachtig voorbeeld van de 90x90 Vtwonen buitentegels wordt op onderstaande afbeelding weergegeven.

Trend 3: Texturen en patronen

Laat je tuin spreken met keramische tuintegels met texturen en patronen. Een bekend en gewild voorbeeld hiervan zijn de Houtlook GeoCeramica tegels van MBI. Houtlook tegels zijn zo levensecht, dat je deze niet meer van een houten vlonder kunt onderscheiden. Dit komt door de waarneembare nerven die het hout tot leven laten komen en het verkrijgbare 30x120cm formaat. Deze tegels zijn namelijk niet te onderscheiden van houten planken, waarmee je een houten vloer aanlegt met een ruimtelijke uitstraling. Dit formaat leent zich perfect voor de aanleg van een terras, looppad en zijn zelfs mooi als stapstenen te verwerken. Op zoek naar een houten vlonder voor in de tuin? Maak het waar met GeoCeramica houtlook tegels. Zo profiteer je van de natuurlijke uitstraling van hout, maar dan met het gemak van keramiek. Op onderstaande afbeelding hebben we een prachtig voorbeeld van een tuin met houtlook tegels.

Keramische tuintegels voegen

Let op dat keramische tegels altijd met voeg worden gelegd. Keramische tegels zijn namelijk continu in bewegingen door temperatuurwisselingen. Dit betekent dat het voorkomt dat de tegels krimpen of juist uitzetten wanneer de temperatuur verandert. Om te voorkomen dat de tegels dan stuk gaan worden deze met voeg gelegd, dat wil zeggen met gelijke afstand van elkaar. Het kan moeilijk zijn om tussen alle tegels dezelfde afstand aan te houden. Om dit makkelijker te maken adviseren wij om voegkruizen te gebruiken. De voegmiddelen die je het beste kunt gebruiken zijn WS polymeerzand of Easy Fine voegmortel, omdat deze flexibel blijven. Zo weet je zeker dat ook de voegen intact blijven wanneer de tegels krimpen of uitzetten. Weten hoe je het beste te werk kunt gaan met keramische tegels voegen? Dat lees je op deze pagina.

Keramische tuintegels zijn perfect om nog lang van je tuin te genieten. Dit zijn namelijk tegels die niet verkleuren, gemakkelijk schoon te maken zijn en bestand zijn tegen krassen. Voor welke tuintrend je ook gaat, met keramische tegels weet je zeker dat je tuin nog lang mooi zal blijven. Bekijk onze volledige collectie aan keramische tuintegels en bestel direct. Kom langs in een van onze vestigingen om een aantal van onze tegels in levende lijve zien, waarbij wij je graag voorzien van eerlijk en deskundig advies.