Heb je een terras of andere bestrating van betonnen tuintegels? Dan wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Maar na verloop van tijd komt er toch vuil op de tegels terecht of worden deze groen, waardoor je terras niet meer zo mooi is. Tijd voor een schoonmaakbeurt, maar hoe pak je dit het beste aan? Wij van Buitenbart weten raad en informeren je graag. In deze blog leggen wij je uit wat je het beste wel of juist niet kunt doen om je terras weer mooi te krijgen.

Betontegels en onderhoud

Betontegels hebben een open structuur, waardoor vuil de kans heeft om dieper in de tegels te trekken met hardnekkige vlekken als gevolg. Daarnaast hebben ook algen en mossen meer ruimte om te groeien, waardoor betontegels groen worden. Deze groene aanslag kan eenvoudig worden bestreden met een algenverwijderaar. Meer informatie over het verwijderen van groene aanslag vind je hier. Maar hoe pak je andere vlekken het beste aan? Met de juiste middelen krijg je ook vetvlekken, oliën en andere vervuiling gemakkelijk van betontegels af.

Waarmee betontegels reinigen?

Niet alle reiniging is geschikt voor betontegels, omdat hiermee de tegels beschadigd raken. Maar welk middel kan je dan het beste gebruiken? Hier hebben wij van Buitenbart de oplossing voor. Wij hebben namelijk een onderhoudspakket voor beton en natuursteen samengesteld. Hiermee krijg je niet alleen betontegels, maar ook tuintegels van natuursteen gemakkelijk schoon. Met de wonderspons en R155 zuurvrije grondreiniger worden de tegels weer als nieuw, zonder dat deze beschadigd raken. Dit komt doordat de R155 grondreiniger geen zuur bevat. Dit middel is daarom perfect voor het reinigen van beton en natuursteen, omdat het materiaal niet wordt aangetast. Dankzij het pakket heb je alles in huis om betontegels en natuursteen te onderhouden. Het enige dat je nu nog nodig hebt is tijd en geduld.

Wanneer betonnen tuintegels schoonmaken?

Hierin kunnen we onderscheid maken in de volgende reinigingen:
Opleveringsschoonmaak: De eerste schoonmaak wordt altijd direct na aanleg gedaan. Zo voorkom je dat vervuiling van verwerking geen blijvende vlekken achterlaat.
Periodieke schoonmaak: Hoe vaak je betontegels na opleveringsschoonmaak dient te reinigen is geheel aan jezelf. Dit gaat namelijk samen met de mate van vervuiling. Verwijder vlekken direct om te voorkomen dat deze een blijvende indruk achterlaten. De beste buitentemperatuur om je terras of andere bestrating schoon te maken is tussen de 10 en 20 graden Celsius. Let op dat je niet gaat schoonmaken in de felle zon, omdat de tegels hierdoor te snel opdrogen tijdens de schoonmaakbeurt.

Kan schoonmaakazijn op betontegels?

Nee, schoonmaakazijn is niet geschikt voor betontegels en natuursteen. Ook soda, groene zeep, chloor en de hogedrukreiniger kan je beter niet gebruiken. Al deze middelen tasten zowel beton als natuursteen aan. Hierdoor raken de tegels namelijk beschadigd, waardoor deze in het vervolg sneller vies worden en moeilijker te reinigen zijn. 

Kan vervuiling op betontegels worden voorkomen?

Helemaal voorkomen kan natuurlijk niet, maar je kan betontegels wel onderhoudsvriendelijker maken. Dit kan je doen door betontegels te beschermen tegen vuil, zodat deze minder snel vies worden en gemakkelijker schoon te maken zijn. Middelen die je hiervoor kunt gebruiken zijn WS Nanocoat en WS Imperial Black. Beide zorgen ervoor dat betontegels worden beschermd tegen vocht en vuil. WS Nanocoat is geschikt voor alle kleuren. WS Imperial Black is alleen geschikt voor betontegels in zwart en antraciet. Hiermee worden de tegels niet alleen beschermd, maar ook dieper ingekleurd.

Maak je betonnen tuintegels gemakkelijk schoon met ons onderhoudspakket voor beton en natuursteen. Heb je nog geen terras, maar wil je dit wel? Bekijk ons volledige assortiment betontegels. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies of bezoek een van onze vestigingen.