Je wilt niet teveel betalen, maar ook geen concessies doen aan de kwaliteit. Zoveel soorten, zoveel keuze.. Waar moet je beginnen als je jouw tuin opnieuw wilt gaan bestraten? Een moeilijke opgave! In deze blog vind je een aantal tips bij het kiezen van de juiste soort bestrating.

Er zijn verschillende redenen die je aan het denken zetten over nieuwe bestrating. Een nieuwe woning, een renovatie van jouw tuin, of gewoon die ene opmerking van een bekende als hij of zij jouw tuin voor het eerst ziet. En dan begin je met googelen. Maar waar moet je nou op letten, en hoeveel gaat het allemaal wel niet kosten?

1. Kijk naar de gebruikers

Het is jouw tuin, dus de bestrating moet perfect op de bewoners afgestemd zijn. Heeft jouw partner specifieke wensen, of heb je kinderen met specifieke tuinwensen? Probeer dit eerst eens goed in beeld te brengen.

2. Kijk naar je leefwijze

Ben jij / zijn jullie echte buitenmensen, óf zitten jullie liever binnen. Barbecue je liever op je eigen terras, of ga je liever naar een terrasje toe? Zomaar een aantal vragen die invloed hebben op het gebruik van je bestrating, én dus ook op het type bestrating dat het beste bij je past. Ook hiervoor geldt; probeer dit goed in kaart te brengen.

3. Ontwerp; wat past bij jouw huis en tuin?

Het is natuurlijk belangrijk dat jouw nieuwe siertegels of betonbestrating, goed bij jouw tuin én huis passen. Hierbij kun je rekening houden met een aantal vuistregels voor het kiezen van de juiste steen:

  • Hoe meer voegen, hoe meer kans op onkruid en vuil.
  • Elke tegel/steen wordt groen, de behandeling bepaalt hoe goed een steen weer schoon te krijgen is.
  • Rechthoekige formaten kunnen helpen om een kleine of smalle tuin optisch dieper of groter te maken.
  • Zwarte tegels worden sneller warm dan andere kleuren.
  • Een effen tegel zie je sneller vuil op, dan op een gemêleerde tegel.

4. Breng de oppervlakte in beeld

Meet de lengte en breedte op om het aantal vierkante meters (m2) van het te bestraten oppervlak te meten. Verdeel de tuin in rechte vlakken, en tel daarna de vlakken bij elkaar op. Nu ben je klaar voor het kiezen van tegels!

5. Start de zoektocht

Kijk goed rond in de categorie sierbestrating op de website. Hier kun je een keuze maken uit verschillende types bestrating, én kun je direct filteren op de producteigenschappen van de tegel. Maak een wensenlijstje, zo verzamel je een lijst van favorieten. Laat je niet leiden door de prijs, maar kies wat je mooi vindt. Wegfilteren kan later!

6. Budget bepalen

Pak de pagina met de door jouw gemaakte selectie erbij. Kijk eens wat de duurste tegel is, en doe de prijs hiervan maal het aantal vierkante meters van jouw terras of tuin. Valt dit mee? Of vind je dit veel te hoog? Kijk dan eens naar één van de andere tegels uit jouw selectie. Houd rekening met de kosten van de aanleg. Deze zijn vaak ongeveer gelijk aan de kosten van de oppervlakte aan tegels.

Kom je er niet helemaal uit? Of vind je het moeilijk om producten te kiezen? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag!