Keramische tegels voor buiten: Bart's advies

 • admin
 • 2017-11-02
 • 11691
Keramische tegels voor buiten: Bart's advies

Keramische tegels zijn momenteel helemaal hot voor de tuin. Maar ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In deze weblog leg ik je de belangrijkste eigenschappen en tips over keramische tegels voor buiten uit.

De voor- en nadelen van keramische tuintegels

Positieve eigenschappen van de keramische tuintegels zijn  makkelijke op te noemen: Keramische tegels voor buiten zijn:

 • ·         Krasvast,
 • ·         Kleurvast,
 • ·         Antislip bij regen
 • ·         En zeer gemakkelijk schoon te houden ( dweilbaar)

Zoals Johan Cruijff altijd al zei: ‘’Elk voordeel heb zijn nadeel” en dat geldt ook voor keramische tegels. Natuurlijk heeft een keramische tuintegel niet alleen voordelen, maar ook nadelen. Omdat wij eerlijk advies belangrijk vinden, som ik ook de nadelen hieronder voor je op:

 • ·         Keramische tegels blijven langer nat na een regenbui omdat ze nauwelijks vocht opnemen (dit zorgt er wel voor dat algen en mossen zich minder willen hechten!)
 • ·         De tegels moet je leggen met een voegje (waterdoorlatende, dichte voeg)
 • ·         De meeste keramische tegels zijn niet geschikt voor een oprit (Behalve de GeoCeramica 2drive van MBI!)
 • ·         Het prijsniveau van een keramische tuintegel ligt hoger dan de meeste betonproducten. (Keramiek koop je voor jaren, en is dus ook een investering voor jaren)

Ben je dus opzoek naar een keramisch terras buiten, weet dan dat je een terras voor jaren koopt! Waar een gemiddeld betonproduct na 10 jaar echt veel minder mooi is geworden, is dit met een keramische tegel niet het geval. Dit is een mooi-blijvend product.

2 soorten keramische tegels voor buiten

Er zijn momenteel 2 soorten keramische tegels voor buiten verkrijgbaar:

 • ·         Keramische tegels van 2cm dik
 • ·         Keramische tegels van 4cm dik (voorzien van een vaste onderlaag).

Waarom 2 soorten? De keramische tegels van 2cm dik waren als eerste series in Nederland verkrijgbaar. In dit segment is de meeste keuze qua maatvoeringen, kleuren en designs. Een nadeel van de 2cm dikke keramische tegels is dat deze tuintegels een meer specialistische aanleg vergen.

Als antwoord hierop worden de laatste jaren steeds meer keramische tegels voorzien van een onderlaag. Hierdoor zijn deze tegels net zo eenvoudig te leggen als een ‘gewone’ betonsiertegel.

Hieronder vertel ik je meer over de verschillen tussen beide varianten.

Keramische tegels met onderlaag

We hebben meerdere series keramische buitentegels met een vaste onderlaag. Dit zijn keramische buitentegels van 1 cm dik verlijmd op een waterlatende betonlaag, of lichte onderlaag van gemalen keramiek of op een tempex onderlaag. Meestal is dan de totale dikte van de keramische tegel dan     4 cm.  Deze keramische buitentegel kun je in aanleggen op normale een zandbaan. Er is zelfs een serie van 6cm dik welke je op een oprit kunt gebruiken!

Dus: Gemakkelijk aanleggen doe je met 4cm keramische buitentegels.

Keramische tegels van 2cm dik

De keramische tegels van 2 cm dik zijn in veel verschillende soorten, kleuren en maten verkrijgbaar. Meer dan in de 4cm dikke varianten! Maten als: 60x60, 45x90, 80x40, 120x40,  120x30,  80x80 en 90x90 zijn verkrijgbaar in 2cm dik, maar nog niet in de 4cm dikke varianten. Wel heeft MBI bevestigd in dit najaar de eerste series GeoCeramica in andere maatvoeringen te presenteren.

Verwerk 2cm dikke keramische tegels goed!

Helaas wordt bij aanleg van 2 cm dikke keramische buitentegel regelmatig de verkeerde ondergrond gebruikt. Er zijn verwerkers die menen dat de tegels op gewoon vulzand, brekerzand, of een mengsel van portlandcement met zand verwerkt kunnen worden. Doe dit nooit!

Keramische buitentegels zullen dan in een vries/dooi periode opvriezen waardoor na de dooi de keramische buitentegels oneffen liggen en voegen kapot zijn.

Er is nog een nadeel als de keramische buitentegel op deze manier wordt aangelegd!

Door capillaire werking kan dwarsdoor de voeg ook kalk, uit het zand omhoog trekken. Dit veroorzaakt dat er langdurig,  terugkomende witte vlekken kunnen ontstaan die zich zowel in de voeg als op de keramische buitentegels kunnen afzetten. Dit is op zich niet schadelijk maar geeft een lelijk uiterlijk aan het keramische buitentegel terras.

Misschien zijn we wel heel erg duidelijk , maar de 2 cm dikke keramische buitentegel kun je maar op 2 manieren goed aanleggen. Waarvan de methode met stabicare het meeste voordeel bied.

Verwerk 2cm keramische tegels op Stabicare; zo doe je dat

Stabicare terrasstabilisatie is een eenvoudig product, heeft geen houdbaarheidsdatum en is gelijk verwerkbaar zonder er ook maar iets aan toe te voegen. Het kan als het ware net als zand verwerkt worden, maar door haar unieke korrelvorm is het een zeer stabiele waterdoorlatende onderbouw. Dit is de enige makkelijke manier om 2cm keramische tegels te verwerken!

Stabicare is ook erg geschikt voor slappe (veen-)gronden. Stabicare weegt nl circa 900 kg per m3. Zand of betonmateriaal weegt al snel 1500 kg per m3.

Het product vriest niet op, is ecologisch en duurzaam. En niet geheel onbelangrijk: Mits het volgens voorschrift is verwerkt,  kan het altijd hergebruikt worden omdat de eigenschappen van het product door de jaren heen niet veranderd.

De keramische buitentegel wordt als het ware in de stabicare geklopt en krijgt daardoor zijn stabiliteit. De keramische buitentegel wordt niet verlijmd. Een groot voordeel van deze methode is dat altijd het terras kan worden aangepast en de keramische buitentegel hergebruikt kan worden.

De keramische buitentegels zijn zeer duurzame tegels en daardoor ook duurder dan de meeste betontegels. Echter de kwaliteit is ook veel beter. Je zult op deze tegels in de loop der jaren nauwelijks gebruik of slijtage sporen zien. Het gebruiksgemak is daardoor ook vele malen hoger dan een betontegel.

Concluderend

Bij een duurzame tegel behoort een duurzame aanleg! Dit valt altijd samen en mag u verwachten van echte keramiekspecialisten. Wij noemen dat specialisten omdat helaas niet elke hovenier of stratenmaker deze tegels duurzaam kan verwerken. Het kostenplaatje in aanschaf en aanleg is dan ook hoger dan de gemiddelde betontegel.

Onthoud daarom (te) goedkoop is vaak duurkoop.

 Wil je meer informatie over de verschillen tussen beide varianten? Wij helpen je met gericht advies voor jouw situatie. Kom daarvoor langs in onze winkel, of vraag één van onze tuinspecialisten!