Je kan de oprit aanleggen met grind of een standaard klinker. Maar om je oprit mooi strak en ruimtelijk te maken kan je hiervoor het beste tegels gebruiken. Maar welke tegels zijn geschikt voor de oprijlaan? En aan welke eisen moeten deze voldoen, wil je zeker zijn dat de oprit nog jarenlang mooi en stevig zal blijven? Wij van Buitenbart geven graag antwoord op deze vragen. Lees snel verder voor Barts beste opties voor oprit tegels.

Betontegels voor de oprit

Beton is een sterk en duurzaam materiaal dat veelzijdig kan worden ingezet, zoals tegels in verschillende diktes en maatvoeringen. Betontegels van minimaal 6cm zijn perfect voor de oprit, omdat deze bestand zijn tegen de druk van een gemiddelde personenauto. Daarnaast heeft beton een open structuur. Hierdoor wordt vocht goed opgenomen. Het gevolg is dat je oprit niet te lang onder water zal blijven staan. De kans op gladheid is daarom ook nihil.

Juiste dikte oprittegels

Allereerst is de dikte belangrijk. Voor oprittegels geldt een minimale dikte van 6cm. Deze tegels zijn namelijk bestand tegen een hogere belasting. Dit betekent dat tegels van 6cm dik het gewicht van een gemiddelde personenauto kunnen dragen. Heb je een elektrische auto of een ander zwaarder voertuig? Dan zijn tegels van minimaal 10cm dik een betere keuze, omdat deze nog meer gewicht kunnen dragen zonder kapot te gaan.

Maximale afmetingen oprittegels

Naast de dikte is ook het formaat van de tegel belangrijk. Voor 6cm dikke tegels wordt een formaat van maximaal 30x60cm aangehouden. De afmetingen die het meest voor de oprijlaan worden gebruikt zijn:
20x30cm
30x40cm
30x60cm

Hoewel dit vaak wel wordt gedacht, zijn betontegels van 60x60x6cm niet geschikt voor de oprit. Dit komt doordat deze tegels onder hoge belasting in beweging komen. Deze tegels verschuiven, waarbij de kans is dat deze omhoog komen. Het gevolg is een onstabiele en beschadigde oprit. Wil je toch gaan voor tegels van 60x60cm of groter? Dan zijn de tegels van Schellevis de beste keuze.

Schellevis tegels voor de oprit

Geef je oprit een Oud Hollandse uitstraling met de tegels van Schellevis. Al deze tegels vanaf 7cm  dik zijn geschikt voor de oprit. Wil je grootformaat tegels van 80x80cm of groter in de oprit verwerken? Ga dan voor de tegels van Schellevis. Deze grote tegels zijn namelijk voorzien van wapening. Dit betekent dat staal in de tegels is verwerkt, zodat deze bestand zijn tegen een hogere druk. Heb je een elektrische auto? Dan raden wij Schellevis tegels van 10cm dik aan. De volgende grootformaat Oud Hollandse tegels zijn geschikt voor de oprit.
80x80cm
100x100cm
120x60cm
120x120cm
150x120cm
200x50cm
200x100cm
240x60cm
240x120cm

Een groenere oprit met grastegels

Wil je zo veel mogelijk groen in de tuin en oprit, maar toch de auto veilig kunnen parkeren? Dan zijn grastegels de perfecte oplossing. Deze tegels zijn niet alleen stevig genoeg om het gewicht van een gemiddelde personenauto te dragen, maar geven ook ruimte aan gras en beplanting om te groeien. Dit komt door de open structuur van grastegels, waarvan je een mooi voorbeeld ziet op onderstaande afbeelding.

Legverbanden voor de oprit

Je wilt natuurlijk dat je oprit nog jarenlang goed blijft liggen. Daarom is de legwijze van de stenen belangrijk. De legwijze wordt ook wel het legverband genoemd. Voor de oprit kan je het beste gaan voor een legverband waarin de stenen elkaar ondersteunen. Met een goede ondersteuning wordt verschuiven van de stenen voorkomen. Legverbanden die het meest geschikt zijn voor de oprit zijn:
Halfsteensverband
Visgraatverband
Elleboogverband
Voor het leggen van bovengenoemde verbanden wordt altijd gebruikgemaakt van klinkers. Je kan er ook voor kiezen om de oprit aan te leggen met tegels in een banenverband. Let er dan wel op dat de tegels minimaal 8cm dik zijn, zodat het gewicht van de auto goed wordt opgevangen. Het banenverband geeft een unieke en ruimtelijke uitstraling, waardoor de oprit langer of juist breder lijkt.

Keramiek voor de oprit

Het kan ook heel mooi staan om keramiek of natuursteen in de oprit te verwerken. Helaas zijn deze tegels niet geschikt voor de oprit. Dit komt doordat tegels van keramiek en natuursteen niet bestand zijn tegen een hoge druk. Het gevolg is dat de oprit breekt zodra je hier met een auto overheen rijdt. Wil je toch graag een oprit van keramiek? Dan bieden de 6cm dikke GeoCeramica 2Drive tegels een uitkomst. Bij deze tegels is een keramische toplaag onlosmakelijk verbonden met een onderlaag van beton. Dankzij deze onderlaag zijn de tegels sterk genoeg om het gewicht van een auto te dragen, zonder stuk te gaan.

Wat je wensen ook zijn, bij ons kan je de juiste oprit tegels vinden. Kom langs in een van onze vestigingen, waar wij je graag voorzien van eerlijk en deskundig advies. Bestel je liever online, maar heb je toch hulp nodig op afstand? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag.