Begrippenlijst

Op deze pagina worden een aantal kenmerkende begrippen uit de sierbestratingswereld aan je uitgelegd. Dit kan je helpen met beter begrijpen van alle productinformatie. Heb je toch nog een woord of opmerking waar je vragen over hebt? Neem gerust contact op met onze klantenservice

 

A-Keus sierbestrating

Onder a-keus worden tuinmaterialen verstaan die volgens de fabriek zo geproduceerd zijn, zoals ze zijn bedoeld. Hierbij heeft de fabriek de materialen gecontroleerd op eventuele afwijkingen, en deze weggefilterd. Je koopt een tegel of steen dus precies zoals hij bedoeld is. Informeer altijd naar de eigenschappen van het product.

Meer informatie over a-keus sierbestrating vind je op deze pagina

 

B-Keus

B - keus tuinmaterialen zijn materialen die niet zo zijn, zoals op voorhand door de fabriek bedoeld is. We spreken dan over producten met een kleur, maat, structuurafwijking en dergelijke. Vaak zijn dit producten die goedkoper worden aangeboden, omdat ze dan ook niet de prijs van een a-kwaliteit product waard zijn. Op b-keus materialen geldt nooit enige vorm van garantie. Je moet altijd informeren naar de afwijkingen bij een b-keuze product. Buitenbart verkoopt geen b-keus.

 

Bakwagen

Een bakwagen is een vrachtauto met de cabine en de laadvloer op één chassis. Dit zijn kleinere vrachtwagens welke geschikt zijn voor kleinere straten en bestemmingen. Hierbij bepaalt de transporteur of chauffeur altijd of een bakwagen daadwerkelijk voor de gewenste bestemming beschikt is. Als je in een kleinere straat woont kun je een bakwagen (kleine vrachtauto) specifiek aanvragen. De meerkosten hiervan bedrag €35,- inclusief BTW.

Meer informatie over de transportmogelijkheden vind je op deze pagina.

 

Brekerzand

Brekerzand is fijn materiaal dat ontstaat bij het breken van grind en natuursteen. Dit fijne materiaal wordt vaak vers aangelegde bestrating geveegd zodat dit goed vast komt te liggen. Brekerszand is kalkhoudend, en kan daarom vlekken geven op je nieuwe bestrating. Wij adviseren om gebruik te maken van gebrande inveegzanden (bijv. graphit sparkle) als alternatief.

Brekerzand vind je op deze pagina.

 

Facetrand / Vellingkant

Een facetrand, ook wel vellingkant genoemd, is een afschuining aan de randen van de tegel. Het voordeel van een facetrand is dat eventuele oneffenheden die tijdens de aanleg ontstaan, minder opvallen. Daarnaast kan er een hoekje uit een steen knappen bij zware belasting. Bij een facetrandje valt dit wederom niet op. Het nadeel van een facetrandje is dat hier sneller vuil en algen in komen te liggen. Hierdoor wordt je terras, oprit of tuinpad sneller smerig.

Meer informatie over de voor- en nadelen van een facetrand / vellingkant vind je op deze pagina

 

GeoSteen®

GeoSteen is een collectie sierbestrating van de Nederlandse bestratingsfabrikant MBI. Deze oersterke bestrating staat al jarenlang bekend om de kleurechte toplaag. De bovenlaag van deze stenen is gemaakt van kleurechte natuurlijke mineralen. Hiervoor gebruikt MBI inmiddels meer dan zestig verschillende soorten gebroken natuursteen uit acht verschillende landen.

GeoSteen biedt een aantal belangrijke voordelen. Zo zijn GeoSteen producten kleurechter dan normale betonstenen. Ze hebben beter functionele eigenschappen dan natuursteen, én zijn in grotere formaten verkrijgbaar dan baksteen. GeoSteen producten zijn te herkennen aan een productnaam die begint met het woord Geo.

Meer informatie over de voor- en nadelen van GeoSteen vind je op deze pagina

 

Handelskwaliteit

Handelskwaliteit is bestrating die niet onder a-klasse of b-klasse bestrating valt. Je zou kunnen zeggen dat dit eigenlijk een beetje tussen beide zit. Vaak is dit een bestratingsoort waarbij hele kleine afwijkingen merkbaar zijn, die niet afdoen aan de kwaliteit van de tegel/steen. Je moet altijd informeren naar de afwijkingen bij een handelskwaliteit-product. Je herkent een handelskwaliteit product aan de aanduidingen 'HK' of 'Handelskwaliteit'.

Meer informatie over de verschillende kwaliteitssoorten vind je op deze pagina

 

Inveegzand

Inveegzand wordt gebruikt om de vers gelegde bestrating na de aanleg netjes af te werken. Hierdoor komt bestrating beter te vast te liggen, en dicht je meteen eventuele kieren en naden. Elke soort bestrating vraagt om zijn eigen inveegzand. Sommige producten kun je zelfs beter niet invegen. Vraag ons altijd om advies voor het juiste inveegproduct.

Meer informatie over de verschillende soorten inveegzand vind je op deze pagina

 

Kalkuitbloei

Beton wordt gemaakt door vermenging van zand, grind, cement en water. Het is dus eigenlijk een natuurlijk product. Bij natuurlijke processen kun je niet alle factoren in de hand houden. De natuur gaat zijn eigen gang. Bij beton is van de vier basiscompetentie s het cement de boosdoener. Dit kan een chemische reactie gaan vormen met water, waardoor vrije kalk wordt gevormd. Deze zet zich af op het betonoppervlak. De kalkafzetting gaat daarna een reactie aan met koolmonoxide uit de lucht, waardoor een calciumcarbonaat ontstaat. Zo ontstaat dan de witte vlekken op de bestrating.

Meer informatie hierover vind je op de pagina Kalkuitbloei

 

Keramische tegels

Keramische buitentegels zijn verreweg de meest onderhoudsarme tegels voor jouw tuin of terras. Doordat keramische tegels op meer dan 1000 graden Celsius worden gebakken, hebben ze een keihard oppervlak. Dit harde oppervlak zorgt ervoor dat deze tegels slijtvast, kleurvast én heel onderhoudsarm zijn.

Meer informatie hierover vind je op de pagina Keramiek tegels voor de tuin

 

Grijze stukje

Keramische tuintegels zijn relatief nieuw in de Nederlandse tuinen. Dit omdat in de crisistijd stagnatie ontstond in de verkoop van keramische binnentegels. Hierdoor gingen keramiekfabrieken opzoek naar uitbereidingen op andere markten. Zo kwamen ze op de tuinmarkt terecht. Met een andere dikte en stroevere afwerking werden keramische buitentegels gelanceerd. Duurder dan binnen tegels vanwege de extra grondstoffen en afwerking, maar veel duurzamer dan buitentegels van beton. Wij bieden een enorm assortiment keramische buitentegels. Van keramische tegels met vaste ondergrond (GeoCeramica, vt-wonen buitentegels) tot keramische tegels die op een losse ondergrond verwerkt moeten worden (stabicare).

Wij adviseren je heel graag met het kiezen van de juiste keramische tuintegels!

Kleurnuance

Kleurnuances zijn altijd mogelijk in de tuinproducten die je bij ons aanschaft. Dit is simpelweg te wijten aan het feit dat natuurlijke grondstoffen worden toegepast in de productie/winning van de producten. De foto's of monsters van producten zijn dan altijd indicatief, maar niet leidend. Houd dus altijd rekening met een kleurnuance of tintverschil.